Alhamdulillah kelas SEO advanced untuk business Shaklee berjaya diadakan untuk anak-anak buah Shaklee yang berdaftar dengan kami IbuCergas Marketing.

Tahniah kepada anak-anakku kerana sanggup berjalan jauh untuk menimba ilmu.

1) Zaleha
2) Fatihah
3) Munirah
4) Fazlina
5) Syakila
6) Nur Hanim

business shaklee {focus_keyword} Business Shaklee Is Our Family Business business shaklee

Fatihah, Saya, Zaleha, Fazlina, Munirah dan Syakila

<

Mungkin ada yang tertanya-tanya, perlukah ada kelas? Perlukah hadiri kelas? Kalau tak hadir kelas, boleh ke?

Saya jawab, bukan tak boleh, memang boleh sangat. Sebab dalam kalangan kita ni memang ada orang yang boleh semuanya belajar sendiri tanpa perlu dibantu pon. Malah saya sendiri awal-awal dahulu memang rasa macam tak boleh lah nak keluar-keluar sangat pergi kelas ni. So saya cuba belajar sendiri, dan alhamdulillah keputusannya memang agak memberangsangkan. Cuma penat sebenarnya belajar sendiri ni, memakan masa yang agak lama untuk achieve.

Bila belajar sendiri, biasanya kita tak tahu mana nak start.
Apa yang perlu belajar dahulu,
Mana nak carik info,
Bagaimana nak menjual,
Siapa target market kita.

Tapi bila menghadiri kelas, mentor akan bagi guideline yang bernas dan berkesan.
Apa yang perlu diutamakan,
Mana satu yang priority,
Bagaimana nak handle customer,
Siapa perlu refer.

…dan tak lupa juga apa step by step yang perlu dibuat supaya tidak mengulagi kesilapan yang pernah mentor tersebut lakukan. Malah, apa yang menarik dalam business Shaklee ini ialah, kesemua kelas ini biasanya PERCUMA!!!!

Sebut pasal percuma, bermaksud tak perlu keluar duit, tak perlu modal. Tapi sebab ia percuma lah, kadang-kala kelas yang asalnya bernilai ribuan ringgit, hanya dipandang sebelah mata sahaja. Sungguh merugikan. Kadang kala, sesuatu itu perlu berbayar, barulah kita lebih appreciate untuk memilikinya kan?

Contoh mudah la,
Kereta yang anda beli dengan hasil titik peluh anda sendiri, dengan kereta yang anda dapat dengan cabutan bertuah, yang mana anda sayang?

<

Berikut adalah kelas-kelas yang disediakan oleh pihak pengurusan Shaklee:
1) Bengkel Nutrisi – RM40
2) Kelas NDT (New Distributor Training) – RM40
3) Health and Wellness Talk – FREE
4) Business Opportunity Meeting (BOM)

Saya akan kupas kelas-kelas di atas di entry yang seterusnya.

>

Ok, itu bahagian kelas yang disediakan oleh pihak pengurusan Shaklee. Tapi kami ada kelas-kelas lain yang lebih ekslusif daripada itu. Iaitu dengan menggunakan sistem mentoring.

>

business shaklee 2 {focus_keyword} Business Shaklee Is Our Family Business business shaklee 2

Bapa Cergas sedang mengajar bab teknikal. Memang boleh berasap kepala:mrgreen: {focus_keyword} Business Shaklee Is Our Family Business icon mrgreen.

>

Group kami IbuCergas marketing sebagai contoh, akan menyediakan kelas berikut

  1. Kelas Blogging Basic
  2. Kelas Blogging Advanced
  3. Search Engine Optimization (SEO)
  4. Search Engine Marketing (SEM)
  5. FB ads Marketing
  6. Template-template Business yang menarik
  7. Softselling Skill
  8. Group Mentoring dan Monitoring
  9. Kelas Webinar (Meeting secara virtual)

dan banyak lagi!! dan ianya FREE!

business shaklee 3 {focus_keyword} Business Shaklee Is Our Family Business business shaklee 3

Antara modul yang diajar. Malah semua adalah direkod untuk kemudahan anak-anak Shaklee kami.

Menarik tentang kelas ini ialah, ada sebahagian dari ilmu Allah ini kami perolehi dengan pengalaman kami sendiri, dan sebahagian lagi dari ilmu Allah ini kami bayar untuk memilikinya. Dan nilainya bukan bernilai ratus, malah ada yang bernilai ribuan ringgit.

