Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita

f6a0c804dda91d5d3c6635f1bdff1ddb

Sebelum ni saya cerita pasal negative yang ada sendiri dalam diri kita, dan bagaimana nak menepisnya. Kali ni, nak cerita bagaimana pula bila kita dah sokmo positive selalu, tetapi ada jek orang luar atau anasir luar yang cuba tanamkan negativity dalam diri kita. Kadang-kadang bukan secara direct pon, kadang-kadang bukan secara sengaja pun, tapi kita “ter” ambil ia sebagai negative yang mana sudah tentunya affect pada nilai diri kita yang tadi nya sudah pon positive. :( {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon sad

<

Semua kita sama. Kita selalu fikir, “Nanti apa orang kata?” sampaikan kita kadang terlupa apa yang lebih penting berbanding “Nanti apa orang kata?” tu.

<

Terlalu mengagungkan pendapat orang terhadap diri kita sampai kita jadi kurang senang terhadap diri sendiri dan menyebabkan kita sentiasa berfikir negative terhadap diri sendiri. Sedangkan sebenarnya “apa orang kata” tu tak penting pon!:mrgreen: {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon mrgreen

Tapi, setiap hari, apa jua yang kita buat, memang takkan lekang dari fikiran kita tentang “apa orang kata” untuk kita kita.

<

Contoh senang la kan;

Kita nak pakai baju sekian-sekian, dah suka sangat dengan baju tu, tapi terhenti tindakan nak pakai sebab ada orang tegur; “eh jangan la pakai baju tu, nanti orang kata _______”.
*Please fill in the blank (=__=!)

 <

Contoh senang lagi;

Kita nak bisnes sekian-sekian, dah kaji semua info dan marketing plan dan tanya mentor yang berpengalaman dan berjaya semua dan dah istikharah segala, 100% yakin ni; tetiba-tiba hati gundah gulana bila ada kawan kata; “Eh… ko nak buat bisnes ni? Weeiii produk mana tah ni weeeii…boikot-boikot! Baik ko repack barang China mari, untung juta-juta woo buat jenama sendiri”. (Sekadar contoh jek ler):lol: {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon lol

>

Lagi-lagi lah zaman smartphone ni yang mana phone jauh lagi smart dari owner phone kan.Apa yang kita nak buat, ada jek kadang tak kena di mata orang kan?

So apa nak buat? Macam mana nak bagi “pendapat” ni supaya tak menjejaskan fikiran positive kita?

<
<

SEBENARNYA TAK DE ORANG KISAH PON PASAL KITA

Secara puratanya statistik, kita akan ada sebanyak 50,000 buah fikiran setiap hari. Katakan la kalau ada orang nak “mengata” pasal kita pon dalam sehari tu sebanyak 10 kali, ia bermaksud baru dalam 0.02% dalam fikiran diorang pun. So let say kalau katakan kita ada buat sesuatu yang betul-betul berkait dengan seseorang tu, dan kita fikir mesti orang tu dok kata pasal kita, weii cuma 0.02% jek pon! So tak perlu bother pon sebenarnya untuk kita fikir “apa org tu kata”. Kan kan?:roll: {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon rolleyes

Mana lagi 99.8%? Well, 99.8% tu sebenarnya orang tu akan fikir SEMUA benda pasal diri dia sendiri. :mrgreen: {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon mrgreen

<

Tak paham? Contoh mudah begini. Katakan suatu pagi sedang anda bersarapan di tempat, ada kawan anda datang pada anda dan tegur cara anda berpakaian tu tak sesuai langsung dengan anda. Anda pon rasa down gile-gile, tak jadi makan terus meluru ke bilik air, tengok apa yang tak kena. Dok la 2, 3 jam dalam bilik air sebab malu nak keluar ke apa ke. Sedangkan orang yang tegur anda tadi tu, tak de fefeling ape pon. Selamba berlalu seakan tiada apa pon berlaku dan die sendiri dok fikir tentang diri sendiri nak makan apa, minum apa, pakai apa. Hah inilah 99.8% tu. Yang anda dok kalut tak tentu pasal dok habiskan masa berjam-jam dalam bilik air malu nak keluar tu apasal sedangkan fikiran kawan yang tegur tadi terhadap diri anda tu cuma 0.02% jek pon dari fikiran die tu!

Hehe..

Contoh lagi lain..

Anda nak berniaga, yang mana ramai dah berjaya dalam perniagaan yang anda nak ceburi ni. Marketing plan semua perfect, clean dan tiada unsur syubhah. Tapi bila anda nak mulakan sahaja, tiba-tiba ada insan baik hati menegur anda tentang bisnes anda itu, mengata begitu begini. Ini menjadikan anda down gila-gila dan rasa kayakinan yang anda bina tadi untuk bisnes anda tu runtuh sama sekali. Sedangkan, kawan yang tegur tadi tu sebenarnya pon 99.8% fikiran dia fikir pasal diri dia sendiri yang tak cukup duit, hutang sana sini, dan fikir macam-macam cara untuk diri sendiri terbelenggu dalam masalah kewangan yang tidak berkesudahan. Cuma 0.02% jek dari fikiran dia yang macam ala-ala “concern” pasal kita punya bisnes ni. So, why bother much? Kan kan?:mrgreen: {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon mrgreen

So ingat macam ni, bila mana ada orang dok mengata kita, atau kita dok fikir sangat “nanti apa orang kata” pada diri kita, fikirkan lah bahawa fikiran mereka pada kita tu cumalah 0.02% sahaja dan selebihnya diorang fikir pasal masalah diorang sendiri. Kunci nya ialah, abaikan jek dan berlalu lah pergi. Kita buat jek apa yang kita rasa betul. Ikut balik kata hari kita yang positive. :-) {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon smile

 <

KITA TAKKAN DAPAT PUASKAN HATI SEMUA ORANG

Sungguh. Sememangnya mustahil nak please semua orang. Tak payah nak dok pulun lah. Hehehe. Sebab macam mana pun dan apa pun yang kita buat, tak kira berapa baik tahap gaban pun kita cuba usaha nak puaskan hati orang, orang akan tetap “mengata” kita juga. Tak kiralah kat mana pun. tempat kerja ke, kawan sekolah ke, kawan FB ke, orang public yang tengok kita sekali sekala ke, kat jalan raya ke. Kita tak akan berjaya stopkan orang dari mengata pasal kita, TETAPI, kita boleh elakkan “apa orang kata” tu memberi kesan kepada diri kita.

Susah?

Ok lah, macam ni. Fikirkan apa benda paling teruk akan terjadi kalau ade orang dok buruk sangka kat kita. Atau bagi pendapat negative diorang kat kita? Sebenarnya, takkan ada apa-apa yang terjadi. Sebab seperti mana yang saya katakan tadi, sebenarnya apa pon dia fikir 99.8% adalah pasal diri dia sendiri. Dia risaukan diri dia. Sebab tu dia taknak apa-apa yang kita buat ni affect memberi kesan pada dia. Tak ada pon yang dia kisah pasal kita sebenarnya. Mungkin dia rasa nak tegur tu sebab dia tak setuju dengan kita, tak setuju dengan cara kita. Sebab apa? Sebab cara kita, tak sama denga cara mereka. Again, nampak tak kat sini yang sebenarnya mereka risau pasal diri mereka. yang 99.8% tu.:mrgreen: {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon mrgreen

Jadi apa nak buat?

