Biskut Wajib Raya = Coffee Chocolate Chip Cookies

Biskut yang wajib dibuat untuk raya. Tahun-tahun lepas, pakai resepi lain. Tahun ni, saya try resepi yang ni pulak. Memang menjadi. Blog saya ni ikut musim. Musim raya, haruslah banyak resepi. Hihi. Macam-macam resepi nak buat. Nantikan sahajalah ye. Ilmu parenting entah melaut ke mana. Breastfeeding journey pun tak update-update. Tapi seriously ade cerita untuk breastfeeding journey Iman sepanjang Ramadhan ni, termasuklah kemalasan Mama Iman sekali. Nantikan juga ya.

Since cik Suzila dah mintak resepi, saya copy dan paste sahajalah dari empunya blog Masam Manis ni. Cantik-cantik gambar makanan dalam blog beliau. Terima kasih ye Kak Ita. Memang mendengkikan supaya saya mahu buat juga. Rasa seronok sangat bila orang tak kedekut resepi kan? Saya tak paham kenapa ada orang post dekat blog resepi itu ini, tapi last-last nanti marah pulak bila orang tiru resepi dia. Sungguh saya tak paham.

>

>

{focus_keyword} Biskut Wajib Raya = Coffee Chocolate Chip Cookies P1050598

>

>

Ok la, ini resepinya ya.

Ingredients

200g margarine
50g butter
(Kalau ikut blog K. Ita, beliau gantikan 200g marjerin dengan unsalted mentega, menjadikan total 250g unsalted mentega)

75g caster sugar
90g brown sugar
3 egg yolks
1/2 tsp vanilla essence
1 tsp coffee oil (Mama Iman guna coffee flavor je)
120g of chocolate chips
100g of cashews, toasted, chopped (Mama Iman guna kacang badam je)
350g flour
15g cocoa powder
1/2 tsp baking powder
1tsp salt

Method

  1. Preheat oven to 160 deg C.
  2. Grease a pan with margarine.
  3. Beat butter, sugar and brown sugar until smooth.
  4. Add the eggs one by one, beat till combined. Add vanilla essence and coffee oil.. beat well.
  5. Add sifted flour, cocoa powder, salt and baking powder mixture and stir well.
  6. Add chocolate chips and cashew nuts. Mix well.
  7. Bake in hot oven for 15 minutes.
  8. Remove and let cool.

{focus_keyword} Biskut Wajib Raya = Coffee Chocolate Chip Cookies P1050589

Bahan-bahan disediakan awal-awal supaya mudah dan tidak kelam kabut

>

{focus_keyword} Biskut Wajib Raya = Coffee Chocolate Chip Cookies P1050594

Adunan biskut sedia untuk dibakar.

>

{focus_keyword} Biskut Wajib Raya = Coffee Chocolate Chip Cookies P1050597

Biskut siap dibakar. Nampak mengembang. Hoho.

>

>

Selamat mencuba.

>

>

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... {focus_keyword} Biskut Wajib Raya = Coffee Chocolate Chip Cookies pixel

You may also like...

4 Responses

  1. suzila says:

    Hooraayyy!!! suka..suka…suka sgt… mlm ni nk wat la.. hehehe… tq mama iman… selamt hari raya

  2. Mama Iman says:

    hahahaha!! alah, resepi copy paste jek. selamat mencuba ya. Selamat hari Raya =)

  3. Index Apk says:

    Aku penah try buat biskut ni.. Mmg Sedap.. Time nk buat lg sekali, aku x jmpe resepi.. Last2 ambik resepi lain.. Masih x sama mcm yg ni.. Yg ni Sedap..

  1. August 29, 2011

    […] Biskut Wajib Raya = Coffee Chocolate Chip Cookies […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.