Sebelum ni saya cerita pasal negative yang ada sendiri dalam diri kita, dan bagaimana nak menepisnya. Kali ni, nak cerita bagaimana pula bila kita dah sokmo positive selalu, tetapi ada jek orang luar atau anasir luar yang cuba tanamkan negativity dalam diri kita. Kadang-kadang bukan secara direct pon, kadang-kadang bukan secara sengaja pun, tapi kita “ter” ambil ia sebagai negative yang mana sudah tentunya affect pada nilai diri kita yang tadi nya sudah pon positive. :( {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon sad

<

Semua kita sama. Kita selalu fikir, “Nanti apa orang kata?” sampaikan kita kadang terlupa apa yang lebih penting berbanding “Nanti apa orang kata?” tu.

<

Terlalu mengagungkan pendapat orang terhadap diri kita sampai kita jadi kurang senang terhadap diri sendiri dan menyebabkan kita sentiasa berfikir negative terhadap diri sendiri. Sedangkan sebenarnya “apa orang kata” tu tak penting pon!:mrgreen: {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon mrgreen

Tapi, setiap hari, apa jua yang kita buat, memang takkan lekang dari fikiran kita tentang “apa orang kata” untuk kita kita.

<

Contoh senang la kan;

Kita nak pakai baju sekian-sekian, dah suka sangat dengan baju tu, tapi terhenti tindakan nak pakai sebab ada orang tegur; “eh jangan la pakai baju tu, nanti orang kata _______”.
*Please fill in the blank (=__=!)

 <

Contoh senang lagi;

Kita nak bisnes sekian-sekian, dah kaji semua info dan marketing plan dan tanya mentor yang berpengalaman dan berjaya semua dan dah istikharah segala, 100% yakin ni; tetiba-tiba hati gundah gulana bila ada kawan kata; “Eh… ko nak buat bisnes ni? Weeiii produk mana tah ni weeeii…boikot-boikot! Baik ko repack barang China mari, untung juta-juta woo buat jenama sendiri”. (Sekadar contoh jek ler):lol: {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon lol

>

Lagi-lagi lah zaman smartphone ni yang mana phone jauh lagi smart dari owner phone kan.Apa yang kita nak buat, ada jek kadang tak kena di mata orang kan?

So apa nak buat? Macam mana nak bagi “pendapat” ni supaya tak menjejaskan fikiran positive kita?

<
<

SEBENARNYA TAK DE ORANG KISAH PON PASAL KITA

Secara puratanya statistik, kita akan ada sebanyak 50,000 buah fikiran setiap hari. Katakan la kalau ada orang nak “mengata” pasal kita pon dalam sehari tu sebanyak 10 kali, ia bermaksud baru dalam 0.02% dalam fikiran diorang pun. So let say kalau katakan kita ada buat sesuatu yang betul-betul berkait dengan seseorang tu, dan kita fikir mesti orang tu dok kata pasal kita, weii cuma 0.02% jek pon! So tak perlu bother pon sebenarnya untuk kita fikir “apa org tu kata”. Kan kan?:roll: {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon rolleyes

Mana lagi 99.8%? Well, 99.8% tu sebenarnya orang tu akan fikir SEMUA benda pasal diri dia sendiri. :mrgreen: {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon mrgreen

<

Tak paham? Contoh mudah begini. Katakan suatu pagi sedang anda bersarapan di tempat, ada kawan anda datang pada anda dan tegur cara anda berpakaian tu tak sesuai langsung dengan anda. Anda pon rasa down gile-gile, tak jadi makan terus meluru ke bilik air, tengok apa yang tak kena. Dok la 2, 3 jam dalam bilik air sebab malu nak keluar ke apa ke. Sedangkan orang yang tegur anda tadi tu, tak de fefeling ape pon. Selamba berlalu seakan tiada apa pon berlaku dan die sendiri dok fikir tentang diri sendiri nak makan apa, minum apa, pakai apa. Hah inilah 99.8% tu. Yang anda dok kalut tak tentu pasal dok habiskan masa berjam-jam dalam bilik air malu nak keluar tu apasal sedangkan fikiran kawan yang tegur tadi terhadap diri anda tu cuma 0.02% jek pon dari fikiran die tu!

Hehe..

Contoh lagi lain..