Just standing up for what you believe in. Be firm. Macam mana pun, kita akan sentiasa jumpa dengan orang yang tak setuju dengan kita. Carilah crowd yang sependapat dengan kita, ada komuniti sendiri yang sama bot dengan kita. Hanya mereka akan faham kita. It is better to be loved by few people that care about you, than to be liked by everyone. Fokus pada orang-orang kesayangan kita. Fokus pada family, anak-anak, suami, dan ibu bapa yang mana sayang dan sokong anda sebagaimana diri anda.

Tarik nafas dalam-dalam.

Let it go.

Jom jumpa di puncak kejayaan!!! :D {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon biggrin

f6a0c804dda91d5d3c6635f1bdff1ddb {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita f6a0c804dda91d5d3c6635f1bdff1ddb

 

 

 

 

 

5 cara Untuk Melawan Rasa Negative Dalam Diri Kita

Terus terang, memang secara natural dan semulajadinya semua kita ni ada sifat negative dalam diri kita. We born with it. Suara-suara negative tu memang banyak, dan kalau dilayan memang tentu akan bertambah-tambah dan menimbun-nimbun laa jawabnya.

Malasnya nak bangun tidur (meskipun kita tahu tidur banyak pon tak bagus jugak)

Malasnya nak pergi kerje (meskipun kita tahu kita memang kena pergi kerje jugak)

Sedapnya McD ni (meskipun kita tahu memang tak berkhasiat pun makanan tu)

Ishk aku tak boleh la buat benda ni (belum try apa pun dah kata tak boleh buat)

Bende negative ni, kalau tak best, memang kita tak buat lah kan? Hatta diri kita sendiri rasa suka buat benda negative ni. Seolah-olah ia selalu ada berlegar dalam diri kita “tak ape buat benda ni”, betul tak? Kita keep on berlawan dengan suara-suara negative ni almost everyday!! Apa patut kita buat? Macam mana nak lawan?

>
1) Tahu kewujudannya dan Gunakannya

Suara negative memang wujud, memang sentiasa ada tak kira dalam apa jua perkara yang kita buat. Seolah-olah ia lah yang memberi arahan pada kita, sama ada nak buat atau tak buat sesuatu perkara tu. Inner voice kata omputihnya. So sebelum apa-apa tindakan lain, just tahu yang negative thoughts ni memang wujud, maka terima kewujudannya.

>

2) Lawan dengan fikiran yang positive

Ok, lepas tahu ia dah memang ada fikiran negative ni, next ialah gantikan terus fikiran negative tu dengan sesuatu yang positive. Macam contoh tadi;

Negative: “Malasnya nak bangun tdo”
Postive: ” Macam mana pon kena jugak bangun! Tidur banyak sangat bazirkan masa dan sia-sia”

Negative: “Malasnya nak pergi kerje”
Positive: “Malas memang malas lah, tapi nanti nak makan apa! Kerja! Berusaha! InsyaAllah Allah bagi ganjarannya”

Negative: “Sedapnya McD ni”
Positive: “Makanlah, badan juga akan merana kemudian hari. Bukan beri khasiat pun”

Negative: “Ishk aku tak boleh la buat benda ni”
Positive: “Kalau tak cuba sekarang, bila lagi nak cuba buat. Lama-kelamaan berkarat otak bila tak cuba benda baru”

Makin banyak kita cuba counter attack suara-suara negative tu, lama kelamaan kita akan menjadi semakin kuat dan semakin positive insyaAllah.

 >

3) Tukar bahasa dan tutur kata

Pernah dengar ayat “Negative things happen to negative thinker?”, kita ni, semua yang kita fikir, yang kita buat, dan yang kita tuturkan adalah semuanya DOA. Maka, tukarlah semua vocabulary kita ni jadi semuanya positive belaka.

Tak boleh —— BOLEH!
Tak nak ———NAK!
Susahlah ——– SENANG NI!
Tak mahulah ——SAYA MESTI MAHU!

Bila dah tukar semua ayat negative ni jadi positive, kita akan jadi semakin yakin dan semakin positive. Dan percayalah, ia akan menjadi positive affirmation yang kita pon tak sangka sehinggakan semua suara negative tadi lenyap abes!

 <

4) Visualise Goal dan Target

Benda negative ni memang berkait dengan ape yang kita fikirkan dan ape yang kita dok bayangkan. Kalau dah dok banyangkan benda yang tak baik je, memang la apa yang jadi pon benda tak baik jek. Cubalah dok bayangkan dan visualize benda yang baik-baik jek. InsyaAllah apa yang jadi nanti benda baiklah. Ambik contoh tadi jugaklah,

Bayangan Negative: “Malasnya nak bangun tdo” (Membayangkan betapa sedapnya tidur)
Bayangan Postive: “Kalau aku bangun tidur ni, banyak masa berkualiti dengan anak-anak bermain, banyak ilmu dapat, banyak pengalaman baru untuk hari ni, boleh update blog, blog buat sales lagi banyak” (dan list go on and on sebab bila positive, memang banyak jek to-do-list rasa nak buat)

Bayangan Negative: “Malasnya nak pergi kerje, opis bosan”
Bayangan Positive: “Opis tak bosan sebab ada banyak goal yang kene dicapai, ada client yang perlu dijumpa dan ade banyak benda baru yang saya dapat belajar”

Bayangan Negative: “Sedapnya McD ni” (Bayangkan burger yang sedap dan meleleh keju)
Bayangan Positive: “Makan benda ni mungkin sedap sekarang tapi sakit kemudian. Dengan kualiti makanan yang tak sihat ini, mengundang banyak penyakit kemudian hari, oh, memang tak payah la makan” (Dan sememangnya fakta yang betul)

Jadi, supportlah suara positive anda dengan bayangan yang positive.

>
5) Cakap kuat-kuat!

Siapa suara kuat, dia menang! Hehe. Suara positive yang kuat akan sangat menyokong suara positive dalam diri. Cakap kuat-kuat benda positive yang kita nak. Tanpa kita sedari, kita akan jadi semakin kuat dan semakin positive! Tang yang suara negative tu akan jadi malu-malu kuceng nak keluar. Hehehee. Sebab tu kita pon diajar kan baca doa semasa pandang cermin (siap-siap nak pergi kerja tu kan);

“Ya Allah, kau jadikan lah akhlak ku, cantik sebagaimana kau cantikkan rupa paras ku”.

Kan itu pon suara positive, positive affirmation dalam diri. Mendengarkan diri sendiri vbercakap suatu yang positive sememangnya suatu terapi yang sangat berkesan. Lebih-lebih lagi kalau buat depan cermin. Memang marvelous!

cat-lion-stopping-you {focus_keyword} 5 cara Untuk Melawan Rasa Negative Dalam Diri Kita cat lion stopping you

<

Cuba tengok video ini. POSITIVE AFFIRMATION dalam diri.

 

Kita adalah apa yang kita fikirkan. Baik fikiran kita, baiklah diri kita. Jahat kita fikir, jahatlah diri kita. Sebab itulah kita dalam Islam dianjurkan supaya sentiasa bersangka baik pada orang, berbaik sangka pada diri apatah lagi kan. Kita pon tak boleh kawan dan kontrol fikiran orang pada diri kita, so apa kata kita sendiri kontrol dengan penuh berhemah.

