Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita

Sebelum ni saya cerita pasal negative yang ada sendiri dalam diri kita, dan bagaimana nak menepisnya. Kali ni, nak cerita bagaimana pula bila kita dah sokmo positive selalu, tetapi ada jek orang luar atau anasir luar yang cuba tanamkan negativity dalam diri kita. Kadang-kadang bukan secara direct pon, kadang-kadang bukan secara sengaja pun, tapi kita “ter” ambil ia sebagai negative yang mana sudah tentunya affect pada nilai diri kita yang tadi nya sudah pon positive. :( {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon sad

<

Semua kita sama. Kita selalu fikir, “Nanti apa orang kata?” sampaikan kita kadang terlupa apa yang lebih penting berbanding “Nanti apa orang kata?” tu.

<

Terlalu mengagungkan pendapat orang terhadap diri kita sampai kita jadi kurang senang terhadap diri sendiri dan menyebabkan kita sentiasa berfikir negative terhadap diri sendiri. Sedangkan sebenarnya “apa orang kata” tu tak penting pon!:mrgreen: {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon mrgreen

Tapi, setiap hari, apa jua yang kita buat, memang takkan lekang dari fikiran kita tentang “apa orang kata” untuk kita kita.

<

Contoh senang la kan;

Kita nak pakai baju sekian-sekian, dah suka sangat dengan baju tu, tapi terhenti tindakan nak pakai sebab ada orang tegur; “eh jangan la pakai baju tu, nanti orang kata _______”.
*Please fill in the blank (=__=!)

 <

Contoh senang lagi;

Kita nak bisnes sekian-sekian, dah kaji semua info dan marketing plan dan tanya mentor yang berpengalaman dan berjaya semua dan dah istikharah segala, 100% yakin ni; tetiba-tiba hati gundah gulana bila ada kawan kata; “Eh… ko nak buat bisnes ni? Weeiii produk mana tah ni weeeii…boikot-boikot! Baik ko repack barang China mari, untung juta-juta woo buat jenama sendiri”. (Sekadar contoh jek ler):lol: {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon lol

>

Lagi-lagi lah zaman smartphone ni yang mana phone jauh lagi smart dari owner phone kan.Apa yang kita nak buat, ada jek kadang tak kena di mata orang kan?

So apa nak buat? Macam mana nak bagi “pendapat” ni supaya tak menjejaskan fikiran positive kita?

<
<

SEBENARNYA TAK DE ORANG KISAH PON PASAL KITA

Secara puratanya statistik, kita akan ada sebanyak 50,000 buah fikiran setiap hari. Katakan la kalau ada orang nak “mengata” pasal kita pon dalam sehari tu sebanyak 10 kali, ia bermaksud baru dalam 0.02% dalam fikiran diorang pun. So let say kalau katakan kita ada buat sesuatu yang betul-betul berkait dengan seseorang tu, dan kita fikir mesti orang tu dok kata pasal kita, weii cuma 0.02% jek pon! So tak perlu bother pon sebenarnya untuk kita fikir “apa org tu kata”. Kan kan?:roll: {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon rolleyes

Mana lagi 99.8%? Well, 99.8% tu sebenarnya orang tu akan fikir SEMUA benda pasal diri dia sendiri. :mrgreen: {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon mrgreen

<

Tak paham? Contoh mudah begini. Katakan suatu pagi sedang anda bersarapan di tempat, ada kawan anda datang pada anda dan tegur cara anda berpakaian tu tak sesuai langsung dengan anda. Anda pon rasa down gile-gile, tak jadi makan terus meluru ke bilik air, tengok apa yang tak kena. Dok la 2, 3 jam dalam bilik air sebab malu nak keluar ke apa ke. Sedangkan orang yang tegur anda tadi tu, tak de fefeling ape pon. Selamba berlalu seakan tiada apa pon berlaku dan die sendiri dok fikir tentang diri sendiri nak makan apa, minum apa, pakai apa. Hah inilah 99.8% tu. Yang anda dok kalut tak tentu pasal dok habiskan masa berjam-jam dalam bilik air malu nak keluar tu apasal sedangkan fikiran kawan yang tegur tadi terhadap diri anda tu cuma 0.02% jek pon dari fikiran die tu!

Hehe..

