Berhenti Rokok, Dengan Mudah, dan Selama-lamanya

Lelaki ini menggendong bayi nya dalam baby carrier.

Lelaki ini sayang akan bayinya. tahukah sebenarnya sangat bahaya gendong baby seperti ini, jika anda seorang perokok? Tahu tak?

Dan kerana sayang itulah, demi anak yang dikendongnya, perokok ini akhirnya berjaya berhenti merokok.

 

Bayi sebenarnya hisap asap rokok melalui baju bapa mereka. Sebagai seorang bapa, adakah anda sampai hati teruskan merokok tu, demi kepuasan sendiri, menidakkan tanggungjawab keselamatan terhadap anak sendiri.

Tak percaya, baca artikel di bawah ini.

{focus_keyword} Berhenti Rokok, Dengan Mudah, dan Selama-lamanya Screenshot 2B2015 03 04 2B13

Tak percaya jugak, pergi sendiri laman web di link bawah ni

http://www.news-medical.net/news/2006/08/09/19393.aspx#

Dalam artikel tersebut, menerangkan meskipon bapa merokok di luar rumah, kajian mendapati, sehingga 90% nikotin daripada rokok itu akan melekat pada baju, dinding, rambut dan juga kulit.

Ini bukan omongan kosong. Ini adalah kajian yang dijalankan oleh seorang profesor di San Diego State University. Kajian ini mendapati, bayi yang terdedah pada ayahnya yang merokok tak pasal-pasal menjadi second had smoker, melalui ayahnya.

Dalam kajian tu, 49 bayi beumur di bawah 13 bulan telah diperiksa dan mendapati terdapat kandungan nikotin dalam urin dan dalam rambut bayi-bayi ini. Dan kesemua bayi ini mempunyai sama ada ibu atau bapa (biasanya bapa laa) yang merokok. Kesian kan. Malah, kandungan nikotin yang ada pada bayi-bayi ini 7 kali ganda lebih banyak berbanding pada bayi yang mempunyai ibu bapa yang tak merokok. 7 kali ganda tu. Mengejutkan.

So fikirkan, maybe bukan untuk anak anda jek. Tapi anak buah anda yang duduk dalam rumah yang sama, pon tak pasal kena jugak.

Macam mana bayi ni dapat nikotin semua ni? Melalui sentuhan di dinding, peluk mak ayah yang merokok dan juga perabot dalam rumah dan luar rumah.

Bukan orang tak tahu pon risiko second hand smoker ni. Tahu semua dah. Fakta bagi banyak detail dah. Cuma degil tak degil dan selfish yang tak nak buang.

Bayi yang menjadi second hand smoker ni mempunyai kebarangkalian 2 kali lebih tinggi untuk diserang asthma dan juga jangkitan di bahagian paru-paru (kalau masuk wad sebab asthma tu, sila salahkan diri sendiri ya). Sampai hati dok bagi anak tu menderita.

Video dibawah testimoni seorang perokok tegar secara “tak sengaja” berhenti merokok dalam masa hanya 2 minggu! Sangat inspiring kan?

>

 

BERHENTI LAH MEROKOK!! BUKAN MESTI DEMI ANDA, TAPI DEMI ANAK ANDA! (dan anak-anak buah anda juga)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... {focus_keyword} Berhenti Rokok, Dengan Mudah, dan Selama-lamanya pixel

You may also like...

2 Responses

  1. ayumieka says:

    Salam… info yang sangat bagus. selalu orang ingat kalau merokok jauh2 dari budak tu dah ok dah. rupanya tidak. Masih tetap bahaya kerana ada kesan yang kita tak nampak dari mata kasar.

    Salam kenal

    ayu
    ayumieka recently posted…Bila dah lama tak masak.My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.