Cubalah, kita akan rasa hari ini dengan semua kuasa positive ini, hidup ini akan sangat bermakna! InsyaAllah!:wink: {focus_keyword} 5 cara Untuk Melawan Rasa Negative Dalam Diri Kita icon wink

Apa Jadi Pada Blog Kita Kalau Kita Mati?

YourDigitalAfterlife_Cvr3

YourDigitalAfterlife_Cvr3 {focus_keyword} Apa Jadi Pada Blog Kita Kalau Kita Mati?  YourDigitalAfterlife Cvr3

Hari ini akaun WordPress saya kene suspend, disebabkan tak bayar hosting. Ngahaahah:mrgreen: {focus_keyword} Apa Jadi Pada Blog Kita Kalau Kita Mati?  icon mrgreen. Terlupa bayar sebabnya kad kredit hilang dan dah tukar baru. Dalam proses semua akaun-akaun nak kena transfer kepada kad kredit baru, boleh pulak terlupa pasal web hosting ni. Saya gunakan kad kredit bukannya untuk saja-saja berhutang, cuma memudahkan kerja pembayaran semua jenis bil yang kita ada termasuklah;

  • internet
  • insurans
  • facilities macam water filter (installment)
  • web hosting
  • advertising

dan senarai2 lain.. dan, bayarkan sebelum tarikh statement, supaya kita tidak membayar interest (riba woi)8O {focus_keyword} Apa Jadi Pada Blog Kita Kalau Kita Mati?  icon eek.

Barulah terfikir, apa akan jadi kalau ditakdirkan umur dah tak panjang. Apa akan berlaku pada harta digital kami ni. Blog juga boleh dikira sebagai harta disebabkan ia mampu menjana kewangan. Belum juga termasuk, apakah “saham” blog kita ni. Adakah lebih menyumbang kepada pahala kita, ataupun menyumbang kepada dosa sepanjang hayat (sekiranya blog dipenuhi dengan benda-benda yang membawa dosa). Hal ini menjadikan saya terdiam sekejap di pagi Jumaat ini. Nauzubillah..

Bukan setakat Blog, malah FB, Tumblr, Twitter dan sebagainya..

Gambar kenangan ahli keluarga, semua di dalam PC, tapi PC pon semua ada password. Oh, malah ade yang tak simpan dalam PC tau, terus simpan dropbox atau Google+. Parah kan?

Adalah baik sekiranya ada orang lain yang boleh menguruskan kesemua harta digital ini setelah kita tiada kelak. Lebih-lebih lagi jika akaun yang kita tinggalkan itu mempunyai link dan kaitan dengan harta digital orang lain, seperti web hosting contohnya. Oleh itu, adalah baik jika kita sememangnya menguruskan atau menjaga akaun orang lain, mempunyai backup atau orang tengah lain yang tahu serba serbi berkenaan servis yang kita berikan kepada orang lain, termasuklah semua yang berkaitan dengan urusan teknikal.

Cari seseorang yang sangat anda percaya dan cakap padanya;

“Sekiranya aku mati, ini adalah informasi sekian2 yang ku amanahkan pada mu untuk kamu jaga”.

>

Harta digital tidak boleh diwarisi.

Maka, baik-baiklah merancang mulai sekarang. Dan merancanglah benda yang baik-baik sahaja, meskipon di dalam alam digital.

Bahasa kita,
Pergaulan kita,
Tingkah laku kita,
Meskipon digital, ia tetap adalah diri KITA.

Depression – Punca Kematian Robbin Williams

robin william

Semalam 12 Ogos 2014 kita dikhabarkan dengan kematian seorang pelakon bernama Robin Williams. Beliau mati pada umur 63 tahun dan di dikatakan telah membunuh diri akibat depression. Masa tengah dengar berita ni, saya tengah memandu. Sejujurnya saya tak kenal nama pelakon (^ ^) hoho. Saya kenal muka jek, tu pon tak la tahu all-the-list pelakon ini dan sekian-sekian apa-apa filem lakonannya. Asal kan best, boleh lah saya lekat tengok tv. Tu pon jarang sangat.

robin william {focus_keyword} Depression - Punca Kematian Robbin Williams robin william

Hari ini pulak, masa driving tengah dengar radio, Lite FM ceritakan pasal masalah depression ini. (ini sebenarnya nak yang nak jadi isi kandungan) Saya suka rancangan ini “On Nuts & Bolts with Paul J”.

Siapa Paul J ni?
Beliau ialah seorang Senior Lecturer di School of Medicine and Health Sciences dan juga merupakan seorang Consultant Clinical Psychologist di Sunway Medical Centre. Boleh tengok profile beliau di link ini (SILA KLIK). Setiap Rabu memang saya tak ketinggalan nak dengar celoteh beliau, sebabnya sangat best!

Kali ini mereka ceritakan dan kupas pasal masalah depression ni, bersempena dengan kematian pelakon Robin Williams ni. ramai sebenarnya tak tahu pun mereka mengalami depression. Berhati-hati, sebab jika melarat, inilah yang terjadi, sama ada bunuh diri, bunuh orang, ilusinasi dan sebagainya. Ngeri bukan?

<

Macam mana nak tau kita ni ada simptom-simptom depression sebenarnya?
Biasanya, bila dan depress, paling ketara ialah, kita akan rasa sedih, tertekan, rasa tak bermaya sokmo, tak happy selalu dan ada tanda-tanda berikut, yang berpanjangan seperti:

  1. Rasa serba-salah, tak dihargai, tak terdaya, dan rasa tak punya harapan
  2. Hilang minat dengan aktiviti biasa seharian termasuk hubungan sex
  3. Mengalami masalah untuk fokus dan masalah ingatan
  4. Sukar untuk tidur atau pun tidur terlalu banyak
  5. Perubahan pola pemakanan – sama ada gain weight ataupon boleh juga loose weight
  6. Penat, letih, kurang tenaga
  7. Kurang keinginan bercakap dan nak bergerak pon tak terdaya

…dan semua simptom ini berpanjang sehingga 2 minggu? Sila berjaga-jaga. Nauzubillah.

<

Depression atau tekanan ni banyak sangat puncanya. Kadang punca kecil juga boleh menjadikan depression yang maha hebat untuk sesetengah orang. Limit setiap individu itu berbeza. Antaranya adalah seperti berikut:

  1. Penderaan. Sama ada penderaan fizikal, emosi atau seksual. Semua ini boleh menyebabkan depression kepada seseorang itu di masa depannya jika tidak ditangani dengan baik.
  2. Ubat-ubatan. Sesetengah ubat boleh menyebabkan kesan depression. Sebagai contoh, Accutane iaitu ubat untuk jerawat, boleh menyebabkan meningkatnya risiko depression.
  3. Kematian Orang tersayang. Kesedihan yang dialami dari kehilangan seseorang yang amat disayangi sememangnya boleh menyebabkan depression.
  4. Faktor Genetik. Sekiranya dalam sesebuah keluarga itu memang pernah ada ahli keluarga yang mengalami depression, maka memang tidak mustahil ia boeh diwarisi. Ini dipanggil sebagai genetics of psychiatric disorders.
  5. Perubahan dalam kehidupan, seperti dapat kerja baru, berkahwin, berpindah rumah dan sebagainya juga boleh mengundang kepada depression sebab kita akan cuba bertoleransi dengan sesuatu yang baru yang mungkin sangat berbeza dengan keadaan sebelum perubahan tersebut.

