Category: Breastfeeding

tak semua 0

Testimonial Pengguna Bijak Feedmilk, Baju Menyusu Tersohor

Sebagai ibu yang menyusu, memang saya tau sangat-sangat yang baju-baju menyusu kebanyakannya mahal-mahal belaka. Kalau mahal tapi sangat selesa dan mudah, memang berbaloi la jugak. Tapi kadang, mahal jek lebih, selesanya tidak Sebab tu la saya selalu jugak merujuk kepada testimonial. Penting testimonial ni sebelum nak melaburkan duit tau. Cari punya cari, alhamdulillah memang banyak testimonial yang saya jumpa. So tak la terkilan nanti kalau membeli. Maklumlah, beli online ni kita tak dapat rasa material die, keselesaan die, dan warna pon...

common-breastfeeding-problems-614x410 9

10 Masalah Penyusuan Susu Ibu Dihadapi Oleh Ibu Menyusu 

Kita selalu ingat, benda yang natural proses, iaitu proses semulajadi sepatutnya senang kan? Yelah, contoh tumbuh gigi. Tak perlu buat apa pon gigi tetap tumbuh. Macam menangis, macam mana pon kalau natural, air mata tu keluar terus. Tak perlu pon belajar macam mana nak keluarkan air mata. Hehehehheeheh!!!!   Tapi, rupanya breasfeeding, penyusuan susu ibu ni, meskipon proses semulajadi, tapi kena belajar sungguh-sungguh. Sama macam belajar naik basikal. Ade step by stepnya dan mungkin bagi sesetengah orang adalah susah, dan untuk...

calm_a_crying_newborn_baby_to_sleep_at_night 0

3 Masalah Penyusuan Susu Ibu Paling Utama Yang Ibu Baru Risau

Sharing is caring. Saya banyak dihubungi ibu-ibu muda yang biasanya baru pertama kali ada anak dan selalu nakkan supplement atau vitamin ibu menyusu kerana ada masalah penyusuan susu ibu. Tapi saya akan pastikan bertanya dahulu apa punca awal yang menjadikan ibu tu berasa tak cukup susu. Menjadi ibu, terutamanya untuk anak sulung, memang excited sangat. Tapi banyak benda yang kita rasa kita boleh buat, tapi akhirnya tiba-tiba rasa ada masalah. Biasanya selepas bersalin. Susu ibu adalah antara yang paling utama dan...

Tandem Nursing Hannan dan Iman 1

Tandem Nursing Hannan dan Iman

Alhamdulillah, Hannan berjaya sepenuhnya susu ibu sejak lahir. Seawal hari ke 4, pelbagai posisi dah pandai Hannan menyusu. Syukur juga pengalaman dari anak pertama banyak mengajar saya untuk menyusukan anak kedua ni. Iman pula? Pantang nampak adik Hannan menyusu, dia pon nak tumpang sekali. Akhirnya saya pon selalu lah pam, dan berikan pada Iman manakala Hannan pula hanya direct feeding. Itunpon setelah peti ais rumah mak bahagian freezer tu sarat dah mengandungi frozen EBM. Nak simpan lauk pon susah. Hehehe. Alhamdulillah....

Tandemlogo 1

Menyusu Ketika Hamil

Iman hari ini berumur 2 tahun 10 bulan. Alhamdulillah. Bulan 3 nanti Husnul Iman genap 3 tahun. Alhamdulillah juga, Iman masih menyusu dengan mamanya walaupun mamanya sedang mengandungkan adik kepada Iman. Hehe. Hentikan penyusuan ketika hamil? Oh, saya sungguh tak sampai hati. Kasihan melihat Iman. Meskipun Iman makan banyak, meskipun Iman dah minum susu formula, penyusuan susu ibu tetap menjadi bonding dan ikatan ibu-anak antara saya dengan Iman. Masa menyusu itu lah masa kami bermanja-manja, masa menjeling-jeling, masa menggomol-gomol, masa mencuit-cuit....

Sannah Helwa Husnul Iman 5

Sannah Helwa Husnul Iman

(menjeling Ayah Iman di SOHO kami) Haih, sibuk menyibuk dan beramah mesra bagai di dalam blog saya ini. Jangan tertipu ya. Dia tak seramah itu. Hehehee. Tanggal 31/3/2012 Selamat ulang tahun yang kedua Husnul Iman. Indahnya Iman, itulah maksud nama kamu. 2 tahun lepas, mama berazam dan berniat untuk menyusukan kamu selama 2 tahun. Tahun pertama kelahiran Iman, kami tak buat apa2 majlis pun. Namun tahun ini, Mama buat juga sikit2, memandangkan ia juga menjadi lambang kesyukuran Mama yang tak terhingga...

Cara Mama Iman Kumpul Stok 4

Cara Mama Iman Kumpul Stok

[Bacaan Ibu-ibu sahaja] Alhamdulillah, lagi 2 bulan untuk menggenapkan penyusuan 2 tahun Cik Iman. Syukur alhamdulillah. Saya pun tak sangka sehingga ke tempoh ini saya dah dapat bertahan. Ramai yang emel saya bertanya macam mana saya kumpulkan stok susu ibu. Mungkin sudah masanya saya cerita, memandangkan ramai yang berjaya kumpul stok susu dengan cara ni. Sekiranya hari cuti panjang, dinasihatkan supaya jangan skip pump langsung. Sebolehnya kekalkan jadual anda. Saya sudah cuba mengumpul stok sedari minggu ke tiga pantang lagi. >...

Berazam Rajin Semula 0

Berazam Rajin Semula

Updated 11 Jan 2012: Medela Freestyle Ready stock ada 4 biji. Siapa cepat dia dapat. [Bacaan Ibu-ibu sahaja] Terharu. Serius. Setelah sekian lama (dekat 1 bulan) Cik Iman hanya memperoleh susu segar 5 oz cuma. Harini, saya dapat kembali memperoleh 9 oz buat Iman. Maka esok pagi Iman tak perlukan susu frozen. Hampir saya menangis tadi. Umur anak sudah 1 tahun 9 bulan, serius saya katakan, ada bibit2 kemalasan dan letih lelah dalam diri saya untuk menjadi pengepam tegar. Mungkin juga...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.