Contoh lagi lain..

Anda nak berniaga, yang mana ramai dah berjaya dalam perniagaan yang anda nak ceburi ni. Marketing plan semua perfect, clean dan tiada unsur syubhah. Tapi bila anda nak mulakan sahaja, tiba-tiba ada insan baik hati menegur anda tentang bisnes anda itu, mengata begitu begini. Ini menjadikan anda down gila-gila dan rasa kayakinan yang anda bina tadi untuk bisnes anda tu runtuh sama sekali. Sedangkan, kawan yang tegur tadi tu sebenarnya pon 99.8% fikiran dia fikir pasal diri dia sendiri yang tak cukup duit, hutang sana sini, dan fikir macam-macam cara untuk diri sendiri terbelenggu dalam masalah kewangan yang tidak berkesudahan. Cuma 0.02% jek dari fikiran dia yang macam ala-ala “concern” pasal kita punya bisnes ni. So, why bother much? Kan kan?:mrgreen: {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon mrgreen

So ingat macam ni, bila mana ada orang dok mengata kita, atau kita dok fikir sangat “nanti apa orang kata” pada diri kita, fikirkan lah bahawa fikiran mereka pada kita tu cumalah 0.02% sahaja dan selebihnya diorang fikir pasal masalah diorang sendiri. Kunci nya ialah, abaikan jek dan berlalu lah pergi. Kita buat jek apa yang kita rasa betul. Ikut balik kata hari kita yang positive. :-) {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon smile

 <

KITA TAKKAN DAPAT PUASKAN HATI SEMUA ORANG

Sungguh. Sememangnya mustahil nak please semua orang. Tak payah nak dok pulun lah. Hehehe. Sebab macam mana pun dan apa pun yang kita buat, tak kira berapa baik tahap gaban pun kita cuba usaha nak puaskan hati orang, orang akan tetap “mengata” kita juga. Tak kiralah kat mana pun. tempat kerja ke, kawan sekolah ke, kawan FB ke, orang public yang tengok kita sekali sekala ke, kat jalan raya ke. Kita tak akan berjaya stopkan orang dari mengata pasal kita, TETAPI, kita boleh elakkan “apa orang kata” tu memberi kesan kepada diri kita.

Susah?

Ok lah, macam ni. Fikirkan apa benda paling teruk akan terjadi kalau ade orang dok buruk sangka kat kita. Atau bagi pendapat negative diorang kat kita? Sebenarnya, takkan ada apa-apa yang terjadi. Sebab seperti mana yang saya katakan tadi, sebenarnya apa pon dia fikir 99.8% adalah pasal diri dia sendiri. Dia risaukan diri dia. Sebab tu dia taknak apa-apa yang kita buat ni affect memberi kesan pada dia. Tak ada pon yang dia kisah pasal kita sebenarnya. Mungkin dia rasa nak tegur tu sebab dia tak setuju dengan kita, tak setuju dengan cara kita. Sebab apa? Sebab cara kita, tak sama denga cara mereka. Again, nampak tak kat sini yang sebenarnya mereka risau pasal diri mereka. yang 99.8% tu.:mrgreen: {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon mrgreen

Jadi apa nak buat?

Just standing up for what you believe in. Be firm. Macam mana pun, kita akan sentiasa jumpa dengan orang yang tak setuju dengan kita. Carilah crowd yang sependapat dengan kita, ada komuniti sendiri yang sama bot dengan kita. Hanya mereka akan faham kita. It is better to be loved by few people that care about you, than to be liked by everyone. Fokus pada orang-orang kesayangan kita. Fokus pada family, anak-anak, suami, dan ibu bapa yang mana sayang dan sokong anda sebagaimana diri anda.

Tarik nafas dalam-dalam.

Let it go.

Jom jumpa di puncak kejayaan!!! :D {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon biggrin

f6a0c804dda91d5d3c6635f1bdff1ddb {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita f6a0c804dda91d5d3c6635f1bdff1ddb

 

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita pixel

You may also like...

1 Response

  1. Kalau terlalu nak ikut orang kata,kita tidak akan jadi kerja.yang penting kita tahu apa yang kita buat.
    Norhayati Suaib recently posted…Set Penjagaan Kesihatan Wanita Dengan Produk ShakleeMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.