… dan sebagainya. Seprti mana yang saya cakap tadi, kadang-kala ada benda kecil bagi kita, ia sangat besar bagi orang lain dan boleh menyebabkan depression. So ia sangat subjektif.

Malah wanita lebih sangat mudah menghidap depression yang melibatkan hormon. Contohnya sewaktu mula akil baligh, period, mengandung, keguguran, dan menopause, semua ini sangat menyumbang kepada depression jika kita ta kawal ia dengan baik. Sekiranya depression sangat teruk, pergilah jumpe doktor dan mintak rawatan dan konsultansi.

<
Tips untuk elakkan depression

  1. Bersenam kerana bersenam bukan sahaja memperbaiki kesihatan fizikal, malah ia boleh erubah mood juga. Sudah tentu pilihlah aktiviti yang anda suka dan seronok, seperti berenang atau berkebun.
  2. Bermain dan bela binatang peliharaan
  3. Makan makanan yang sihat, banyak buah dan sayur serta bijirin penuh untuk boost kesihatan fizikal dan emosi
  4. Makan supplement yang kaya dengan Vitamin B12, omegaguard sebab ia sangat membantu menukar mood stress anda.
  5. Kurangankan pengambilan kafein sebab ia boleh membuatkan kita rasa lebih nervous dan resah. Malah kurang kafein bukan sahaja mengurangkan risiko depression, malah ia membantu tidur lebih lena juga.
  6. Jaga kesiahatan. Kalau banyak sangat sakit, memang depression pon akan menjadi-jadilah jawabnya.
  7. Dapatkan cahaya matahari yang mencukupi. Kegelapan memang sangat menyumbang kepada depression. Kegelapan membawa kesedihan. Gitu.
  8. Explore hobi dan kegemaran anda! Seperti melukis ke, memasak ke, membaking ke, menulis ke dan sebagainya. Melakukan perkara yang kita sukai memang sangat membantu menceriakan diri.
  9. Dapatkan tidur yang sangat berkualiti dan memuaskan. Jawa jadual waktu tidur yang betul. Kalau boleh konsisten setiap hari. Tidur yang sihat sangat bagus untuk tubuh dan mental.
  10. Elakkan alkohol dan dadah.
  11. Berhenti merokok!!!

depression 2-tile {focus_keyword} Depression - Punca Kematian Robbin Williams depression 2 tile

<

Sebagai Muslim, sepatutnya kita boleh sangat atasi stress ini. Balik kepada fitrah, balik kepada Allah. Tanya diri kita 3 soalan ini;

  1. Apa tujuan Allah jadikan kita di muka bumi ini?
  2. Apa usaha yang kita buat untuk capai matlamat dalam No 1 di atas ini?
  3. Bila kita meninggal dunia, apa yang kita nak tinggalkan?

>

Sungguh, kalau kita dapat jawab soalan di atas dengan lengkap tanpa ragu-ragu, insyaAllah memang kita tak depress langsung. Betul tak? Kalau diikutkan, siapa di dunia ni yang takde masalah? Semua orang ada. Tak perlu cakap;

“Awak takpe lah, awak tak begini dan begitu”
“Awak tak tahu, saya ni begini dan begini”

Sebab ape jua alasannya, ia tak boleh dijadikan tiket atau asbab untuk tidak menjadikan kita a better person than others, or a worse person than others. Kan? :-) {focus_keyword} Depression - Punca Kematian Robbin Williams icon smile Semoga kita tabah menjalani kehidupan sebagai hamba Allah dan keep on positive. InsyaAllah!!

Bisnes Shaklee Bukan Sekadar Bisnes; Ia juga tempat piknik. Eiihh??!

Salah-salah, sebetulnya Shaklee juga merupakan tempat kami berukhwah:D bisnes shaklee Bisnes Shaklee Bukan Sekadar Bisnes; Ia juga tempat piknik. Eiihh??! icon biggrin.

Alhamdulillah semalam telah diadakan Jamuan AidilFitri – Ketuk-ketuk Aidilfitri bersama warga Shaklee iReach Sdn Bhd. Ops:mrgreen: bisnes shaklee Bisnes Shaklee Bukan Sekadar Bisnes; Ia juga tempat piknik. Eiihh??! icon mrgreen. Ia adalah kelolaan Master Lyna Noh dan Master Zainul untuk anak cucu cicit piut semua beramah mesra sempena Raya AidilFitri 2014 kali ini. Alhamdulillah dengan makanan yang sangat enak, bertempat die Hotel Bluewave Shah Alam, bermula jam 2 petang sehingga 6 petang, bukan sahaja kami ada makan-makan, malah tentu sekali ade program pengisian tak lain tak bukan mestilah berbicara pasal Bisnes Shaklee.

Meskipon Bisnes Shaklee ni banyak cabarannya (huuuiiii… memang banyak cabarannya:roll: bisnes shaklee Bisnes Shaklee Bukan Sekadar Bisnes; Ia juga tempat piknik. Eiihh??! icon rolleyes), tapi ia masih boleh sangat dikira sebagai bisnes yang paling rendah kos dan paling rendah risiko. Biasanya orang biasa takkan percaya, melainkan pada mereka yang pernah involve dengan banyak bisnes fizikal yang lain, memang tentu-tentu sekali takkan nafikan mudahnya bisnes Shaklee ini. Kalau tak percaya, cuba tanya peniaga baju, peniaga kasut, peniaga kek, peniaga coklat, peniaga barang elektrik dan elektronik, peniaga gadjet, dan sebagainya, tanya sahaja la soalan paling simple…

  • Berapakah kos modal?
  • Berapakah kos advertising?
  • Overhead cost macam sewa kedai, tapak dan upah staff?
  • Service after sales?
  • Quality check?
  • Return on Investment?

>

Ngeeee… :mrgreen: bisnes shaklee Bisnes Shaklee Bukan Sekadar Bisnes; Ia juga tempat piknik. Eiihh??! icon mrgreen silalah bersedia untuk menterbeliakkan mata. Hehe. Simple kata, bukan mudah sebenarnya nak senang.

Oklah berbalik kepada bisnes Shaklee kami ni, ada juga yang bertanya, perlu ke jumpe-jumpe semua ni. Kata namanya online bisnes. Tak payah la nak jumpa bagai. Coaching jek laa kat rumah kan. Jimat masa, minyak, anak-anak boleh ada kat rumah sama dan tak best la jumpa-jumpa ni.

Opkos!! Sememangnya bisnes Shaklee boleh sangat 200% buat semua kat rumah, tanpa anda berganjak sedikitpon dari pintu pagar rumah anda. Mana taknya, anda cumer perlu promote online, pastu terima wang dari customer, key in all order pon online, kemudian suruh jek customer tunggu depan rumah amik parcel. Anda tinggal follow up aje. Boleh, memang sangat boleh.

Mujur bisnes Shaklee tak mahal sangat pon. Vitamin C Shaklee RM92.50 ade 180 biji, hah makanlah 6 bulan lamanya:mrgreen: bisnes shaklee Bisnes Shaklee Bukan Sekadar Bisnes; Ia juga tempat piknik. Eiihh??! icon mrgreen.

Berbalik kepada Ketuk-ketuk Aidilfitri  ni, sejumlah lebih 200 ahli iReach berkesempatan untuk hadir bersama-sama mengeratkan silaturrahim sesama kami. Sungguh kami lebih rapat dan memang dah macam family sangat-sangat. Ini cuma sebahagian sahaja. Maklumlah ahli di seluruh Malaysia jauh-jauh pon ramai tak dapat menghadirkan diri.

