Bahaya Bungkus Air Panas Dalam Plastik

by Mama Iman on March 31, 2015

Teringat kata-kata seorang rakan sekerja saya dari Mediterranean yang pada mulanya beliau terkejut sangat dengan senarai harga makanan yang ada di sebuah kedai mamak. Hot Coffee cume bernilai RM 2.00 walaupun bungkus. Beliau kata; “Wah Murahnya!! Starbuck sangat mahal sehingga belasan ringgit secawan”.

Masa tu beliau baru sampai Malaysia, dan masih belajar lagi dengan adab dan budaya di sini. Oklah, disebabkan murah, maka beliau pun order hot coffee bungkus. Alangkah terkejutnya beliau yang hot cofee itu sebenarnya dimasukkan ke dalam beg plastik ikat tepi. :lol: {focus_keyword} Bahaya Bungkus Air Panas Dalam Plastik icon lol Kami yang mendengar cerita ini gelak sakan sampai menitik air mata. Hehehehe. Beliau sungguh pelik dengan culture di Malaysia. Patutlah murah!!! Sebab nak jimat punya pasal, sehingga tak fikirkan sebenarnya sangat bahaya meletakkan air panas dalam bungkusan plastik macam di bawah ini. Sama jek analoginya dengan botol air plastik yang dibiarkan panas di dalam kereta. Itu juga bahaya diminum.

{focus_keyword} Bahaya Bungkus Air Panas Dalam Plastik bahay 2Bbungkus 2Bair 2Bpanas 2Bikat 2Btepi 2Bdi 2Bmamak

Tapi ramai yang langsung tak sedar, selalu sangat buat benda ni. Bungkus air panas dalam plastik, ikat tepi satu!! Of course saya pon tak terkecuali. Tapi dah tak nak dah buat. Dulu tak tahu, tapi sekarang dah tahu makan tak nak buat-buat tak tahu lagi. Akan ku rajinkan diri pergi ambil cawan kaca dan turun ke cafe balik untuk beli teh tarik:lol: {focus_keyword} Bahaya Bungkus Air Panas Dalam Plastik icon lol. Ataupun bancuh sendiri punya kopi kat opis.

Berikut adalah petikan dari Akhbar Harian Metro yang menjelaskan perkara ini. Meskipon Harian Metro adalah akhbar tabloid, tetapi ada juga info yang bagus boleh dishare bersama :-) {focus_keyword} Bahaya Bungkus Air Panas Dalam Plastik icon smile

Kecenderungan negara ini menggunakan botol air mineral plastik secara berulang kali untuk menjimatkan kos, sebenarnya boleh mengundang maut. Ini kerana kajian menunjukkan penggunaan botol dan pembungkus plastik polyvinyl chloride (PVC) berulang kali akan mendedahkan penggunanya terhadap unsur kimia seperti ‘vinyl cloride monomer’ (VCM) dan ‘phthalates’.

VCM dikenalpasti mengandungi karsinogen yang boleh menyebabkan barah. Pensyarah Kesihatan Persekitaran di Jabatan Kesihatan Masyarakat, Fakulti Perubatan, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Dr Jamal Hisham Hashim, berkata botol plastik air mineral atau minuman ringan hanya boleh digunakan semula sekali atau dua kali sebelum dibuang. Selain VCM dan phthalates, bekas plastik mengandungi bahan logam berbahaya seperti kadmium yang digunakan sebagai ‘plastisizer’ iaitu untuk meningkatkan kualiti plastik supaya warnanya cerah dan tidak kekuningan biarpun lama digunakan. Penggunaan secara berulang boleh menyebabkan kadmium di dalamnya terhakis dan mencemarkan makanan atau minuman,” katanya.

“Pembungkus makanan daripada bahan PVC sepatutnya tidak boleh mengandungi lebih daripada satu miligram per kilogram (mg/kg) VCM. “Makanan yang dibungkus dengan PVC dan dicemari VCM melebihi 0.05mg/kg tidak sesuai dimakan kerana boleh mendatangkan kesan mudarat pada kesihatan,” katanya. Dr Jamal berkata, beg plastik makanan diperbuat daripada polyethylene (PE) dan PE tidak mengandungi VCM. Jadi penggunaannya tidak menyebabkan barah, namun masih tidak sesuai digunakan berulang-ulang. Katanya, botol minuman diperbuat daripada polyethylene terephthalate (PET) selamat digunakan dalam keadaan biasa, namun memanaskannya boleh mengeluarkan ‘phthalates’.