Kesemua ini tidak disediakan oleh pihak Shaklee. Ia adalah kelas alternatif yang kami sediakan untuk sesiapa yang berminat untuk memulakan business Shaklee dengan kami dan berdaftar ahli Shaklee dengan kami sahaja. Menarik tentang kelas ini ialah, bukan setakat ianya FREE, malah ianya sangat mesra kanak-kanak. Anda boleh menghadiri kelas dengan membawa segerombolan anak anda ke kelas tanpa perlu risau anak tidak dijaga di rumah.

Konsep kami ialah, Shaklee Business is a Family Business.

Suami bergandingan dengan para suami untuk sama-sama bergerak seiring dengan para isteri. malah memang ada group support khas untuk para suami sahaja. Anak-anak pulak memang takde masalah nak diangkut semua ke mana-mana. Buktinya? Anda boleh saksikan video para suami di bawah ini.

>

>

It is a PERFECT BUSINESS for WAHM and WAHD!!*

Bagaimana? Berminat untuk join jadi ahli Shaklee dengan kami?

Cartoon-cartoon-people-family-clothes-cleaning-mop-broom-children-parents1 {focus_keyword} Business Shaklee Is Our Family Business Cartoon cartoon people family clothes cleaning mop broom children parents1

*WAHM – Work At Home Mother
*WAHD – Work AT Home Daddy

{ 0 comments }

 

 

Tada!!!

Hasil tangkapan masa Maybank Treatspoint aritu. Buat via online jek la jawabnya sebab memang tak sempat langsung nak ke Maybank Treats Fair. Masa tu point ade lebih kurang 42,000 (aje.. sbb kami shopping tak banyak). Semua point ni pon dapat sebab bayar bill komitment bulanan, dan cuma beli Shaklee jek untuk pelanggan-pelanggan. Ops, kami bukan lah suka-suka belanja kad kredit. Kad pon limit sikit jek, macam budak lepas SPM punya. Ngahahaha  (-  ____  – )

 

20140717-164318-60198498.jpg {focus_keyword} Voucher Cash AEON Big Bernilai RM1,785 20140717 164318 60198498

RM 105.00 untuk 1 kad. Ada 17 keping kesemuanya. Makcik kaya!!

>

Mulanya memang buntu tak tau nak redemn ape. Nak beli barang keperluan rumah, vacuum, kipas, TV, blender, oven semua serba serbi ada dah. Tak nak lah menyemakkan rumah pulak tambah benda yang tak patut. Siap gado woo dengan ayahnya budak-budak ni (read as gado manje:mrgreen: {focus_keyword} Voucher Cash AEON Big Bernilai RM1,785 icon mrgreen), nak beli TV pastu jual balik. Takpon beli Tablet pastu jual balik. So dapat cash boleh lah simpan kan (kengkonon laa).

>

Pastu tiba-tiba little Hannan kena warded la pulak. Hah no choice, memang tak dapek lah nak pergi ke fair tersebut. Maka redeem online sahajalah. Tempoh masa sampai, katanya 4-6 minggu. Mula-mula terfikir haih cash voucher ni mesti kertas kan. Pastu kalau beli nanti kkene terus habiskan la in 1 shot. Haiya, pandai la AEON ni nak suruh kita belanja habiskan.

Suami cakap, takpe sekeping harganya RM 105, kita jual lah RM100 kat orang. Sure ada orang beli punya. Haha. Please do not read as we all kayap tak de duit ya. Jimat cermat itu amalan mulia. Ngahahahhaha(- .. -)

Sekali tengok rupanya macam kad!! Malah swipe jek pulak tu, kalau ade balance, simpan la untuk next purchasing. Wow, kenapa otakku tak terfikir bahawasanya sekarang ini sudah moden, mana pakai voucher berbentuk kertas lagi:lol: {focus_keyword} Voucher Cash AEON Big Bernilai RM1,785 icon lol Dengan itu, kami ada “cash” dalam bentuk kad ini untuk ke AEON big!! Yeay tak payah bawak cash dan tak payah la simpan. Buat beli barang dapur bulan-bulan. Mahu bertahan sampai 5,6 bulan insyaAllah (I really hope it does :mrgreen: {focus_keyword} Voucher Cash AEON Big Bernilai RM1,785 icon mrgreen).