<

bisnes shaklee saya bisnes shaklee Bisnes Shaklee Bukan Sekadar Bisnes; Ia juga tempat piknik. Eiihh??! 20140811 134533 49533979

 

20140811-134533-49533761.jpg bisnes shaklee Bisnes Shaklee Bukan Sekadar Bisnes; Ia juga tempat piknik. Eiihh??! 20140811 134533 49533761Udah macam kenduri kawen haa nengoknya.



20140811-134531-49531664.jpg bisnes shaklee Bisnes Shaklee Bukan Sekadar Bisnes; Ia juga tempat piknik. Eiihh??! 20140811 134531 49531664

 

Rasanya ramai dah sedia maklum bahawa bisnes Shaklee ini juga bisnes family di amana anak-anak dibenarkan membuat apa sahaja sewaktu VVIP sedang berucap di pentas. Kadang kala memang tenggelam suara speaker sbb jeritan anak-anak bahagia ini. Ini sebabnya kami suka akan bisnes ini. Tidak akan ada bisnes yang mana anak-anak anda automatik menjadi VVIP majlis. Hahahaha:P bisnes shaklee Bisnes Shaklee Bukan Sekadar Bisnes; Ia juga tempat piknik. Eiihh??! icon razz. jadi, feel free untuk angkut semua anak-anak anda ya jika bersama kami!

<

Video bawah ini pula memaparkan Tips bagaimana mahu kekal dalam Shaklee dan gain wealth dengan Shaklee. Ia bukan rahsia dah. Tapi dengan mengamalkan rahsia ini, insyaAllah ramailah yang akan berjaya dalam Shaklee ini. InsyaAllah. Jom tengok gelagat mereka, Geng ASB – Aku Sayang Bini8) bisnes shaklee Bisnes Shaklee Bukan Sekadar Bisnes; Ia juga tempat piknik. Eiihh??! icon cool.


Tak paham? Memang la tak paham sebab hanya geng iReach dan Team Ibu Cergas sahaja yang akan paham video ini. Hehehehe. Bila dah paham, insyaAllah semua sel otakakan berhubung dan bisnes shaklee anda akan sangat menyeronokkan dan mengujakan. 
 

 

20140811-134532-49532512.jpg bisnes shaklee Bisnes Shaklee Bukan Sekadar Bisnes; Ia juga tempat piknik. Eiihh??! 20140811 134532 49532512

Ini anak Shaklee saya. Zaleha namanya. Merupakan anak bisnes Shaklee saya yang sangat cergas. Boleh mewarisi title IbuCergas saya. Heheh. Beliau berjaya merebut sekotak Collagen Shaklee bernilai RM298 dari acara yang diadakan dalam event Ketuk-Ketuk AidilFitri ini. Happy bukan kepalang:lol: bisnes shaklee Bisnes Shaklee Bukan Sekadar Bisnes; Ia juga tempat piknik. Eiihh??! icon lol.

 

 

20140811-140631-50791717.jpg bisnes shaklee Bisnes Shaklee Bukan Sekadar Bisnes; Ia juga tempat piknik. Eiihh??! 20140811 140631 50791717Zaleha memberikan sharing tentang penglibatannya dalam bisnes Shaklee.

>

 bisnes shaklee saya bisnes shaklee Bisnes Shaklee Bukan Sekadar Bisnes; Ia juga tempat piknik. Eiihh??! 20140811 135409 50049196

Ini adalah anak-anak Shaklee saya yang sempat hadir bersama. Dari kiri adalah Wanie, Fisya, Zaleha, Saya, Suami saya, Shida Anuar, Nur Hanim dan juga Adibah Safiah. Luv u all laah. Semoga ukhwah kite berkekalan. Amin.

 

bisnes shaklee saya bisnes shaklee Bisnes Shaklee Bukan Sekadar Bisnes; Ia juga tempat piknik. Eiihh??! 20140811 140629 50789869

Tidak lupa juga, gambar raya bersama Presidential Master Zainul Anuar dan Presidential Master Lyna Noh. Terima kasih daun keladi. Tahun depan kami nak join lagi. Ngeheheh.

 

Ok so what’s next?

Bakal menyusul ialah Jom Hebat Utara 2014 dan Family Day Adventure iReach pada 30 – 31 Ogos 2014~!!! Stay tuned!

 

Mencari pengedar Shaklee kawasan anda?

  1. Pengedar Shaklee Johor Bharu/ Skudai = Zaleha 
  2. Pengedar Shaklee Kajang = Fatihah
  3. Pengedar Shaklee Pontian Johor = Eita
  4. Pengedar Shaklee Puchong/ Shah Alam = Fisya

Business Shaklee Is Our Family Business

Cartoon-cartoon-people-family-clothes-cleaning-mop-broom-children-parents1

Alhamdulillah kelas SEO advanced untuk business Shaklee berjaya diadakan untuk anak-anak buah Shaklee yang berdaftar dengan kami IbuCergas Marketing.

Tahniah kepada anak-anakku kerana sanggup berjalan jauh untuk menimba ilmu.

1) Zaleha
2) Fatihah
3) Munirah
4) Fazlina
5) Syakila
6) Nur Hanim

business shaklee {focus_keyword} Business Shaklee Is Our Family Business business shaklee

Fatihah, Saya, Zaleha, Fazlina, Munirah dan Syakila

<

Mungkin ada yang tertanya-tanya, perlukah ada kelas? Perlukah hadiri kelas? Kalau tak hadir kelas, boleh ke?

Saya jawab, bukan tak boleh, memang boleh sangat. Sebab dalam kalangan kita ni memang ada orang yang boleh semuanya belajar sendiri tanpa perlu dibantu pon. Malah saya sendiri awal-awal dahulu memang rasa macam tak boleh lah nak keluar-keluar sangat pergi kelas ni. So saya cuba belajar sendiri, dan alhamdulillah keputusannya memang agak memberangsangkan. Cuma penat sebenarnya belajar sendiri ni, memakan masa yang agak lama untuk achieve.

Bila belajar sendiri, biasanya kita tak tahu mana nak start.
Apa yang perlu belajar dahulu,
Mana nak carik info,
Bagaimana nak menjual,
Siapa target market kita.

Tapi bila menghadiri kelas, mentor akan bagi guideline yang bernas dan berkesan.
Apa yang perlu diutamakan,
Mana satu yang priority,
Bagaimana nak handle customer,
Siapa perlu refer.

…dan tak lupa juga apa step by step yang perlu dibuat supaya tidak mengulagi kesilapan yang pernah mentor tersebut lakukan. Malah, apa yang menarik dalam business Shaklee ini ialah, kesemua kelas ini biasanya PERCUMA!!!!

Sebut pasal percuma, bermaksud tak perlu keluar duit, tak perlu modal. Tapi sebab ia percuma lah, kadang-kala kelas yang asalnya bernilai ribuan ringgit, hanya dipandang sebelah mata sahaja. Sungguh merugikan. Kadang kala, sesuatu itu perlu berbayar, barulah kita lebih appreciate untuk memilikinya kan?

Contoh mudah la,
Kereta yang anda beli dengan hasil titik peluh anda sendiri, dengan kereta yang anda dapat dengan cabutan bertuah, yang mana anda sayang?