Phthalates disyaki boleh meniru hormon manusia, tetapi ia tidak menyebabkan barah, namun ia boleh mengganggu fungsi hormon manusia. “Jika peraturan ini tidak dipatuhi, ia boleh mendatangkan kesan negatif kepada pengguna. Peraturan mengenai pembungkus dan bekas makanan daripada PVC terkandung di dalam Akta Makanan 1983 dan Peraturan Makanan 1985. “Namun tidak ramai menyedarinya kerana kesedaran terhadap penggunaan barangan plastik untuk pembungkusan atau menyimpan makanan atau air masih rendah,” katanya. Dr Jamal berkata, penggunaan botol plastik mengundang bahaya lain seperti jangkitan kuman kerana bakteria boleh membiak berikutan bahan itu sukar dicuci bersih dan melekat daki. “Jika ragu-ragu mengenai jenis plastik yang boleh digunakan secara berulang untuk menyimpan makanan, sila rujuk kepada Bahagian Kawalan Mutu Kementerian Kesihatan,” katanya.

Kenyataan Dr Jamal mengesahkan laporan Buletin Pengguna mengenai bahaya penyalahgunaan botol plastik serta bekas makanan diperbuat daripada stirofom dan polisterin. Buletin itu diterbitkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) dengan kerjasama Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca). Pengarah Komunikasi Fomca yang juga Timbalan Ketua Sidang Pengarang Buletin Pengguna, Mohd Yusof Abdul Rahman, berkata pihaknya mengetengahkan bahaya penggunaan botol plastik berulang kali kerana ramai menggunakan botol air mineral sebagai bekas minuman di dalam peti sejuk. “Lebih berbahaya, ramai menjadikan botol itu sebagai bekas minuman anak ke sekolah, bekal ke pejabat atau untuk beriadah. Sedangkan botol berkenaan hanya boleh digunakan sekali atau dua atau paling lama seminggu sebelum perlu dibuang,” katanya.

Mohd Yusof berkata, kurang pengetahuan dan kesedaran menyebabkan banyak lagi amalan rakyat negara ini mendedahkan mereka kepada pelbagai penyakit kronik. Katanya, penggunaan kertas akhbar dan majalah, selain bekas makanan diperbuat daripada stirofom atau polisterin, juga boleh mengakibatkan tersebarnya logam ke dalam tubuh. “Kertas akhbar dan majalah mengandungi timah hitam melebihi had dibenarkan. Apabila timah hitam ini ada dalam tubuh, ia masuk ke saluran pernafasan dan pencernaan, seterusnya sistem peredaran darah sebelum tersebar ke bahagian lain seperti ginjal, hati, otak, saraf dan tulang. Ini cukup berbahaya dan tidak boleh dijadikan pembungkus makanan.

“Bahan pembungkus stirofom dan polisterin pula kini cukup popular, tetapi kajian mendapati ia mengandungi bahan unsur karsinogen,” katanya. Ketua Pegawai Eksekutif Alam Flora Sdn Bhd, Mohamed Siraj Razack, turut memberi amaran mengenai bahaya penggunaan botol plastik, bekas menyimpan makanan serta bahan pembungkus jenis stirofon atau polisterin yang disifatkannya pembunuh senyap. “Bahan berasaskan plastik itu boleh digunakan sekali dua saja. Jika dibasuh berulang kali, bahagian dalamnya terhakis dan mengeluarkan bahan kimia yang memudaratkan kesihatan,” katanya. Mohamed Siraj berkata, bahan kimia dalam bekas plastik mudah terhasil apabila terkena cahaya matahari, misalnya botol mineral bagi mengisi air minuman yang ditinggalkan dalam kereta. “Bekas plastik terbabit sepatutnya dikitar semula untuk dijadikan barangan berasaskan plastik lain yang tiada kaitan dengan makanan.

“Sebaiknya, untuk menyimpan makanan atau minuman, gunakan bahan dibuat khusus untuk digunakan berulang kali, misalnya termos atau jenis plastik tahan panas dan khusus untuk menyimpan makanan,” katanya. Mohamad Siraj berkata, kepanasan makanan atau minuman yang disimpan dalam bekas plastik tertentu juga boleh menghasilkan bahan kimia yang memudaratkan kesihatan, misalnya amalan minum teh tarik bungkus. “Teh tarik seeloknya diminum menggunakan cawan kerana wap yang keluar daripada plastik pembungkus yang bercampur dengan teh boleh menyebabkan tindak balas kimia. “Kari panas dibungkus menggunakan bahan plastik juga amalan tidak baik dan kesannya sama seperti teh tarik bungkus,” katanya.

