Cara Berkesan IbuCergas Detox Anak Ketagih Gadget

{focus_keyword} Cara Berkesan IbuCergas Detox Anak Ketagih Gadget ipad 2344343b

Husnul Iman pernah ketagih gadget.

Serious. Ia salah saya. Saya mengaku. Serious.:cry: {focus_keyword} Cara Berkesan IbuCergas Detox Anak Ketagih Gadget icon cry

Admit the mistake, then barulah boleh nak betulkan mistake tu. Betul?

Tapi kalau mistake pon kita tak nak mengaku, macam mana nak baiki ye tak? Hehehe.:mrgreen: {focus_keyword} Cara Berkesan IbuCergas Detox Anak Ketagih Gadget icon mrgreen So first step, mengaku dulu yang kita dah buat salah.

Better late than never

Daripada langsung tak berubah, berubalah la sebelum terlambat kan kan. Seriously pepatah ni terguna pakai untuk semua perkara.

Bagaimana Kesilapan Ketagihan Gadget Anak Saya Bermula

Saya mabuk teruk mengandungkan Baby Hannan. Berat badan turun sehingga 7 kilo sehingga lah usia kandungan 5 bulan. Muntah toksah kiralah. Kaler ape muntah tu kalah kaler pelangi dah. Hijau ade, kuning ade, warna warni semua pakat ada. Kat opis tu kira dah tak dan nak ke toilet dah la. Hambur terus kat tong sampah tepi meja opis tu. Tak fikir dah ape orang kate. Tak piker dah ape kawan opis kata.

Don’t judge please. Huhu.

Jap kire umur Iman masa tu, ermmm .. 3 tahun 4 bulan umurnya masa Baby Hannan lahir. Sebagaimana adult yang lain, kami pon jakun juga dengan iPad iPhone segala. Maka rasa ia memudahkan, beli la sebijik. Mula-mula ter”control” la juga aktiviti Iman dengan iPad dia. Tapi lama-lama jadi uncontrollable, disebabkan kemabukan saya tu (ye, boleh dikatakan ianya macam alasan):lol: {focus_keyword} Cara Berkesan IbuCergas Detox Anak Ketagih Gadget icon lol

Mula-mula nak bagi kejap-kejap, lama-lama terbagi terlama-lama. I feel u guys. Yes I do. Again, don’t judge other parents ok. Kalau u rasa uols belum terjebak, tahniah!! Bravo! Heheh. Eh serious tahniah. Bukan nak sarcastic. Jomlah kita doakan parents lain supaya boleh baiki kan. Daripada dok judge bukan-bukan, kita tak beri manfaat pon pada orang, betul? Baik kita bagi sokongan supaya kita perbaiki, kan kan?

Ok sambung cerita. Masa mengandung pon dah tak keruan dah sebab mabuk lama teruk. Iman mula addicted.

Lahirnya Baby Hannan, saya dah tak menang tangan dah. Dalam masa yang sama tak nak susahkan nenek jaga Iman semasa saya berpantang. So, bagi lah iPad. Sampai la memang seriously Iman addicted. Kalau tak bagi, memang mengamuk. Tengok berjam-jam. Kaku gitu depan iPad. Main benda lain, memang tak dah. Lepas habis pantang, kami terus terpaksa pindah dari rumah atas langit, ke rumah landed. Menyewa rumah lain. Sebab memikirkan nanti kerja akan bawah 7 beg semuanya turun dari tingkat 4. Beg opis, beg Iman, beg Hannan, beg susu dan beg2 lain. Memang haru.

Baby Hannan Jatuh Sakit – Meningitis

Huuu… nak teriak (menangis). Saya ada cerita di sini. Berkampungnya saya 2 minggu di Hospital Sg Buloh, saya berserah sahajalah Iman dijaga keluarga. Dan tentulah taknak susahkan mereka. iPad jadi penyelamat sementara. Oh again, please don’t jugde. Buat masa itu, adanya iPad, sekurang-kurangnya tak la menyusahkan orang tua. Maafkan saya Ibu, Mama, Abah. Masa tu tak sempat fikir apa dah. Hannan jadi priority. Dah, banyak emosi pulak.