<

Berikut adalah kelas-kelas yang disediakan oleh pihak pengurusan Shaklee:
1) Bengkel Nutrisi – RM40
2) Kelas NDT (New Distributor Training) – RM40
3) Health and Wellness Talk – FREE
4) Business Opportunity Meeting (BOM)

Saya akan kupas kelas-kelas di atas di entry yang seterusnya.

>

Ok, itu bahagian kelas yang disediakan oleh pihak pengurusan Shaklee. Tapi kami ada kelas-kelas lain yang lebih ekslusif daripada itu. Iaitu dengan menggunakan sistem mentoring.

>

business shaklee 2 {focus_keyword} Business Shaklee Is Our Family Business business shaklee 2

Bapa Cergas sedang mengajar bab teknikal. Memang boleh berasap kepala:mrgreen: {focus_keyword} Business Shaklee Is Our Family Business icon mrgreen.

>

Group kami IbuCergas marketing sebagai contoh, akan menyediakan kelas berikut

  1. Kelas Blogging Basic
  2. Kelas Blogging Advanced
  3. Search Engine Optimization (SEO)
  4. Search Engine Marketing (SEM)
  5. FB ads Marketing
  6. Template-template Business yang menarik
  7. Softselling Skill
  8. Group Mentoring dan Monitoring
  9. Kelas Webinar (Meeting secara virtual)

dan banyak lagi!! dan ianya FREE!

business shaklee 3 {focus_keyword} Business Shaklee Is Our Family Business business shaklee 3

Antara modul yang diajar. Malah semua adalah direkod untuk kemudahan anak-anak Shaklee kami.

Menarik tentang kelas ini ialah, ada sebahagian dari ilmu Allah ini kami perolehi dengan pengalaman kami sendiri, dan sebahagian lagi dari ilmu Allah ini kami bayar untuk memilikinya. Dan nilainya bukan bernilai ratus, malah ada yang bernilai ribuan ringgit.

Kesemua ini tidak disediakan oleh pihak Shaklee. Ia adalah kelas alternatif yang kami sediakan untuk sesiapa yang berminat untuk memulakan business Shaklee dengan kami dan berdaftar ahli Shaklee dengan kami sahaja. Menarik tentang kelas ini ialah, bukan setakat ianya FREE, malah ianya sangat mesra kanak-kanak. Anda boleh menghadiri kelas dengan membawa segerombolan anak anda ke kelas tanpa perlu risau anak tidak dijaga di rumah.

Konsep kami ialah, Shaklee Business is a Family Business.

Suami bergandingan dengan para suami untuk sama-sama bergerak seiring dengan para isteri. malah memang ada group support khas untuk para suami sahaja. Anak-anak pulak memang takde masalah nak diangkut semua ke mana-mana. Buktinya? Anda boleh saksikan video para suami di bawah ini.

>

>

It is a PERFECT BUSINESS for WAHM and WAHD!!*

Bagaimana? Berminat untuk join jadi ahli Shaklee dengan kami?

Cartoon-cartoon-people-family-clothes-cleaning-mop-broom-children-parents1 {focus_keyword} Business Shaklee Is Our Family Business Cartoon cartoon people family clothes cleaning mop broom children parents1

*WAHM – Work At Home Mother
*WAHD – Work AT Home Daddy

Voucher Cash AEON Big Bernilai RM1,785

20140717-164352-60232866.jpg

 

 

Tada!!!

Hasil tangkapan masa Maybank Treatspoint aritu. Buat via online jek la jawabnya sebab memang tak sempat langsung nak ke Maybank Treats Fair. Masa tu point ade lebih kurang 42,000 (aje.. sbb kami shopping tak banyak). Semua point ni pon dapat sebab bayar bill komitment bulanan, dan cuma beli Shaklee jek untuk pelanggan-pelanggan. Ops, kami bukan lah suka-suka belanja kad kredit. Kad pon limit sikit jek, macam budak lepas SPM punya. Ngahahaha  (-  ____  – )

 

20140717-164318-60198498.jpg {focus_keyword} Voucher Cash AEON Big Bernilai RM1,785 20140717 164318 60198498

RM 105.00 untuk 1 kad. Ada 17 keping kesemuanya. Makcik kaya!!

>

Mulanya memang buntu tak tau nak redemn ape. Nak beli barang keperluan rumah, vacuum, kipas, TV, blender, oven semua serba serbi ada dah. Tak nak lah menyemakkan rumah pulak tambah benda yang tak patut. Siap gado woo dengan ayahnya budak-budak ni (read as gado manje:mrgreen: {focus_keyword} Voucher Cash AEON Big Bernilai RM1,785 icon mrgreen), nak beli TV pastu jual balik. Takpon beli Tablet pastu jual balik. So dapat cash boleh lah simpan kan (kengkonon laa).

>

Pastu tiba-tiba little Hannan kena warded la pulak. Hah no choice, memang tak dapek lah nak pergi ke fair tersebut. Maka redeem online sahajalah. Tempoh masa sampai, katanya 4-6 minggu. Mula-mula terfikir haih cash voucher ni mesti kertas kan. Pastu kalau beli nanti kkene terus habiskan la in 1 shot. Haiya, pandai la AEON ni nak suruh kita belanja habiskan.

Suami cakap, takpe sekeping harganya RM 105, kita jual lah RM100 kat orang. Sure ada orang beli punya. Haha. Please do not read as we all kayap tak de duit ya. Jimat cermat itu amalan mulia. Ngahahahhaha(- .. -)

Sekali tengok rupanya macam kad!! Malah swipe jek pulak tu, kalau ade balance, simpan la untuk next purchasing. Wow, kenapa otakku tak terfikir bahawasanya sekarang ini sudah moden, mana pakai voucher berbentuk kertas lagi:lol: {focus_keyword} Voucher Cash AEON Big Bernilai RM1,785 icon lol Dengan itu, kami ada “cash” dalam bentuk kad ini untuk ke AEON big!! Yeay tak payah bawak cash dan tak payah la simpan. Buat beli barang dapur bulan-bulan. Mahu bertahan sampai 5,6 bulan insyaAllah (I really hope it does :mrgreen: {focus_keyword} Voucher Cash AEON Big Bernilai RM1,785 icon mrgreen).

Lagipon AEON big ni sejengkal dari rumah. Jalan kaki pon boleh, 5 minit jek. Setakat nak beli daun sup bila-tengah-masak-ops-tak-cukup-bahan, haaa boleh la pecut lari sekejap ke sana.

Swipe jek kad Cash Voucher ni. Seronot makcik.

P/S: Perlu berhati-hati shopping di AEON BIG. Kerana kelihatan mereka sangatlah tak konsisten meletakkan harga sampai kadang-kala ada yang sangat ridiculous. Dan ada yang pamer product lain, tapi letak harga lain. Berlaku banyak kali pada kami. Jadi kami dah lali dan memang perlu teliti bila ambil barang. Jangan buat cara orang kaya (meskipon memang kaya) dengan ambil semua masuk troli dan terus bayar. Kerana AEON BIG akan jadi sangat “sayang” anda.:mrgreen: {focus_keyword} Voucher Cash AEON Big Bernilai RM1,785 icon mrgreen

Homemade Pai Tuna

20140717-044728-17248736.jpg

Alkisahnya berapa belas hari la dapur tak berasap. Mana taknya, Hannan warded sejak 30 June, bermakna sedari awal puasa lagi berbuka dan bersahur, kira “memasak” di hospital ler. Alhamdulillah ada makanan (meskipon tak berapa sedap :mrgreen: {focus_keyword} Homemade Pai Tuna icon mrgreen). Masa di hospital, kerjanya membelek buku ni berhari-hari, sambil berangan-angan. Tangan cukup gatal laaaa nak memasak. Buku ni antara feveret buku saya. Dan alhamdulillah tiap kali buat insyaAllah menjadi semuanya.