Anda nak berniaga, yang mana ramai dah berjaya dalam perniagaan yang anda nak ceburi ni. Marketing plan semua perfect, clean dan tiada unsur syubhah. Tapi bila anda nak mulakan sahaja, tiba-tiba ada insan baik hati menegur anda tentang bisnes anda itu, mengata begitu begini. Ini menjadikan anda down gila-gila dan rasa kayakinan yang anda bina tadi untuk bisnes anda tu runtuh sama sekali. Sedangkan, kawan yang tegur tadi tu sebenarnya pon 99.8% fikiran dia fikir pasal diri dia sendiri yang tak cukup duit, hutang sana sini, dan fikir macam-macam cara untuk diri sendiri terbelenggu dalam masalah kewangan yang tidak berkesudahan. Cuma 0.02% jek dari fikiran dia yang macam ala-ala “concern” pasal kita punya bisnes ni. So, why bother much? Kan kan?:mrgreen: {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon mrgreen

So ingat macam ni, bila mana ada orang dok mengata kita, atau kita dok fikir sangat “nanti apa orang kata” pada diri kita, fikirkan lah bahawa fikiran mereka pada kita tu cumalah 0.02% sahaja dan selebihnya diorang fikir pasal masalah diorang sendiri. Kunci nya ialah, abaikan jek dan berlalu lah pergi. Kita buat jek apa yang kita rasa betul. Ikut balik kata hari kita yang positive. :-) {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon smile

 <

KITA TAKKAN DAPAT PUASKAN HATI SEMUA ORANG

Sungguh. Sememangnya mustahil nak please semua orang. Tak payah nak dok pulun lah. Hehehe. Sebab macam mana pun dan apa pun yang kita buat, tak kira berapa baik tahap gaban pun kita cuba usaha nak puaskan hati orang, orang akan tetap “mengata” kita juga. Tak kiralah kat mana pun. tempat kerja ke, kawan sekolah ke, kawan FB ke, orang public yang tengok kita sekali sekala ke, kat jalan raya ke. Kita tak akan berjaya stopkan orang dari mengata pasal kita, TETAPI, kita boleh elakkan “apa orang kata” tu memberi kesan kepada diri kita.

Susah?

Ok lah, macam ni. Fikirkan apa benda paling teruk akan terjadi kalau ade orang dok buruk sangka kat kita. Atau bagi pendapat negative diorang kat kita? Sebenarnya, takkan ada apa-apa yang terjadi. Sebab seperti mana yang saya katakan tadi, sebenarnya apa pon dia fikir 99.8% adalah pasal diri dia sendiri. Dia risaukan diri dia. Sebab tu dia taknak apa-apa yang kita buat ni affect memberi kesan pada dia. Tak ada pon yang dia kisah pasal kita sebenarnya. Mungkin dia rasa nak tegur tu sebab dia tak setuju dengan kita, tak setuju dengan cara kita. Sebab apa? Sebab cara kita, tak sama denga cara mereka. Again, nampak tak kat sini yang sebenarnya mereka risau pasal diri mereka. yang 99.8% tu.:mrgreen: {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon mrgreen

Jadi apa nak buat?

Just standing up for what you believe in. Be firm. Macam mana pun, kita akan sentiasa jumpa dengan orang yang tak setuju dengan kita. Carilah crowd yang sependapat dengan kita, ada komuniti sendiri yang sama bot dengan kita. Hanya mereka akan faham kita. It is better to be loved by few people that care about you, than to be liked by everyone. Fokus pada orang-orang kesayangan kita. Fokus pada family, anak-anak, suami, dan ibu bapa yang mana sayang dan sokong anda sebagaimana diri anda.

Tarik nafas dalam-dalam.

Let it go.

Jom jumpa di puncak kejayaan!!! :D {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon biggrin

f6a0c804dda91d5d3c6635f1bdff1ddb {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita f6a0c804dda91d5d3c6635f1bdff1ddb

 

 

 

 

 

{ 0 comments }

Terus terang, memang secara natural dan semulajadinya semua kita ni ada sifat negative dalam diri kita. We born with it. Suara-suara negative tu memang banyak, dan kalau dilayan memang tentu akan bertambah-tambah dan menimbun-nimbun laa jawabnya.

Malasnya nak bangun tidur (meskipun kita tahu tidur banyak pon tak bagus jugak)

Malasnya nak pergi kerje (meskipun kita tahu kita memang kena pergi kerje jugak)

Sedapnya McD ni (meskipun kita tahu memang tak berkhasiat pun makanan tu)

Ishk aku tak boleh la buat benda ni (belum try apa pun dah kata tak boleh buat)

Bende negative ni, kalau tak best, memang kita tak buat lah kan? Hatta diri kita sendiri rasa suka buat benda negative ni. Seolah-olah ia selalu ada berlegar dalam diri kita “tak ape buat benda ni”, betul tak? Kita keep on berlawan dengan suara-suara negative ni almost everyday!! Apa patut kita buat? Macam mana nak lawan?

