Bekerja Dari Rumah – Tanda Anda Memilih “Part Time” yang Betul

Okeh, harga tol pula akan naik. Bermula dengan kenaikan harga minyak, kemudian kenaikan harga ayam, harga gula dan kini kita bakal “menikmati” kenaikan harga tol pula. Eh, sejak bila blog IbuCergas berbicara mengenai politik? Oh tidak-tidak. Heheh. Saya bukan berbicara mengenai politik. Saya berbicara mengenai hakiki. Kerana ini lah juga asbab musabab saya mencari part time job atau pendapatan lain yang mana boleh saya bekerja dari rumah, di samping manjalankan kerja hakiki saya.

Begitu :mrgreen: {focus_keyword} Bekerja Dari Rumah – Tanda Anda Memilih “Part Time” yang Betul icon mrgreen

Asalnya mengenali Shaklee hanya kerana “kalut” susu sikit, walhal ketika itu bukanlah susu saya sikit. Hanya kerana Husnul Iman mula mengenal botol susu seawal sehari kelahiranya, terbiasa dengan “flow” susu yang laju. Maka saya pulun menghasilkan stok susu sehinggakan perlu pam 8 kali sehari! Maka ketika itulah saya secara “tidak sengaja” telah daftar ahli Shaklee tanpa tahu apa lah kelebihan jadi ahli Shaklee itu pun.

3 tahun berlalu.

 {focus_keyword} Bekerja Dari Rumah – Tanda Anda Memilih “Part Time” yang Betul workparttimestudent

Tiada sebarang penambahbaikan dalam ekonomi keluarga kami. Hanya mengharapkan Kenaikan Gaji tahunan (KGT) yang entah seberapa, sedangkan komitment hidup di bandar pula semakin mendesak. Tergodek-godek dan terkial-kial lah saya mencari-cari apakah yang perlu saya ceburi, sesuatu yang hanya perlu bekerja dari rumah, tanpa perlu mengabaikan keluarga, tanpa perlu keluar jauh malam-malam buta.

Alhamdulillah, saya ternyata tidak salah memilih. Bermula bulan 9 tahun 2012, saya mengorak langkah baru. Lebih setahun sudah, dan ternyata banyak yang saya dapat belajar dan banyak yang saya amat berpuas hati tentangnya.

Mengapa saya kata saya telah memilih part time job yang betul, sebabnya:

1)      100% bekerja dari rumah

Memang menjadi impian kebanyakan ibu yang mementingkan keluarga, mahu menjadi SAHM (stay at home mother). Mengawasi anak sendiri tentu-tentulah 300% lebih baik berbanding meninggalkan mereka di tangan pengasuh mahupun bibik. Namun berhenti bekerja dan terus bekerja dari rumah bukanlah option mudah bagi setiap orang. Saya pernah cuti beberapa hari dan cuba untuk “feel” being a WAHM (working at home mother) dengan Shaklee. Ternyata sibuknya tak kalah juga seperti hari bekerja yang lain! Bezanya, anak-anak memang sungguh di depan mata sendiri. Cukup puas hati:twisted: {focus_keyword} Bekerja Dari Rumah – Tanda Anda Memilih “Part Time” yang Betul icon twisted.

Mengapa saya katakan ia 100% boleh bekerja dari rumah? Sebab saya tak perlu pun pergi ke pejabat pos. Saya hanya perlu “advertise”, “attract customer”, terima duit customer dan majukan order ke bahagian HQ Shaklee, hanya secara online, dan biarkan selebihnya Shaklee sendiri yang bungkuskan dan postage kan kepada pelanggan.

Wah, saya boleh lah berangan pergi melancong ke oversea sambil run business dari rumah. So, sebelum 100% jadi WAHM, kena lah dahulu ia menjadi part time business yang memang boleh 100% dijalankan di rumah.

2)      Automated business

Shaklee is sooo cool sebab boleh automated ni la. Produknya dikenali ramai. Dah 20 tahun pon di Malaysia. Dah 50 tahun pon worldwide. Dengan sijil KKM dan juga Halal oleh badan diiktiraf JAKIM, kalau kena caranya pengiklanannya, cara promosikan pada orang, memang sungguh bukan seorang dua akan beli dari kita, malah beratus-ratus akan keep on repeat order. Ia sangat automated sehinggakan customer berebut-rebut nak daftar ahli Shaklee dan nak order sendiri.

Shaklee juga bukanlah company chipsmore – kejap ada kejap hilang. Kalau kita menjadi seorang business owner, invent product sendiri, terlalu banyak kerjanya. Invent the product, market the product, dan sustain the product. Tang sustained tu la ramai yang failed. Tu yang kita nampak certain product tu wujud sebulan dua, lepas tu melesap entah ke mana. Jadilah kita kaya cuma sebulan dua. Hehe.

3)      Exponentially increase in income

“A well designed and managed business will exponentially earn far more than a hard-working individual.”[R. T. Kiyosaki]. Same goes apa yang saya lalui dengan Shaklee. My income is not doubled, buat exponentially expanded selepas setahun menjadikan Shaklee as my part time job. It is so scalable sampai memang langsung tak de niat nak berhenti, malah rasa berganda-ganda nak terus bekerja dari rumah. Gaji kerja hakiki dah jadi macam part time pulak dah. Ngeheheheheh. But of course, ia kene disertai dengan usaha juga lah. Cuma register tapi dapat duit, tu namanya bisnes haram jadah.

4)      Improves in family integrity dan amalan rohani.

Being rich and busy is typical. Saya tak nak yang itu. Being rich but yet masih boleh kekalkan nilai family integriti, masa berfamily, masa untuk amalkan amalan rohani, itu yang sebenarnya kami cuba nak nak buat. Berkira-kira sekarang ni, alangkah sadisnya sejam perjalanan ke tempat kerja, sejam perjalanan pulang ke rumah. Sampai rumah jek azan magrib dah. Entah bilanya nak bawak anak pergi main playground. Sadisnya bila anak cakap, “Mama, iman nak main swing, nak main slide”.

Kira-kira pulak waktu yang sempat ke surau atau masjid paling-paling koman pon maghrib dan isyak. Business lain memang boleh kaya juga. Tapi saya tak lah kaya dengan terpaksa selalu outstation dengan client sampai “yang dikendong kecicir dan dikejar tak dapat”. Since suatu hari nanti kami nak jadi WAHD dan WAHM, maka pemilihan business yang tepat kenalah bermula dari sekarang.

Mungkin itu adalah kenapa saya rasa saya dah memilih part time job  yang betul SEKARANG, untuk sustained di MASA HADAPAN. Yang paling seronok tentang business ini ialah, usaha yang dikerah pada bulan pertama, membuahkan banyak-banyak hasilnya dan bertambah dari hari ke hari, secara exponential. Usaha itu tak terkubur, malah ia menjadi aset dan dinilai akumulatif seagi kita tak mahu berhenti.

Ecewah. InsyaAllah, one fine day. I will be WAHM. Next year. For sure. Amin8) {focus_keyword} Bekerja Dari Rumah – Tanda Anda Memilih “Part Time” yang Betul icon cool.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... {focus_keyword} Bekerja Dari Rumah – Tanda Anda Memilih “Part Time” yang Betul pixel

You may also like...

1 Response

  1. sabrina says:

    InsyaAllah..Amin :) gud luck!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.