>

20140717-044542-17142735.jpg {focus_keyword} Homemade Pai Tuna 20140717 044542 17142735

<

So berazam keluar jek hospital, nak buat benda ni. Hoho. Pai tuna. Alah, boleh jek beli kat luar kan. Tapi manakan sama dengan air tangan sendiri. Ngahahhaha :lol: {focus_keyword} Homemade Pai Tuna icon lol. lagi pulak cik abe tak suka nak makan nasik. Maka, berwestern la kita ya. Bahan-bahannya pun mudah sahaja. Cheddar cheese, tepung, gula sedikit, tuna, cili benggala, cendawan butang, sedikit susu, mentega dan juga telur (opkos Iman tak boleh makan).

>

20140717-044543-17143596.jpg {focus_keyword} Homemade Pai Tuna 20140717 044543 17143596

Mengharapkan hasilnya nanti secantik di dalam gambar di atas ni. Ngahahahaha:lol: {focus_keyword} Homemade Pai Tuna icon lol

<

 

 

20140717-044544-17144452.jpg {focus_keyword} Homemade Pai Tuna 20140717 044544 17144452

 

Pai crust yang dibuat menikut resepi dalam buku tu. Boleh buat sampai 3 loyang hah!! Nampaknya berbuka 3 hari la ye dengan Pai Tuna ni. Hakhakhak.

<

 

 

 

<20140717-044545-17145326.jpg {focus_keyword} Homemade Pai Tuna 20140717 044545 17145326

Campakkan  cendawan butang, cili benggala merah dan hijau, dan juga tuna. Letak lah berapa banyak ponn sesuk hati. Boleh juga letak bawang besar. Tapi cik abe tak suka bawang besar. Kemudian masukkan campuran susu dan telur dan juga sekidit lada sulah dan garam. Tuang ke atas pai tuna ni. bakar selama setengah jam atau sehingga masak (mengikut oven masing-masing). Dek kerana buat selepas balik kerja, masa berbuka tak siap lagi pai ni dalam oven. Bersabarlah kami menunggunya. Hehehe.

>

20140717-044546-17146231.jpg {focus_keyword} Homemade Pai Tuna 20140717 044546 17146231

Tada!! Hasil yang keluar dari oven. Best2. Macam pizza dah nengoknya. :mrgreen: {focus_keyword} Homemade Pai Tuna icon mrgreen

<

>20140717-044548-17148002.jpg {focus_keyword} Homemade Pai Tuna 20140717 044548 17148002

Close up. Hokey, maka inilah juadah buka kami, juadah sahur kami juga, buat 3 hari. Hahahahaha.

Mahu resepi? 8) {focus_keyword} Homemade Pai Tuna icon cool Cer komen dulu. nanti saya tepek resepi marbeles ni.

>

>

 

Doktor!! Hannan Gigit Susu Mama!!!! Ouch!!

Hahaha, serious memang itu ayat Husnul Iman semalam8O {focus_keyword} Doktor!! Hannan Gigit Susu Mama!!!! Ouch!! icon eek.

Masa tu saya memang tengah bergolek-golek dengan Husnul Iman dan Hannan Soufiya di ward. Atas baby cot yang sempit tu (sila jangan report, mujur-ku-belum-gemok). Heheh:mrgreen: {focus_keyword} Doktor!! Hannan Gigit Susu Mama!!!! Ouch!! icon mrgreen

Tiba-tiba ngam2 saat Hannan menggigit tu, saya agak terjerit dan Datuk Zul masuk. Terus Iman mengadu pada Datuk;

>

“Doktor!!! Hannan gigit susu mama!!!”8O {focus_keyword} Doktor!! Hannan Gigit Susu Mama!!!! Ouch!! icon eek

>

Abes la Datuk Zul gelak, nurse-nurse semua gelak. Serious malu so saya cakap, “Haip, kenapa cakap mcam tu”

Iman merajuk.

Datuk kata, “Eh betul la apa dia cakap. Jangan halang, nanti anak reluctant nak bercerita”

>

>

Ngaaa… padan muka kena ceramah free dengan Datuk.

>

Mula-mula dulu rasa macam tak ngam dengan Datuk, tapi alhamdulillah bila dah kerap sangat jumpa Datuk ni, rasa rasi la pulak. Datuk memang sangat strict untuk apa-apa yang boleh ganggu perkembangan babydan toddler. So sila jangan kantoi. :mrgreen: {focus_keyword} Doktor!! Hannan Gigit Susu Mama!!!! Ouch!! icon mrgreen

Berbalik kepada kena gigit tu, memang kali ni nak share cara untuk mengajar bayi atau anak dari menggigt ketika menyusu. Sakit ketika digigit tu, hanya ibu-ibu menyusu sahaja yang tahu betapa “nikmatnya” rasa digigit tu. Tak payah tunggu gigi tumbuh lah. Gusi baby jek dah cukup ngeri hokey! :cry: {focus_keyword} Doktor!! Hannan Gigit Susu Mama!!!! Ouch!! icon cry So jomlah tengok cara-cara untuk elakkan baby gigit nipple kita ketika menyusu ya.

>

<

7 CARA ELAKKAN GIGITAN BABY KETIKA MENYUSU

1. Perhatikan kenapa baby menggigit.
Sebab memang ade banyak sebab jugak baby menggigit. Pertama, sebab baby rasa susu tak nak keluar, atau breast ibu dah kering atau sumbat, memang bahana la carik nahas nak kene gigit. Heheheh. So, untuk lancarkan susu yang tersumbat tu, ibu-ibu boleh lah taum breast dengan tuala direndam air panas dulu. Atau paling mudah, take a hot shower. Memang insyaAllah sangat refreshing dan penyusuan susu ibu pon jadi sangat tenang dan mengantukkan. Hehe. Boleh lah tidur bersama-sama :mrgreen: {focus_keyword} Doktor!! Hannan Gigit Susu Mama!!!! Ouch!! icon mrgreen Sebab kedua baby suka menggigit ialah dia gatal gusi tu. So saja nak bereksperimen dengan gigi dan gusi mereka. Masa ni lah kita kene bijak macam mana nak handle dan bagi isyarat kat baby yang kita taknak dia gigit kita.

>

2. Leraikan dengan jariSiap sediakan jari kat tepi bibir baby. Bila baby start menggigit tu, terus cepat-cepat masukkan jari dan leraikan pelan-pelan gigitan. So jari tu menghalang gigi baby dari terus gigit. Tapi buat cara ni jangan pulak dengan mengejut tau. Memang terkejut si Hannan masa 1st time saya buat gitu. Melalak sakan, mujur tak fobia menyusu. Dikhuatiri terkejut sangat sampai tak nak dah menyusu, lagilah haru.