>
1) Tahu kewujudannya dan Gunakannya

Suara negative memang wujud, memang sentiasa ada tak kira dalam apa jua perkara yang kita buat. Seolah-olah ia lah yang memberi arahan pada kita, sama ada nak buat atau tak buat sesuatu perkara tu. Inner voice kata omputihnya. So sebelum apa-apa tindakan lain, just tahu yang negative thoughts ni memang wujud, maka terima kewujudannya.

>

2) Lawan dengan fikiran yang positive

Ok, lepas tahu ia dah memang ada fikiran negative ni, next ialah gantikan terus fikiran negative tu dengan sesuatu yang positive. Macam contoh tadi;

Negative: “Malasnya nak bangun tdo”
Postive: ” Macam mana pon kena jugak bangun! Tidur banyak sangat bazirkan masa dan sia-sia”

Negative: “Malasnya nak pergi kerje”
Positive: “Malas memang malas lah, tapi nanti nak makan apa! Kerja! Berusaha! InsyaAllah Allah bagi ganjarannya”

Negative: “Sedapnya McD ni”
Positive: “Makanlah, badan juga akan merana kemudian hari. Bukan beri khasiat pun”

Negative: “Ishk aku tak boleh la buat benda ni”
Positive: “Kalau tak cuba sekarang, bila lagi nak cuba buat. Lama-kelamaan berkarat otak bila tak cuba benda baru”

Makin banyak kita cuba counter attack suara-suara negative tu, lama kelamaan kita akan menjadi semakin kuat dan semakin positive insyaAllah.

 >

3) Tukar bahasa dan tutur kata

Pernah dengar ayat “Negative things happen to negative thinker?”, kita ni, semua yang kita fikir, yang kita buat, dan yang kita tuturkan adalah semuanya DOA. Maka, tukarlah semua vocabulary kita ni jadi semuanya positive belaka.

Tak boleh —— BOLEH!
Tak nak ———NAK!
Susahlah ——– SENANG NI!
Tak mahulah ——SAYA MESTI MAHU!

Bila dah tukar semua ayat negative ni jadi positive, kita akan jadi semakin yakin dan semakin positive. Dan percayalah, ia akan menjadi positive affirmation yang kita pon tak sangka sehinggakan semua suara negative tadi lenyap abes!

 <

4) Visualise Goal dan Target

Benda negative ni memang berkait dengan ape yang kita fikirkan dan ape yang kita dok bayangkan. Kalau dah dok banyangkan benda yang tak baik je, memang la apa yang jadi pon benda tak baik jek. Cubalah dok bayangkan dan visualize benda yang baik-baik jek. InsyaAllah apa yang jadi nanti benda baiklah. Ambik contoh tadi jugaklah,

Bayangan Negative: “Malasnya nak bangun tdo” (Membayangkan betapa sedapnya tidur)
Bayangan Postive: “Kalau aku bangun tidur ni, banyak masa berkualiti dengan anak-anak bermain, banyak ilmu dapat, banyak pengalaman baru untuk hari ni, boleh update blog, blog buat sales lagi banyak” (dan list go on and on sebab bila positive, memang banyak jek to-do-list rasa nak buat)

Bayangan Negative: “Malasnya nak pergi kerje, opis bosan”
Bayangan Positive: “Opis tak bosan sebab ada banyak goal yang kene dicapai, ada client yang perlu dijumpa dan ade banyak benda baru yang saya dapat belajar”

Bayangan Negative: “Sedapnya McD ni” (Bayangkan burger yang sedap dan meleleh keju)
Bayangan Positive: “Makan benda ni mungkin sedap sekarang tapi sakit kemudian. Dengan kualiti makanan yang tak sihat ini, mengundang banyak penyakit kemudian hari, oh, memang tak payah la makan” (Dan sememangnya fakta yang betul)

Jadi, supportlah suara positive anda dengan bayangan yang positive.

>
5) Cakap kuat-kuat!