Lagipon AEON big ni sejengkal dari rumah. Jalan kaki pon boleh, 5 minit jek. Setakat nak beli daun sup bila-tengah-masak-ops-tak-cukup-bahan, haaa boleh la pecut lari sekejap ke sana.

Swipe jek kad Cash Voucher ni. Seronot makcik.

P/S: Perlu berhati-hati shopping di AEON BIG. Kerana kelihatan mereka sangatlah tak konsisten meletakkan harga sampai kadang-kala ada yang sangat ridiculous. Dan ada yang pamer product lain, tapi letak harga lain. Berlaku banyak kali pada kami. Jadi kami dah lali dan memang perlu teliti bila ambil barang. Jangan buat cara orang kaya (meskipon memang kaya) dengan ambil semua masuk troli dan terus bayar. Kerana AEON BIG akan jadi sangat “sayang” anda.:mrgreen: {focus_keyword} Voucher Cash AEON Big Bernilai RM1,785 icon mrgreen

{ 2 comments }

Homemade Pai Tuna

by Mama Iman on July 17, 2014 · 0 comments

in Resepi

Alkisahnya berapa belas hari la dapur tak berasap. Mana taknya, Hannan warded sejak 30 June, bermakna sedari awal puasa lagi berbuka dan bersahur, kira “memasak” di hospital ler. Alhamdulillah ada makanan (meskipon tak berapa sedap :mrgreen: {focus_keyword} Homemade Pai Tuna icon mrgreen). Masa di hospital, kerjanya membelek buku ni berhari-hari, sambil berangan-angan. Tangan cukup gatal laaaa nak memasak. Buku ni antara feveret buku saya. Dan alhamdulillah tiap kali buat insyaAllah menjadi semuanya.

>

20140717-044542-17142735.jpg {focus_keyword} Homemade Pai Tuna 20140717 044542 17142735

<

So berazam keluar jek hospital, nak buat benda ni. Hoho. Pai tuna. Alah, boleh jek beli kat luar kan. Tapi manakan sama dengan air tangan sendiri. Ngahahhaha :lol: {focus_keyword} Homemade Pai Tuna icon lol. lagi pulak cik abe tak suka nak makan nasik. Maka, berwestern la kita ya. Bahan-bahannya pun mudah sahaja. Cheddar cheese, tepung, gula sedikit, tuna, cili benggala, cendawan butang, sedikit susu, mentega dan juga telur (opkos Iman tak boleh makan).

>

20140717-044543-17143596.jpg {focus_keyword} Homemade Pai Tuna 20140717 044543 17143596

Mengharapkan hasilnya nanti secantik di dalam gambar di atas ni. Ngahahahaha:lol: {focus_keyword} Homemade Pai Tuna icon lol

<

 

 

20140717-044544-17144452.jpg {focus_keyword} Homemade Pai Tuna 20140717 044544 17144452

 

Pai crust yang dibuat menikut resepi dalam buku tu. Boleh buat sampai 3 loyang hah!! Nampaknya berbuka 3 hari la ye dengan Pai Tuna ni. Hakhakhak.

<

 

 

 

<20140717-044545-17145326.jpg {focus_keyword} Homemade Pai Tuna 20140717 044545 17145326

Campakkan  cendawan butang, cili benggala merah dan hijau, dan juga tuna. Letak lah berapa banyak ponn sesuk hati. Boleh juga letak bawang besar. Tapi cik abe tak suka bawang besar. Kemudian masukkan campuran susu dan telur dan juga sekidit lada sulah dan garam. Tuang ke atas pai tuna ni. bakar selama setengah jam atau sehingga masak (mengikut oven masing-masing). Dek kerana buat selepas balik kerja, masa berbuka tak siap lagi pai ni dalam oven. Bersabarlah kami menunggunya. Hehehe.

>

20140717-044546-17146231.jpg {focus_keyword} Homemade Pai Tuna 20140717 044546 17146231

Tada!! Hasil yang keluar dari oven. Best2. Macam pizza dah nengoknya. :mrgreen: {focus_keyword} Homemade Pai Tuna icon mrgreen

<

>20140717-044548-17148002.jpg {focus_keyword} Homemade Pai Tuna 20140717 044548 17148002

Close up. Hokey, maka inilah juadah buka kami, juadah sahur kami juga, buat 3 hari. Hahahahaha.