Sebenarnya nak share cara saya detoxkan Iman. Itu lebih penting.

Ambil Peluang Untuk Detox Gadget, Bina Peluang iPad Diambil Balik

Kisahnya bermula begini. Disebabkan Hannan ade anemia, ditakdirkan dia sangat prone pada infection. So setiap bulan Baby Hannan warded (masa tu, sekarang dah ok dah). Bila warded, Iman sekali berkampung sama di hospital. Saya ambil peluang ini untuk create situation di mana Doktor mengambil iPad Iman dan cakap ia tak bagus. Hoho. Bukan lah nak tunjuk yang kata Doktor tu “jahat” di pandangan mata Iman. Tapi nak tunjuk yang iPad tak bagus, sampai Doktor pon tak bagi. Doktor di mata Iman adalah seorang yang baik dan Iman suka jumpa doctor. Tapi bila tiap kali Doktor nak datang saya sorokkan iPad, Iman pon aware yang iPad tak bagus.

Bila discaj, saya terus sorokkan terus iPad (for the rest of her life – ngaahahhaahah:mrgreen: {focus_keyword} Cara Berkesan IbuCergas Detox Anak Ketagih Gadget icon mrgreen), dan Iman tak menjumpainya lagi. Bila dia Tanya mana, saya cakap, Maaf Iman, Doktor ambil.

(Sorry doctor, ampun!:lol: {focus_keyword} Cara Berkesan IbuCergas Detox Anak Ketagih Gadget icon lol)

Iman Berhenti Main iPad Secara Extreme

Sungguh, Iman berhenti terus. Mula-mula memang ada tanya dan menangis mengamuk. Tapi dalam seminggu dua jek. Tapi kan saya boss. Iman bukan boss. So Iman la kena dengar cakap maknya ni. Hahahhaah. So sebab nak pujuk, saya belikan Iman benda lain. Setiap hari saya luangkan waktu dengannya main tulis2 dan stickers, laju jugak la duit mengalir sikit-sikit. Even stiker tak mahal pon, tapi kalau setiap hari RM5, kempis jugak poket. Hahahah. Tapi saya rela begitu compare tgk dia addicted dengan iPad.

Termasuk buat Homemade Playdoh

Hoh.. gigih buat playdoh sendiri sebab nak jimat. Pakai tepung, boleh dapat banyak gile. Untuk resepi, sila ke link ini >> Resepi Homemade Playdoh. Heheheheh. Iman suka pulak tu. Habis dipunggah semua alat bakeri maknya dan buah macam-macam. Terapi ni memang antara yang sangat berkesan untuk tempoh detox gadget
.Layankan ajek la.

{focus_keyword} Cara Berkesan IbuCergas Detox Anak Ketagih Gadget image 5 tile

 

Termasuk Buat Baking Dengan Iman

Lagi aktiviti dengan Iman, baking! Since maknya selalu gatai tangan nak baking segala kan, maka gunalah masa tu bersama-sama anak ini. Hoh, memang berjam2 la Iman main jugak ini. Dan yang lagi bestnya, dia sendiri akan makan semuanya. Hahahahahah.. kemudian, akan suruh kita tapaukan supaya boleh tunjuk kat kawan-kawan. Bangga kan bila dapat buat sendiri. Well, bukanlah selalu saya benarkan ini berlaku. Penat kot. Hohohoh. Seminggu sekali atau dua minggu sekali, oklah. Family time katanya :lol: {focus_keyword} Cara Berkesan IbuCergas Detox Anak Ketagih Gadget icon lol

{focus_keyword} Cara Berkesan IbuCergas Detox Anak Ketagih Gadget 10710687 10152518421968261 5969057319482990070 n

Termasuk Melukis dengan Iman

Next! Seterusnya aktiviti saya dengan Iman adalah, bersama-sama melukis di komputer dan print them out!! Seriously banyak kertas saya print. Saya akan tanya Iman dia nak ape. Biarkan dia yang pilih. Untuk Alphabet pulak, biarkan dia yang eja nak perkataan apa. At least la ini antara aktiviti saya dengan Iman. Maybe tak sehebat ibu lain. Hohohoho.. ampun.