Siapa suara kuat, dia menang! Hehe. Suara positive yang kuat akan sangat menyokong suara positive dalam diri. Cakap kuat-kuat benda positive yang kita nak. Tanpa kita sedari, kita akan jadi semakin kuat dan semakin positive! Tang yang suara negative tu akan jadi malu-malu kuceng nak keluar. Hehehee. Sebab tu kita pon diajar kan baca doa semasa pandang cermin (siap-siap nak pergi kerja tu kan);

“Ya Allah, kau jadikan lah akhlak ku, cantik sebagaimana kau cantikkan rupa paras ku”.

Kan itu pon suara positive, positive affirmation dalam diri. Mendengarkan diri sendiri vbercakap suatu yang positive sememangnya suatu terapi yang sangat berkesan. Lebih-lebih lagi kalau buat depan cermin. Memang marvelous!

cat-lion-stopping-you {focus_keyword} 5 cara Untuk Melawan Rasa Negative Dalam Diri Kita cat lion stopping you

<

Cuba tengok video ini. POSITIVE AFFIRMATION dalam diri.

 

Kita adalah apa yang kita fikirkan. Baik fikiran kita, baiklah diri kita. Jahat kita fikir, jahatlah diri kita. Sebab itulah kita dalam Islam dianjurkan supaya sentiasa bersangka baik pada orang, berbaik sangka pada diri apatah lagi kan. Kita pon tak boleh kawan dan kontrol fikiran orang pada diri kita, so apa kata kita sendiri kontrol dengan penuh berhemah.

Cubalah, kita akan rasa hari ini dengan semua kuasa positive ini, hidup ini akan sangat bermakna! InsyaAllah!:wink: {focus_keyword} 5 cara Untuk Melawan Rasa Negative Dalam Diri Kita icon wink

{ 0 comments }

YourDigitalAfterlife_Cvr3 {focus_keyword} Apa Jadi Pada Blog Kita Kalau Kita Mati?  YourDigitalAfterlife Cvr3

Hari ini akaun WordPress saya kene suspend, disebabkan tak bayar hosting. Ngahaahah:mrgreen: {focus_keyword} Apa Jadi Pada Blog Kita Kalau Kita Mati?  icon mrgreen. Terlupa bayar sebabnya kad kredit hilang dan dah tukar baru. Dalam proses semua akaun-akaun nak kena transfer kepada kad kredit baru, boleh pulak terlupa pasal web hosting ni. Saya gunakan kad kredit bukannya untuk saja-saja berhutang, cuma memudahkan kerja pembayaran semua jenis bil yang kita ada termasuklah;

  • internet
  • insurans
  • facilities macam water filter (installment)
  • web hosting
  • advertising

dan senarai2 lain.. dan, bayarkan sebelum tarikh statement, supaya kita tidak membayar interest (riba woi)8O {focus_keyword} Apa Jadi Pada Blog Kita Kalau Kita Mati?  icon eek.

Barulah terfikir, apa akan jadi kalau ditakdirkan umur dah tak panjang. Apa akan berlaku pada harta digital kami ni. Blog juga boleh dikira sebagai harta disebabkan ia mampu menjana kewangan. Belum juga termasuk, apakah “saham” blog kita ni. Adakah lebih menyumbang kepada pahala kita, ataupun menyumbang kepada dosa sepanjang hayat (sekiranya blog dipenuhi dengan benda-benda yang membawa dosa). Hal ini menjadikan saya terdiam sekejap di pagi Jumaat ini. Nauzubillah..

Bukan setakat Blog, malah FB, Tumblr, Twitter dan sebagainya..

Gambar kenangan ahli keluarga, semua di dalam PC, tapi PC pon semua ada password. Oh, malah ade yang tak simpan dalam PC tau, terus simpan dropbox atau Google+. Parah kan?

Adalah baik sekiranya ada orang lain yang boleh menguruskan kesemua harta digital ini setelah kita tiada kelak. Lebih-lebih lagi jika akaun yang kita tinggalkan itu mempunyai link dan kaitan dengan harta digital orang lain, seperti web hosting contohnya. Oleh itu, adalah baik jika kita sememangnya menguruskan atau menjaga akaun orang lain, mempunyai backup atau orang tengah lain yang tahu serba serbi berkenaan servis yang kita berikan kepada orang lain, termasuklah semua yang berkaitan dengan urusan teknikal.

Cari seseorang yang sangat anda percaya dan cakap padanya;

“Sekiranya aku mati, ini adalah informasi sekian2 yang ku amanahkan pada mu untuk kamu jaga”.

