5 Cara Mudah Untuk Berjaya

Tajuk yang agak general, but it really works untuk apa-apa yang kita tgh buat sekarang ni. ia boleh menjadi reflek, di mana kedudukan kita sekarang ni untuk berjaya, tak kira lah dalam biang apa pon yang anda ceburi.

<

<{focus_keyword} 5 Cara Mudah Untuk Berjaya road to success1

1) Berkawanlah dengan orang-orang yang positive
ORang yang berjaya dan orang yang positive ya. Of course don’t expect la nak sokmo rasa positive jek kalau sekeliling kita semua dok benda-benda negative belaka. Hidup ni kalau kira sempit sangat-sangat, dan singkat sangat-sangat kalau nak fikir dan tengok benda-benda yang negative ni. So kalau ada agak-agak sesuatu tu ala mukaddimah-mukaddimah negative tu, lari jauh-jauh sikit. Kalau ade button hide Facebook tu, hide kan seumur hidup. Hehehhe.:mrgreen: {focus_keyword} 5 Cara Mudah Untuk Berjaya icon mrgreen

<
2) Tiru Cara dan Proses orang berjaya buat
Bukan maksudnya sini copy paste blog orang. Bukan maksud sini juga tiru karya orang lain sewenang-wenangnyaa. Maksud sini adalah dapatkan mentor dan buat apa yang yang terbukti berjaya jek. Sebab sekurang-kurang nya apa yang mentor tu buat, memang dah valid menjadikan dia berjaya. Dengan cara mentoring juga, kita boleh elakkan kesilapan yang sama berulang-ulang. So kat sini kita tak perlu bazir lalu jalan yang susah sebab kita ada guide dari mentor untuk beri tunjuk ajar sepenuhnya.

<
3) Letak Target dan Cintailah Target Anda
Bila kita cinta dan sayang pada target kite, kita akan buat apa sahaja untuk dia kan? Ibarat kita sayang anak-anak, kita akan try-to-death apa sahaja untuk protect anak kan. Sama lah juga macam target ni. Bila kita dan terlalu sayang dan obses pada target kita, kita dalam separa sedar memang akanbuat apa sahaja untuk terus dapatkan target kita tu.

<
4) Baca Success story orang lain.
Kenapa, supaya kita terinsiprasi dengan kejayaan orang. Bukan semua lahir terus goyang kaki senang lenang. Perjalanan berliku untuk berjaya, hanya orang yang berjaya tu sahaja yang tau, mungkin depan-depan kita nampak;

“Wah bestnya orang tu dah berjaya. Wah bestnya orang tu dah kaya-raya”.

Walhal, sakit derita dia ada kita tahu? Air mata dia ada kita nampak? Sedangkan nak berjaya tu bukan mudah. Langsung tak mudah. Liku-liku perjalanan untuk berjaya tu ada banyak batu-batu kecil, yang mana meskipun kecil, kadang boleh sangat menjadikan kita tersadung jatuh teruk dan luka sana sini. Dan tanamkan dalam diri,

“Jika orang lain boleh berjaya, kenapa tidak aku?”

<
5) Teruskan belajar, belajar dan belajar
Jangan assume anda tahu semua benda. Buang segala ego untuk belajar benda-benda baru. Successful person is always learning from their mentors. Tapi let say lah kita ni rasa dah hebat sangat, lebih hebat dari mentor sekalipun, hormat mentor anda dan cuna expand kan pulak ilmu anda dalam netwrok-network orang-orang lain yang berjaya juga. Dengan cara nilah, barulah kita sentiasa improve ke hadapan. But of course, buang ego jauh-jauh naa.

So tak kiralah dalam bidang apa pon yang kita nak ceburi, sama ada nak jadi SAHM yang lebih baik ke, WAHM yang lebih berjaya ke atau FTWM yang serba boleh ke, target yang very-very clear tu sangat penting dan percaya atau tidak, kita akan nampak semua tu ter-refleks atau ter-cermin dalam setiap hasil kerja yang kita lakukan.

Secara logik, kalau buat separuh hati, rasanya hasil kerja kita pon nampak macam separuh complete jek kan..

<

Macam kek bantat yang tak masak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... {focus_keyword} 5 Cara Mudah Untuk Berjaya pixel

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.