Mohamed Siraj berkata, semua barangan plastik diterima oleh pusat kitar semula. Sehubungan itu, kesedaran terhadap bahaya penggunaan bekas plastik secara berulang akan mengalihkan perhatian pengguna untuk mengitar semula barangan terbabit dalam menjaga alam sekitar. 

Harian Metro 22/01/2006

Kita selalu lupa nak fikir, mementingkan MURAH jauh lebih penting berbanding SIHAT. Ironinya, memang banyak benda yang kurang sihat bernilai jauh lebih murah berbanding benda atau perkara yang sihat. Sebagai contoh, bekas polistrin, memang murah tapi boleh penyebab kanser. Teringat saya dahulu ketika belajar di universiti, bekas polistrin memang dah diharamkan terus. Kafe-kafe menyediakan bekas makanan selamat yang seakan kertas tapi sebenarnya diperbuat dari hampas tebu. Bukan sahaja ia tahan lasak, tapi memang menyerap minyak dan juga biodegradable.

{focus_keyword} Bahaya Bungkus Air Panas Dalam Plastik Fiber 2BHoagie 2BContainer

Bekas seakan kertas, bentuk sama jugak lebih kurang polistrin. Dulu 1 ni RM0.20. Sekarang tak tahu berapa. Tahan lasak, dan mereput dalam 120 hari. Meskipon lama, tapi sebab biodegradable, so lebih mesra alam.

{focus_keyword} Bahaya Bungkus Air Panas Dalam Plastik Sugarcane Bagasse Tableware Food Container

Pelbagai bentuk ada.

Malangnya, bila masuk bekerja, suasana kembali jauh berbeza. Jarang ada company yang menekankan sangat pasal kesihataan dan pencemaran alam sekitar dengan bekas-bekas polistrin. Apa yang penting, cepat dan semurah yang mungkin. Tak tahulah, mentaliti masyarakat kita lebih sukakan benda yang nampak seperi instant gratification, yang mudah murah sekarang, tapi bahaya itu dipilih; berbanding yang mahal dan agak leceh, tapi lebih menyihatkan.

Takpela, saya nak berubah. Sekurangnya-kurangnya perlahan-lahan berubah, berbanding tak berubah langsung. InsyaAllah.

{ 0 comments }

Homemade Playdoh Yang Tahan Lama Tak Perlu Diuli

by Mama Iman on March 25, 2015

Anak saya, seorang yang suka sangat Playdoh – all the time! Boleh dikatakan stok Playdoh wajib ada di rumah. Tapi, mana nak cekau weeiii original Playdoh yang bapak mahal tu!! Hahahaaha. Sebagai alternatif, memang mamanya ni buatkan playdoh guna tepung jah kat rumah. Tapi memang selalu la dok carik playdoh yang boleh tahan lama, kalau boleh nak tahan lama – SELAMA-LAMANYA. Hahahahahah. Hover kan.

So bila saya carik resepi playdoh yang tahan lama, maka terjumpalah blog ini. The Imagination Tree. 

Bukan tak pernah buat Playdoh. Dulu dah pernah dah share sekali kat blog IbuCergas ni. Tapi ia tak tahan lama sangat. Bila dah lama sikit, hatta even sehari pon, playdoh tu dah mula mencair. Eeeuuiii.. Dan selepas kejadian kali lepas bila Iman campurkan semua warna yang ada, memang malas la nak uli banyak-banyak kaler. Main laaa satu kaler sampai puas. Haha.

Bahan resepi kali ni takdelah banyak beza pun dengan kali yang lepas. Cuma ada penambahan Cream of Tar Tar. Dan kelembapan udara kat Malaysia ni agak tinggi, so memang banyak wap air menyebabkan Playdoh susah sikit nak tahan lama. Nak tak nak saya terpaksa jugak adjust untuk jadikan dia tahan lama. Selama ni memang dah ada pon resepi Playdoh yang kena masak untuk tujuan tahan lama ni. Dan biasanya masak Playdoh tu dalam keadaan warna asal dia. Lepastu nak warna lain barulah uli.

