Bilakah bayi boleh mula minum air putih?

Salam ibu-ibu..

Sebenarnya saya pun dalam dilema untuk soalan di atas. Sebab tu saje-saje tanya yang pakar. Hehe. Seriously saya takut nak beri Iman air masak walaupun umurnya dah hampir setahun. Ada juga beri, tapi tak banyak, dalam 2,3 sudu. Hohoho. Sebab saya rasa susu ibu dah cukup untuk Iman. Lagipun tak pulak doktor suruh beri air masak. Even masa Iman demam pun doktor tak pulak kasi beri air masak bila saya tanya. (Iye, saya tanya okeh). Hurm..so, sila baca di bawah ni. Saya bertanya kepada seorang Pakar Laktasi di Melaka – Puan Azurah.

Saya mendapat pertanyaan melalui ruangan komen di blog saya (http://azurahanuar.my) dari Puan Farha (http://ibucergas.com).

Soalannya begini:

Salam, nak tanya, bila masa yang seswai untuk beri anak air masak. kadar kekerapan pula mcm mane? dengar2 jugak lepas setahun baru ok beri air masak. dengar2 jugak, kalau baby dah makan 3 meals sehari (bubur), dah kene bg air masak, dengar2 jugak, kalau dah ade gigi kene minum air masak (doktor gigi btau) sebab nnti kalo x de air masak, gigi rosak. Dari pandangan pakar laktasi pula bagaimana ye?

Maka jawapannya adalah,

Bayi berusia dibawah enam bulan tidak memerlukan apa-apa selain susu dan sebaiknya susu ibu, menurut para ilmuwan di John Hopkins Children’s Center di Baltimore, Amerika Syarikat,

Air yang banyak dalam badan bayi ini boleh mengakibatkan penyahtoksin atau intoxication.

Menurut Dr. Jennifer Anders, dari John Hopkins Children’s Center, ginjal bayi belum matang. Memberi mereka banyak air akan menyebabkan tubuh bayi mengeluarkan natrium akibat kelebihan cairan. Kehilangan natrium akan mempengaruhi aktiviti otak.

Gejala awal dari intoksikasi air adalah merengek-rengek dan tidak selesa, mengantuk, suhu tubuh rendah, edema atau bengkak disekitar wajah, dan kejang.

Bayi boleh mula diberikan air setelah ibu memperkenalkan makanan tambahan pada usia 6 bulan. Itu pun seharusnya tidak banyak.

Bagi soalan minum air masak apabila sudah ada gigi, penjagaan gigi bayi adalah serupa seperti orang dewasa malah lebih lagi kerana penjagaan mulut mereka perlu bermula sedari lahir. Kesihatan mulut dan gigi mereka perlu dijaga kerana ia akan mempengaruhi mereka pabila dewasa kelak.

Berikut adalah beberapa langkah yang boleh diambil bagi menjaga kebersihan dan mulut anak-anak anada, Bersihkan gusi mereka dengan kain kasa yang dilembapkan, jangan biarkan bayi anda tidur sambil mengisap botol (jika menyusu badan, anda tidak perlu risau akan perkara ini kerana sewaktu bayi tidur, tiada susu yang keluar kerana tiada hisapan keluar susu), jangan tambah manisan pada makanan bayi, dan bawalah anak anda ke pemeriksaan gigi di doktor gigi dari masa ke semasa, seawal 6 bulan pertama selepas gigi pertama keluar atau pada usia setahun.

Saya harap jawapan saya yang serba ringkas ini dapat membantu Puan Farha dan menjelaskan beberapa kemusyikan puan.

Mungkin ada rakan-rakan lain yang ingin berkongsi tips dan pendapat? Jangan malu untuk tinggalkan komen ada di entri ini ya.

>

>

Oklah, surrender. Lepas Iman setahun ni tanggal 31/3 ni, saya akan beri Iman air masak. Itupun tak banyak. Maksimum 2 oz, itupun hanya selepas setel makan nasi, setel minum susu. Iman, jom pergi jumpe doktor gigi. Hihi.:D {focus_keyword} Bilakah bayi boleh mula minum air putih? icon biggrin

>

>

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... {focus_keyword} Bilakah bayi boleh mula minum air putih? pixel

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.