Mahu resepi? 8) {focus_keyword} Homemade Pai Tuna icon cool Cer komen dulu. nanti saya tepek resepi marbeles ni.

>

>

 

{ 0 comments }

Doktor!! Hannan Gigit Susu Mama!!!! Ouch!!

by Mama Iman July 13, 2014

Hahaha, serious memang itu ayat Husnul Iman semalam. Masa tu saya memang tengah bergolek-golek dengan Husnul Iman dan Hannan Soufiya di ward. Atas baby cot yang sempit tu (sila jangan report, mujur-ku-belum-gemok). Heheh Tiba-tiba ngam2 saat Hannan menggigit tu, saya agak terjerit dan Datuk Zul masuk. Terus Iman mengadu pada Datuk; > “Doktor!!! Hannan gigit […]

3 comments Read the full article →

Keghairahan Terasa Dengan Pakaian Jarang

by Ayah Iman June 7, 2014

. . . …DI PAKAI   Gotcha… Ayah Iman & Hannan back in this blog yo!   Entri ini dimulakan dengan persembahan gambar aku yang buat pertama kalinya beli suit @ kot. Muntah is not an option. tadaa… ni lah dia tok kadi Iman, Hannan, ____ dan ____ ….   Bukan niat nak crop. Tapi […]

0 comments Read the full article →

DIY Homemade Playdoh Buat Iman

by Mama Iman May 13, 2014

Alkisah berbicara, Cik Aan Kepada di Husnul Iman ni menghadiahkan playdoh padanya. Malah sekolah tadika Husnul Iman juga pernah berinya playdoh. Kalau di youtube, memang Husnul Iman suka sangat tengok video berkaitan palydoh yang mana dia meniru aksi-aksi budak-budak yang bermain palydoh tu. Even dia bercakap-cakap sama seperti budak2 dalam video ni cakap  Pendek kata, […]

0 comments Read the full article →

Kelebihan Kad Kredit Sehingga Anda Tak Sabar-sabar Nak Memiliki Kad Kredit Anda Sendiri

by Mama Iman April 25, 2014

Dahulu (read as zaman sekolah), mak saya tiada kad kredit. Malah memang tak tahu apa pon pasal kad kredit. Semua transaksi hanya cash sahaja. Online transaction pon masa tu mana ada sangat. Pernah mak dapat kad kredit percuma (tak tahu sebab apa masa tu, selepas beberapa minggu, mak terus kol bank dan terminate. Hehehehe. Menggigil […]

0 comments Read the full article →

Business Paling Kurang Risiko dan Paling Banyak Merubah Hidup Saya

by Mama Iman April 23, 2014

Selingan dari Bapa Cergas membuatkan saya terpanggil untuk berceloteh balik dalam blog yang semakin bersawang ini. Saja lah si Bapa Cergas tu nak trigger saya tu. Haish. Alhamdulillah benarlah apa yang dikata si Bapa Cergas, saya terlalu fokus pada blog Vitamin Ibu Cergas. Tak apa, setelah berpenat lelah di sana, saya ingin kongsikan sedikit sebanyak […]

0 comments Read the full article →

Jatuh Cinta Pada Anak Gadis Sendiri

by Ayah Iman April 18, 2014

Assalamualaikum pemula bicara. Alkisah aku mempunyai anak perempuans yang cantik dan comel pada pandangan mata kasar dan halus aku ni.  Masalahnya aku dah jatuh cinta pada mereka. Ini adalah masalah bapa yang bakal jadi pelindung tegar anak mereka macam filem papadom lakonan Afdlin Shauki bersama Liyana Jasmay. Jatuh cinta kat sini maksud die sangat menyayangi […]

0 comments Read the full article →

Aku Capai Aku Kaya – Titik Permulaan

by Ayah Iman April 13, 2014

IbuCergas.com adalah sebuah blog yang dah krik.. krik.. krik.. krik.. si cengkrik menggesek biola di kaki. Dalam kata lain dah segan-segan nak muncul. Tapi sekali-sekala nak juga buat penampilan khas. Jika alasan itu perkara baik, nescaya 1001 alasan pun tak kan cukup untuk disenaraikan. Dan sememangnya alasan itu bukan perkara baik, tetap juga nak beralasan […]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
0 comments Read the full article →