Tapi jenuh aiii nak uli tu sebab amik masa sangat lama baru lah sekata. So bila seorang mak ni rasa macam bazir masa dan malas, maka kita ciptalah idea untuk cepatkan kerja. Wahahahha. Caranya ialah dengan terus masukkan pewarna dalam adunan playdoh tu yang masih cair tu, kacau sampai rata (lagi best pakai mixer kek – haha!!), barulah letak atas api dan panaskan dengan api kecik sangat sampailah adunan yang cair tadi jadi sebiji boleh playdoh yang melekat lekit dan kental.

Tahap kekentalan playdoh ni dalam periuk panas ni, boleh menumbuhkan muscle pada lenganku. Huh.. Serious lenguh nak godek dan kaut playdoh tu dalam periuk tu supaya air yang banyak dari playdoh dapat dikurangkan dengan optimum. Kalau tak betul-betul kental, nanti playdoh akan jadi lembik dan tak tahan lama. Faktor humidity di Malaysia ni lagilah menambah air yang boleh diserap dek playdoh.

Bahan-Bahan Playdoh adalah:

  • 2 cups plain flour (all purpose) - sekilo cuma RM1.90 jek:lol: {focus_keyword} Homemade Playdoh Yang Tahan Lama Tak Perlu Diuli icon lol
  • 2 tablespoons vegetable oil (saya guna minyak masak jek)
  • 1/2 cup salt (garam halus)
  • 2 tablespoons cream of tartar (boleh beli di kedai bakeri)
  • 1.5 cups boiling water (saya masukkan air paip dan kemudian kacau rata – baru letak atas dapur)
  • food colouring (optional)
  • few drops glycerine (optional- adds more shine!) – tak letak pon

Cara Membuat Playdoh Tahan Lama dan Jimatkan Masa Menguli

  • Campurkan semua bahan di atas sekaligus terus dalam periuk masak anda.
  • Kemudian guna mixer kek atau mixer tangan (see betapa “rajinnya” saya) hahahahaha. Dan kacau rata semuanya. Dan jika ada pewarna, letak kan sekaligus supaya rata semua dengan mixer kek. Hahahahahha. Jimat masa menguli.
  • Kemudian letakkan periuk atas dapur dengan api yang kecik.
  • Panaskan sambil kacau dengan senduk kayu. Jangan tinggal kan gitu jek sbb kejap jek proses ni.
  • Anda akan dapati playdoh mula lekang dari dasar dan tepi periuk. Teruskan kacau (seriously adunan ni sangat kental, boleh tumbuh muscle you):mrgreen: {focus_keyword} Homemade Playdoh Yang Tahan Lama Tak Perlu Diuli icon mrgreen
  • Sejukkan dan keluarkan dari periuk.
  • Siap!!! Terus ready digunakan dan tak perlu uli pon nak dapatkan warna sekata

{focus_keyword} Homemade Playdoh Yang Tahan Lama Tak Perlu Diuli 2015 03 20 2B15

 

Siap uli. Ni kalau rajin nak uli la. Maksudnya, dalam periuk atas api tadi biarkan tanpa pewarna dan uli kemudian bila dah sejuk. Tp seriously take time lama dan bazir waktu. Saya lebih suka lungsum semua pewarna letak sekaligus dalam periuk seperti tatacara yang saya ajar atas tadi. Tapi dapat 1 warna jek. Melainkan nak buat 6 kali atas periuk. Hai lagi la jenuh kan.

 

 

{focus_keyword} Homemade Playdoh Yang Tahan Lama Tak Perlu Diuli 2015 03 20 2B19

Bungkus dan bungkus guna plastic wrap

{focus_keyword} Homemade Playdoh Yang Tahan Lama Tak Perlu Diuli 2015 03 20 2B15

Letakkan dalam bekas plastik dan sedia dijual. Wakakakakakaka. Jual RM15, modal RM1.90 tepung. Ahak.

Selamat Mencuba!!

.

>

>

Berniaga online ada cabarannya tersendiri. Lebih mencabar jika bersama anak di rumah. Bagaimana nak urus anak sambil berniaga online?ne?.

