Author: Mama Iman

tempat simpan makanan baby 0

Penting Ke Bekas Makanan Bayi dan Set Blender Bayi

Bila anak pertama, Beli mangkuk khas baby, Sudu khas baby. Blender khas baby. Siap beli bip bagai untuk baby. Bila anak ramai, cawan pon jadi. Lebih praktikal yang ada tangkai sebab tangan anak membuas akan cuba rampas. Sudu? Yang besi lebih praktikal untuk colek balik makanan kat tepi mulut anak. Kan kan? Anak kan makan comot bagai. Plastik khas yang mahal-mahal tu semua tak boleh pon bersihkan balik comot mulut anak. Heheh. Bip? Tak payah lah. Sangkut jek napkin atau towel...

IMG_6878 0

Cirit Birit – Salah Satu Tanda Allergic Pada Antibiotik

Raya haji ni sebenarnya diuji Hannan demam teruk. Jarang dah sangat dia demam. Setahun dah tak demam. Suhu sampai 40.9. Pagi Hanan demam tu dia bangun pagi dengan muntah penuh satu badan. Sedangkan malam tadinya terloncat-loncat katil happy tak mahu tidur. 3 hari jadinya Hannan demam. Sehari sebelum raya, raya pertama dan raya kedua. Dalam 3 hari ni langsung tak dengar suara Hannan. Minum air muntah, minum susu muntah, dan makan pun muntah. Doktor berikan ubat tahan muntah. Doktor kata sebab...

lakanto pengganti gula pasir 0

Erythritol – Nampak Macam Gula, Rasa Macam Gula, Tapi Bukan Gula

Erythritol – Pengganti Gula Yang Hebat Hebatnya sains sebab menjumpai  benda ini😍😍. Hahaha. Sebabnya bukan senang sebenarnya nak kawal nafsu-nafsi makanan bergula ni. Almaklumlah kita dah dimomokkan dengan benda manis sejak zaman dahulu kala. Otak ni rasa macam tak boleh terima makanan tanpa gula. Bagi yang dah berjaya kawal sugar intake dalam pemakanan harian, tahniah! Syabas bette!!! Seriously ia adalah usaha yang sangat susah. Sebab apa je makanan ni Malaysia ni yang enak tanpa gula? Erythritol – Sama Macam Gula, Tapi...

Chrysanthemum 0

Cara Meletakkan Featured Image di Facebook Untuk Pengguna Blogspot

Salam semua, Untuk pengguna blogspot, memang biasanya akan rasa annoying bila mana nak post ke Facebook, sekali yang keluar bukan image yang kita nak. Ada pulak yang keluar tu, gambar header blog la pulak. Jadinya, ia tak berapa kena dengan tajuk post entry yang kita nak sampaikan pada orang. Untuk pengguna WordPress, agak mudah sikit sebab ada plugin dan built in “Featured Image” widget dah. Tapi untuk blogspot, memang kena kreatif sikit. Ini contohnya. Saya nak share artikel ini berkenaan kayap....

sunat bayi lelaki khatan 4

Sunat/ Khatan Bayi Lelaki 

Alhamdulillah, hari ke 4 dah tertanggal dah part plastibell ‘Izz. ‘Izz dah berkhatan! Yeay?? Bujang dah anak mama ni. Hahahahah. Ok ceritanya begini. Bulan 11, 12 memang biasanya ramai kanak-kanak lelaki berkhatan. Maklumlah bersempena cuti sekolah sekali. Terkebetulan lah ‘Izz ni lahir bulan November. Sebab tu lah mak tang ni pon terpikir jugak. (Kalau ‘Izz lahir bulan-bulan lain, mungkin tak terpikir pon pasal khatan pon). Maka bermulalah episod mencari doktor untuk khatan kan bayi lelaki. Paling famous dalam google adalah Klinik...

nosefrida 5

Penyedut Hingus Bayi Yang Sangat Memudahkan Ibu/Bapa

Namanya NoseFrida Nasal Aspirator. Saya beli yang ini selepas baca banyak review dari parents around the globe ?? (exaggerate betul). Sebenarnya kalut sebentar masuk anak ke 3 ni, sebab kakak-kakak ‘Izz tak pernah selsema di bawah umur setahun. So agak terkejut bila baby umur 10 hari tetiba selsema??. Memang sedia maklum, baby bawah 2 tahun takde ubat selsema. Satu-satunya cara yang selamat adalah sedut hingus tu sendiri. Kalau pekat sangat, boleh sembur sterimar atau saline water masuk hidung baby dan terus gunakan...

img_1878.jpg 4

Pengalaman Bersalin Di Hospital Kerajaan Shah Alam

Alhamdulillah, dah masuk hari ke 19 bersalinkan baby ‘Izz. Hiruk pikuk mak beranak tiga, tak sama dengan dentum dentam mak beranak satu dan dua. Ahahahahahha. > Sampaikan nak buat entry pon bertangguh punyalah lama. Dah lah lepas bersalin urat otak banyak putus (dan katanya ibu mengandung sebenarnya otak mengecil, ye ker?) ?? Baby ‘Izzul I’jaaz selamat dilahirkan pada 40 minggu 8 hari umur kandungan (punyalah lama). Tarikh 6 hb November 2016 menyerah diri untuk IOL (induction of labor). Tapi sebenarnya setiap...

13895062_1366493016712656_5804108135639780004_n-horz 0

Tips Roti Gebu dan Lembut – Kelas Roti Shah Alam

Kelas Roti Gegebus Shah Alam! Buat pertama kalinya si IbuCergas ni belajar ke kelas roti dengan rasminya! Bukan saya tak pernah meroti, ade dah letak resepi kat Dapur.IbuCergas.com pon. Banyak dah resepi try (read as banyak gak yang tak jadi ). Yang keras gedegang boleh buat baling kat penyamun pon pernah jek jadi.  Setelah pelbagai percubaan dibuat sendiri, rasa masih tak puas hati dengan hasil meroti. Setakat buat roti sendiri tu, hanya mampu rounding dan buat bun jek. Masuk corak-corak roti lain, failed...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.