IbuCergas.com

Screenshot 2015-04-12 15.58.12 a 5

Review MaidEasy.Com – Domestic Cleaner di Meru

Ahamdulillah dah masuk 2 kali menggunakan khidmat MaidEasy untuk cuci rumah mak. Selama ni punyalah jenuh nak carik domestic cleaner yang boleh singgah sampai ke Meru Klang nuu.. Saya pulak balik rumah tidur di Meru setiap Jumaat malam Sabtu. Nak mengemas rumah mak, errr… rumah sendiri pon tak berkemas. Wakakakaakak. Oh tidak terdaya kudratku.. (ampun).. mueheheh. Alternatif, mencari lah domestic cleaner ni konon nak at least 2 minggu sekali bersihkan rumah mak. Kesian mak kalau nak buat sendiri. Yelah, dah berumur,...

bahay bungkus air panas ikat tepi di mamak 0

Bahaya Bungkus Air Panas Dalam Plastik

Teringat kata-kata seorang rakan sekerja saya dari Mediterranean yang pada mulanya beliau terkejut sangat dengan senarai harga makanan yang ada di sebuah kedai mamak. Hot Coffee cume bernilai RM 2.00 walaupun bungkus. Beliau kata; “Wah Murahnya!! Starbuck sangat mahal sehingga belasan ringgit secawan”. Masa tu beliau baru sampai Malaysia, dan masih belajar lagi dengan adab dan budaya di sini. Oklah, disebabkan murah, maka beliau pun order hot coffee bungkus. Alangkah terkejutnya beliau yang hot cofee itu sebenarnya dimasukkan ke dalam beg plastik...

2015-03-20 19.28.06 - Copy 4

Homemade Playdoh Yang Tahan Lama Tak Perlu Diuli

Anak saya, seorang yang suka sangat Playdoh – all the time! Boleh dikatakan stok Playdoh wajib ada di rumah. Tapi, mana nak cekau weeiii original Playdoh yang bapak mahal tu!! Hahahaaha. Sebagai alternatif, memang mamanya ni buatkan playdoh guna tepung jah kat rumah. Tapi memang selalu la dok carik playdoh yang boleh tahan lama, kalau boleh nak tahan lama – SELAMA-LAMANYA. Hahahahahah. Hover kan. So bila saya carik resepi playdoh yang tahan lama, maka terjumpalah blog ini. The Imagination Tree.  Bukan...

common-breastfeeding-problems-614x410 8

10 Masalah Penyusuan Susu Ibu Dihadapi Oleh Ibu Menyusu 

Kita selalu ingat, benda yang natural proses, iaitu proses semulajadi sepatutnya senang kan? Yelah, contoh tumbuh gigi. Tak perlu buat apa pon gigi tetap tumbuh. Macam menangis, macam mana pon kalau natural, air mata tu keluar terus. Tak perlu pon belajar macam mana nak keluarkan air mata. Hehehehheeheh!!!!   Tapi, rupanya breasfeeding, penyusuan susu ibu ni, meskipon proses semulajadi, tapi kena belajar sungguh-sungguh. Sama macam belajar naik basikal. Ade step by stepnya dan mungkin bagi sesetengah orang adalah susah, dan untuk...

_70685548_79167276 0

Kenapa Perempuan Lebih Sesuai Bekerja Dari Rumah? Compare dengan Lelaki?

Sebab Perempuan Ada Ability Untuk Multitasking Berbanding Lelaki!  Ini bukan omongan kosong ya pak. Ini bener-bener berlaku. Perempuan Seriously Lebih Pandai MultiTasking Berbanding Lelaki? Setuju? Lebih-lebih lagi dalam keadaan bahagi-bahagikan tugas dalam masa yang sekejap. Perempuan nampak gayanya lebih cepat dan cekap, lelaki pulak lebih terkedek-kedek. Kihkihkih. Tak caya, cuba lah test sendiri. Paling senang tengok lah masa nak balik kampung. Perempuan, dari segala mak nenek baju kecik-kecik sampai baju besar-besar, untuk 4-5 orang anak, semua insyaAllah complete. Dari hal penyepit...

Berhenti Rokok, Dengan Mudah, dan Selama-lamanya 2

Berhenti Rokok, Dengan Mudah, dan Selama-lamanya

Lelaki ini menggendong bayi nya dalam baby carrier. Lelaki ini sayang akan bayinya. tahukah sebenarnya sangat bahaya gendong baby seperti ini, jika anda seorang perokok? Tahu tak? Dan kerana sayang itulah, demi anak yang dikendongnya, perokok ini akhirnya berjaya berhenti merokok.   Bayi sebenarnya hisap asap rokok melalui baju bapa mereka. Sebagai seorang bapa, adakah anda sampai hati teruskan merokok tu, demi kepuasan sendiri, menidakkan tanggungjawab keselamatan terhadap anak sendiri. Tak percaya, baca artikel di bawah ini. Tak percaya jugak, pergi...

nappy-rash 0

Ruam Lampin Disebabkan Antibiotik Yang Ibu Muda Biasanya Tak Tahu

Saya bercakap atas kapasiti seorang mak, bukannya atas kapasiti seorang yang tahu perubatan. So apa yang saya nak share adalah kesan selepas ambil antibiotik, yang rata-rata biasanya ibu baru memang tak tahu apa akan jadi lepas antibiotik diambil. Iyelah, kita yang jaga anak, kita tak tahu pon eh kenapa anak aku jadi gini tetiba. So agak kalut di situ, sebab barulah nak google itu ini. Heheheh. Biasanya, bila anak demam lama, kita bawak jumpa doktor, dan doktor akan tentukan sama ada...

2015-02-05 02.48.17 (1) 1

7 Tanda Yang Sebenarnya Kita Kekurangan Nutrisi

Tanpa kita sedari la opkos. Terkadang sebenarnya kita memang kurang nutrisi pon, tapi ego dan keyakinan diri rasa macam confirm ah yang memang kita tak perlu pon vitamin. Yes, saya 4 tahun lepas macam tu jugak. Memang tak pernah telan hatta sebijik pon supplement. Sehinggalah mengandung, barulah tau doktor ada beri supplement untuk topup nutrisi dalam badan. Besar gedabak pulak tu Obimin Plus tu. Itu lah pertama kali kenal vitamin dan supplement. Tapi sebenarnya kadang kala badan kita sendiri ada tunjuk...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.