{ 3 comments }

10 Masalah Penyusuan Susu Ibu Dihadapi Oleh Ibu Menyusu 

March 20, 2015

Kita selalu ingat, benda yang natural proses, iaitu proses semulajadi sepatutnya senang kan? Yelah, contoh tumbuh gigi. Tak perlu buat apa pon gigi tetap tumbuh. Macam menangis, macam mana pon kalau natural, air mata tu keluar terus. Tak perlu pon belajar macam mana nak keluarkan air mata. Hehehehheeheh!!!!   Tapi, rupanya breasfeeding, penyusuan susu ibu […]

Read the full article →

Kenapa Perempuan Lebih Sesuai Bekerja Dari Rumah? Compare dengan Lelaki?

March 14, 2015

Sebab Perempuan Ada Ability Untuk Multitasking Berbanding Lelaki!  Ini bukan omongan kosong ya pak. Ini bener-bener berlaku. Perempuan Seriously Lebih Pandai MultiTasking Berbanding Lelaki? Setuju? Lebih-lebih lagi dalam keadaan bahagi-bahagikan tugas dalam masa yang sekejap. Perempuan nampak gayanya lebih cepat dan cekap, lelaki pulak lebih terkedek-kedek. Kihkihkih. Tak caya, cuba lah test sendiri. Paling senang […]

Read the full article →

Berhenti Rokok, Dengan Mudah, dan Selama-lamanya

March 4, 2015

Lelaki ini menggendong bayi nya dalam baby carrier. Lelaki ini sayang akan bayinya. tahukah sebenarnya sangat bahaya gendong baby seperti ini, jika anda seorang perokok? Tahu tak? Dan kerana sayang itulah, demi anak yang dikendongnya, perokok ini akhirnya berjaya berhenti merokok.   Bayi sebenarnya hisap asap rokok melalui baju bapa mereka. Sebagai seorang bapa, adakah […]

Read the full article →

Ruam Lampin Disebabkan Antibiotik Yang Ibu Muda Biasanya Tak Tahu

February 20, 2015

Saya bercakap atas kapasiti seorang mak, bukannya atas kapasiti seorang yang tahu perubatan. So apa yang saya nak share adalah kesan selepas ambil antibiotik, yang rata-rata biasanya ibu baru memang tak tahu apa akan jadi lepas antibiotik diambil. Iyelah, kita yang jaga anak, kita tak tahu pon eh kenapa anak aku jadi gini tetiba. So […]

Read the full article →

7 Tanda Yang Sebenarnya Kita Kekurangan Nutrisi

February 7, 2015

Tanpa kita sedari la opkos. Terkadang sebenarnya kita memang kurang nutrisi pon, tapi ego dan keyakinan diri rasa macam confirm ah yang memang kita tak perlu pon vitamin. Yes, saya 4 tahun lepas macam tu jugak. Memang tak pernah telan hatta sebijik pon supplement. Sehinggalah mengandung, barulah tau doktor ada beri supplement untuk topup nutrisi […]

Read the full article →

Pengalaman Saya Dengan Sakit Gastrik Satu Ketika Dahulu

January 29, 2015

Dahulu, saya pernah ada sakit perut yang amat sangat. Masa tu umur dalam 15 – 17 tahun. Tapi tak tahu pun itu adalah gastrik. Mungkin sebab selalu tahan lapar, so lama-lama perut jadi tak tahan. Sakitnya sukar digambarkan. Memang pedih menyucuk-nyucuk dan dalam masa sekejap jek rasa sakit sampai nak guling-guling pun ada. Pernah seali […]

Read the full article →

4 Cara Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

January 11, 2015

Kali lepas kita dah bincang cara kecutkan jerawat batu secara semulajadi. Kali ni kita nak cerita pulak, macam mana nak hilangkan parut jerawat secara semulajadi juga. Tentulah yang penting kita nak buat secara semulajadi, tanpa sebarang bahan kimia yang boleh memudaratkan buah pinggang, hati dan kulit. Ingat, memang ada banyak sangat produk di pasaran yang […]

Read the full article →

Bahaya Tabiat Gigit Kuku Dan Cara Mengatasinya

January 5, 2015

Mesti baca bahaya tabiat gigit kuku ni, dan saya ada tips untuk atasinya. Berdasarkan pengalaman sebenar. InsyaAllah. Mana tau kot-kot ada anak yang dah start gigit kuku dan kopek kuku ni. Iman dah start dah. Memang nak kena brainwash. Errkk….. euuu…. > Kenapa Tabiat Gigit Kuku Ini Berlaku? Sesetengah orang kata ia ada berkaitan dengan […]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Read the full article →