<

3. Tukar Breast SebelahDah alang-alang leraikan seperti cara nombor 2 tadi, tukarlah breast sebelah. Berhenti kejap menyusu. Seolah-olah kita nak beritahu anak dan baby ni, you gigit, you tak dapat susu. Gitu kekdahnya. Sambil-sambil tu boleh la bagi kata-kata hikmat dan mantera-mantera, “Mama sakit bila Hannan gigit.. huhu”. Lama-lama pahamlah baby kita tu, yang kita sakit dan kalau dia teruskan, no more susu. Berjaya buat ni pada Husnul Iman dulu. Hannan masih belum sampai fasa ini.

>

4. Jangan JeritKenapa jangan jerit? Sebab jeritan tu satunya dapat terkejutkan baby. Tersentak minah kecik ni mak dia menjerit kalah hantu. Kang fobia menyusu, memang menyesal di kemudian hari. Jerit kecil pon kalau boleh jangan. Sebab nanti jadi macam side effect begini pulak; baby akan fikir, eh saya gigit, ada effect org jerit. Sebab ada jek baby yang seronok pulak tengok mak dia jerit tau (sampai hati kaaaan :cry: {focus_keyword} Doktor!! Hannan Gigit Susu Mama!!!! Ouch!! icon cry) Haha.

>

5. Ubah gaya penyusuanYang ni agak unik sedikit. Biasanya bila baby dah besar dan pandai golek-golek, bukan 1 jek posisi die menyusu. Macam- macam wooo!!!! Sangat macam-macam gaya ada!! Nak sebut pon tak larat. Malu pon ada. Haha. Lagi-lagi kalau posisi menyusu baring. So, memang seronoklah baby ni dok explore. Yang sengsaranya kita. Dan nipple boleh melecet. Apa yang boleh kite buat ialah, try to be as comfortable as we can. Selagi tak sakit, insyaAllah nipple tak melecet. Tapi kalau dah ada mula-mula rasa sakit tu, jangan biarkan. Ubah gaya mengikut keselesaan kedua-dua baby dan ibu.

>

breastfeeding_baby_positions_n {focus_keyword} Doktor!! Hannan Gigit Susu Mama!!!! Ouch!! breastfeeding baby positions n

6. Menyusu dalam bilik yang gelap, tenang dan sunyiSebab bila bilik yang sunyi dan kurang gangguan, baby akan mudah rasa mengantuk dan fokus pada penyusuan tu. Takde lah dia nak toleh kanan kiri atau buat aksi-aksi akrobatik macam dalam gambar di atas tu. Kalau ada gangguan dari kakak Iman, memang Hannan pon takkan fokus menyusu langsung lah.

<

7. Susu kan sebab baby lapar, masa perut kosongMasa ni la memang baby fokus menyusu sungguh-sungguh. Lapar punya pasal. Hehehe. So kalau rasa-rasa baby tak lapar, dia nak menyusu main-main tu, boleh jek leraikan penyusuan dan attract baby buat aktiviti lain yang menyeronokkan dia, macam main kejar-kejar ke :mrgreen: {focus_keyword} Doktor!! Hannan Gigit Susu Mama!!!! Ouch!! icon mrgreen. Haa, mainlah sampai penat dan mengantuk, nanti bila baby nak menyusu, memang dia akan menyusu sungguh-sungguh la tanpa aksi-aksi akrobatik dan cuba-cuba menggigit tu insyaAllah. Hehehe.

<

<

##PS

Bila nipple melecet, kan orang selalu cakap letak susu ibu kat nippe tu nanti insyaAllah cepat baik kan? Sebabnya ade Vitamin E dan Vitamin C dalam susu ibu tu. Heheh

<

Selamat mencuba!

gigi hannan {focus_keyword} Doktor!! Hannan Gigit Susu Mama!!!! Ouch!! gigi hannan

 Hannan yang tengah test power gigi baru 8O {focus_keyword} Doktor!! Hannan Gigit Susu Mama!!!! Ouch!! icon eek

 

 

Keghairahan Terasa Dengan Pakaian Jarang

.
.
.

…DI PAKAI

 

Gotcha…

Ayah Iman & Hannan back in this blog yo!

 

Entri ini dimulakan dengan persembahan gambar aku yang buat pertama kalinya beli suit @ kot. Muntah is not an option.

suit shah alam {focus_keyword} Keghairahan Terasa Dengan Pakaian Jarang suit sebelum altertadaa… ni lah dia tok kadi Iman, Hannan, ____ dan ____ ….

 

Bukan niat nak crop. Tapi suit belum alter buruk nor nak tunjuk. Iye betul.. betull.. ye.. iye.. memang betul.. tak tak.. betul betul… bukan sebab tak nak nampak gem…   aaaaaa….

Perasaan bercampur baur nak rasa apa pun tak tau. Yang pasti rasa BATAK tu memang ketara masa sarung kot untuk cuba try test tengok. Pat lima jenis dan kaler suit aku torai. Last-last pilih yang kelabu ni kononnya hitam common. Padahal takde idea langsung pasal kod dan etika pemakaian suit @ kot ni.  Ayah Iman & Hannan yang santai dan sempoi malah berfikiran positif ni juga terpaksa buang sifat santai dan sempoi demi memenuhi impian Mama Iman & Hannan untuk sama-sama beliau naik ke pentas mengambil anugerah. Anugerah apakah itu? Itulah dia anugerah titik peluh beliau menjalankan perniagaan VITAMIN IBU CERGAS. Eh.. titik peluh daku pun ada gak termasuk dalam kolam titik peluh kami. err…

Esok (Sabtu 7.6.14) bermulalah kami berkampung di Sunway. Kalau tak kerana nak amik anugerah memang tak tukar-tukar la kemeja kotak-kotak yang aku buat pakai basahan harian dan pergi ke majlis-majlis tertentu. Baju favorite hitam plain kain cotton pulak koyak berlubang kat belakang tu pun berat hati nak lepaskan pergi jadi kain lap. Siap dah kena tegur dengan mentor kejayaan bukan Dokter Azizan tapi Master Z masa jumpa kat program sebelum ni.   :mrgreen: {focus_keyword} Keghairahan Terasa Dengan Pakaian Jarang icon mrgreen

Kadang kala nak jadi santai dan sempoi pun kena bertempat. Biasanya ramai yang sengaja nak santai dan sempoi di semua majlis atas sebab “inilah dia aku, beginilah gayaku, hidupku, pendirianku”. Atas alasan ini etika pemakaian diketepikan. Ada juga yang salah faham bergaya tu memakai pakaian cantik yang pasti harganya mahal. Tak perlu pun beli yang ratus-ratus jenama yang popular. Aku pun beli yang diskaun paling tinggi kat The Store  :mrgreen:  :mrgreen:  Branded tapi kadang tak sampai RM50 pun. Yang penting bijak membeli menang memakai. No Discount No Buy. PERIOD. Cheapskate? Maybe..  :D {focus_keyword} Keghairahan Terasa Dengan Pakaian Jarang icon biggrin

Pendek je entri kali ni. Tunggu habis program 3 hari 2 malam ni banyak sikit bahan nak update.  :roll: {focus_keyword} Keghairahan Terasa Dengan Pakaian Jarang icon rolleyes

Till then..

Ayah Iman & Hannan

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... {focus_keyword} Keghairahan Terasa Dengan Pakaian Jarang pixel

Powered by WordPress | Designed by: video games | Thanks to game news, Psychotherapie in Berlin and Webdesign Berlin