>

Harta digital tidak boleh diwarisi.

Maka, baik-baiklah merancang mulai sekarang. Dan merancanglah benda yang baik-baik sahaja, meskipon di dalam alam digital.

Bahasa kita,
Pergaulan kita,
Tingkah laku kita,
Meskipon digital, ia tetap adalah diri KITA.

{ 1 comment }

Depression – Punca Kematian Robbin Williams

by Mama Iman August 13, 2014

Semalam 12 Ogos 2014 kita dikhabarkan dengan kematian seorang pelakon bernama Robin Williams. Beliau mati pada umur 63 tahun dan di dikatakan telah membunuh diri akibat depression. Masa tengah dengar berita ni, saya tengah memandu. Sejujurnya saya tak kenal nama pelakon (^ ^) hoho. Saya kenal muka jek, tu pon tak la tahu all-the-list pelakon […]

1 comment Read the full article →

Bisnes Shaklee Bukan Sekadar Bisnes; Ia juga tempat piknik. Eiihh??!

by Mama Iman August 10, 2014

Salah-salah, sebetulnya Shaklee juga merupakan tempat kami berukhwah. Alhamdulillah semalam telah diadakan Jamuan AidilFitri – Ketuk-ketuk Aidilfitri bersama warga Shaklee iReach Sdn Bhd. Ops. Ia adalah kelolaan Master Lyna Noh dan Master Zainul untuk anak cucu cicit piut semua beramah mesra sempena Raya AidilFitri 2014 kali ini. Alhamdulillah dengan makanan yang sangat enak, bertempat die […]

0 comments Read the full article →

Business Shaklee Is Our Family Business

by Mama Iman July 22, 2014

Alhamdulillah kelas SEO advanced untuk business Shaklee berjaya diadakan untuk anak-anak buah Shaklee yang berdaftar dengan kami IbuCergas Marketing. Tahniah kepada anak-anakku kerana sanggup berjalan jauh untuk menimba ilmu. 1) Zaleha 2) Fatihah 3) Munirah 4) Fazlina 5) Syakila 6) Nur Hanim Fatihah, Saya, Zaleha, Fazlina, Munirah dan Syakila < Mungkin ada yang tertanya-tanya, perlukah […]

0 comments Read the full article →

Voucher Cash AEON Big Bernilai RM1,785

by Mama Iman July 17, 2014

    Tada!!! Hasil tangkapan masa Maybank Treatspoint aritu. Buat via online jek la jawabnya sebab memang tak sempat langsung nak ke Maybank Treats Fair. Masa tu point ade lebih kurang 42,000 (aje.. sbb kami shopping tak banyak). Semua point ni pon dapat sebab bayar bill komitment bulanan, dan cuma beli Shaklee jek untuk pelanggan-pelanggan. […]

2 comments Read the full article →

Homemade Pai Tuna

by Mama Iman July 17, 2014

Alkisahnya berapa belas hari la dapur tak berasap. Mana taknya, Hannan warded sejak 30 June, bermakna sedari awal puasa lagi berbuka dan bersahur, kira “memasak” di hospital ler. Alhamdulillah ada makanan (meskipon tak berapa sedap ). Masa di hospital, kerjanya membelek buku ni berhari-hari, sambil berangan-angan. Tangan cukup gatal laaaa nak memasak. Buku ni antara […]

0 comments Read the full article →

Doktor!! Hannan Gigit Susu Mama!!!! Ouch!!

by Mama Iman July 13, 2014

Hahaha, serious memang itu ayat Husnul Iman semalam. Masa tu saya memang tengah bergolek-golek dengan Husnul Iman dan Hannan Soufiya di ward. Atas baby cot yang sempit tu (sila jangan report, mujur-ku-belum-gemok). Heheh Tiba-tiba ngam2 saat Hannan menggigit tu, saya agak terjerit dan Datuk Zul masuk. Terus Iman mengadu pada Datuk; > “Doktor!!! Hannan gigit […]

3 comments Read the full article →

Keghairahan Terasa Dengan Pakaian Jarang

by Ayah Iman June 7, 2014

. . . …DI PAKAI   Gotcha… Ayah Iman & Hannan back in this blog yo!   Entri ini dimulakan dengan persembahan gambar aku yang buat pertama kalinya beli suit @ kot. Muntah is not an option. tadaa… ni lah dia tok kadi Iman, Hannan, ____ dan ____ ….   Bukan niat nak crop. Tapi […]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
0 comments Read the full article →