{focus_keyword} Cara Berkesan IbuCergas Detox Anak Ketagih Gadget 3zd41RIyWZ CoyGlQ8o3 Cc8CV6hFkqdyvkJZtkVkSQ w913 h685 noIman pilih sendiri shapes, dan abes kaler, Iman akan mintak lagi (banyak betul kertas). Huhuhu.

{focus_keyword} Cara Berkesan IbuCergas Detox Anak Ketagih Gadget 1375909 10152574956088261 2574724227755998213 n

>

{focus_keyword} Cara Berkesan IbuCergas Detox Anak Ketagih Gadget 10599205 10152424789728261 9111717667608755304 nTerlalu banyak contengan. Entah apa yang dilukis pon tak tahu. Tapi memang khusyuk la.

<

{focus_keyword} Cara Berkesan IbuCergas Detox Anak Ketagih Gadget 10647113 10152424787143261 2610973348312245738 nMacam kena dera study. Hahahahahah. Buku bertimbun. Bukannya saya paksa pon.

>

{focus_keyword} Cara Berkesan IbuCergas Detox Anak Ketagih Gadget 10712910 10152468170788261 1699048159512828971 nYang ni sekali sekala jek. Sbb maknya tak berapa rajin nak kemas balik. Huhuhu.

 

Kesan Positive Iman Selepas Detox Gadget?

Alhamdulillah sangat-sangat. Sangat berbeza. Sebelum ini, tidur puul 2 pagi malah tidur dengan iPad melekat kat dada (ye saya tau sgt teruk):cry: {focus_keyword} Cara Berkesan IbuCergas Detox Anak Ketagih Gadget icon cry. Sehinggakan apa sahaja yang saya suruh atau minta, memang Iman takkan dengar tau dahulu. Tapi selepas regime detox ni, alhamdulillah memang nak dengar cakap, nak solat, nak main dengan adik Hannan, nak main di luar rumah, nak main dengan semua mainan fizikal yang Iman ade. 

Malah, telefon saya sekarang pon Iman dah tak ganggu. Di luar rumah seperti di hospital atau di tempat awam lain, Iman dah tak jakun dan batak dengan iPad orang lain dah. 

<

{focus_keyword} Cara Berkesan IbuCergas Detox Anak Ketagih Gadget 10620599 10152421569808261 9048071112913648259 nDi hospital, kawan lain sambil menunggu doktor luang masa dengan iPad, Iman kini dengan toys fizikal beliau. Oh, demam frozen memang ade la. Hoho.  

 

Penting ke Sokongan Ahli Keluarga Lain? 

Yuoup!!! Yang ini sangat penting! Lagi-lagi masa dia baru separa detox. Memang Iman akan cakap kat Atok, Nenek, Tokbu yang dia nak iPad atau gadget seumpamanya. Harus kuat hokeh! Dah la jarang jumpa kan. Takkan la jumpa sekejap kita nak bg gadget pada anak ini. Nanti cucu datang jumpa, bukannya ikhlas nak jumpa. Tapi sebab nakkan gadget
. Haaa kan ke naya. So sokongan ahli keluarga lain yang terdekat sangatlah penting ya. Dah silap sekali, tapi jangan silap berkali-kali. Jika keadaan langsung tak dapat elakkan, macam dah tak tahan nak ke tandas nak berak ke, dimaafkan la kot. HHahahahaha. tapi tu pon pas abes, terus lah amik balik iPad tu.

Ingat, kita yg bentuk dia. No kompromi.

Selamat berdetox!! :-D {focus_keyword} Cara Berkesan IbuCergas Detox Anak Ketagih Gadget icon biggrin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... {focus_keyword} Cara Berkesan IbuCergas Detox Anak Ketagih Gadget pixel

You may also like...

1 Response

  1. nurul says:

    terbaik…harap dapat didik anak tanpa gedget

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.