Bahaya Tepung Yang Dilunturkan

by Mama Iman on October 28, 2014

flour-in-white-dish-on-table {focus_keyword} Bahaya Tepung Yang Dilunturkan flour in white dish on table

Tepung yang biasa kita makan, yang berwarna putih bersih tu adalah tepung yang telah dilunturkan. Kita panggil tepung ini sebagai “Bleached Flour”, manakala tepung yang tak dilunturkan dipanggil sebagai “Unbleached Flour”.

Peluntur yang digunakan untuk menlunturkan tepung dipanggil sebagai “Flour bleaching agent” iaitu bahan tambahan dalam makanan yang menjadikan tepung tu begitu putih dan untuk membentukan gluten dalam tepung. Sebenarnya warna asal tepung adalah berwarna agak kekuningan.

Antara bahan peluntur yang digunakan untuk melunturkan tepung adalah;

  • Organic peroxides, namely benzoyl peroxide
  • Calcium peroxide
  • Nitrogen dioxide
  • Chlorine
  • Chlorine dioxide
  • Azodicarbonamide

Kenapa perlu lunturkan?

Seperti yang saya katakan tadi, untuk jadikan tepung cantik dan putih. Sebenarnya bila biarkan lama untuk beberapa bulan, warna kuning semulajadi tu akan teroksida dengan sendirinya dan menjadi putih cantik secara semulajadi.

Tapi pengusaha kilang tepung rasa terlalu lama dan sangat membazirkan masa untuk simpan tepung lama-lama dan mengurangkan ROI (return on investement), ini tentu sahaja akan sangat merugikan mereka. Sebab itulah mereka memilih untuk terus lunturkan tepung tu menggunakan bahan peluntur.

Tepung yang matang @ disimpan lama (teroksida secara semulajadi) sebenarnya lebih bagus untuk menghasilkan produk bakeri yang lebih baik, malah mempunyai kualiti yang lebih baik berbanding tepung yang baru diproses. Tetapi unbleaceh flour tidak tahan lama berbanding bleached flour.

Namun disebabkan proses bleaching tadi dah pon menghilangkan banyak nutrisi dalam tepung, banyak mineral dan agen-agen lain ditambahkan untuk menggantikan nutrien yang hilang.

Sebagai contoh, dalam proses “refining the flour” (melunturkan tepung),

  • Separuh daripada asid lemak tak tepu dalam tepung hilang
  • Kesemua vitamin E dalam tepung hilang
  • 50% kalsium dalam tepung hilang
  • 70% mineral phosporus dalam tepung hilang
  • 80% zat besi dalam tepung hilang
  • 50-80% Vitamin B complex dalam tepung hilang

Proses pelunturan ini menjadikan tepung sebagai karbohidrat ringkas yang sangat mudah menjadi glucose (gula) dalam badan kita. Hakikatnya, sebenarnya pelunturan tepung ni bahayanya jauh lebih banyak.

20100227bran1 {focus_keyword} Bahaya Tepung Yang Dilunturkan 20100227bran1

Dalam bleached flour, yang tinggal hanyalah yang berwarna putih seperti dalam gambar di atas. Ia berupa semata-mata karbohidrat sahaja.

<

Bahayakah Bleached Flour?

Dalam process menghasilkan Bleached Flour, pengilang akan membuang bran benih gandum, 6 lapisan gandum dan juga germ (orembryo) yang mana semua ini mengandungi 76% vitamin dan mineral asal. Malah disebabkan itu juga, 97% daripada fiber yang ada pada gandum hilang.

Kemudian, tepung ini ditambah chlorine untuk menjadikan ia cantik putih bersih dan tahan lebih lama dengan chlorine dioxide.

Nak bagi ia tampak berkilat pula, ia ditambah pulak dengan kapur dan aluminium carbonate supaya ia nampak menarik di pada pandangan pelanggan. kemudian pelbagai lagi penambah makanan dimasukkan untuk menjadikan ia kaya dengan nutrisi. Tapi hakikatnya ujian makmal dengan tikus biasanya mati dalam masa 7 – 10 hari jika diberikan diet bleached flour.

Badan manusia terutamanya pankreas kita, sebenarnya tak boleh bertahan dengan kandungan bahan kimia yang terlalu banyak. Tapi sebab kita rasa tepung putih itu lembut dan enak, kita sebenarnya dah pun tertipu.

king-arthur-flour-300x277 {focus_keyword} Bahaya Tepung Yang Dilunturkan king arthur flour

>

Alternative kepada Bleached Flour?

Roti yang sihat sepatutnya berat, tak lembut, malah penuh dengan “sampah sarap” atau grain yang berasal dari gandum yang sebenar.

Dalam  whole wheat flour, kesemua bran, germ dan nutrisi serta Vitamin E ada di dalam tepung dan bertindak sebagai pengawet semulajadi. Itu jauh lebih selamat berbanding tepung putih yang cantik licin.

Kesimpulannya, berhati-hatilah memilih makanan segera, atau siap process. Sebab kandungan bahan kimianya sangat tinggi. Mungkin kesannya kita tak nampak sekarang, tapi badan kita takkan dapat menampung pengumpulan toksin dan bahan-bahan kimia ni dalam jangka masa yang lama.

 

{ 0 comments }

Sebelum ni saya cerita pasal negative yang ada sendiri dalam diri kita, dan bagaimana nak menepisnya. Kali ni, nak cerita bagaimana pula bila kita dah sokmo positive selalu, tetapi ada jek orang luar atau anasir luar yang cuba tanamkan negativity dalam diri kita. Kadang-kadang bukan secara direct pon, kadang-kadang bukan secara sengaja pun, tapi kita “ter” ambil ia sebagai negative yang mana sudah tentunya affect pada nilai diri kita yang tadi nya sudah pon positive. :( {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon sad

<

Semua kita sama. Kita selalu fikir, “Nanti apa orang kata?” sampaikan kita kadang terlupa apa yang lebih penting berbanding “Nanti apa orang kata?” tu.

<

Terlalu mengagungkan pendapat orang terhadap diri kita sampai kita jadi kurang senang terhadap diri sendiri dan menyebabkan kita sentiasa berfikir negative terhadap diri sendiri. Sedangkan sebenarnya “apa orang kata” tu tak penting pon!:mrgreen: {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon mrgreen

Tapi, setiap hari, apa jua yang kita buat, memang takkan lekang dari fikiran kita tentang “apa orang kata” untuk kita kita.

<

Contoh senang la kan;

Kita nak pakai baju sekian-sekian, dah suka sangat dengan baju tu, tapi terhenti tindakan nak pakai sebab ada orang tegur; “eh jangan la pakai baju tu, nanti orang kata _______”.
*Please fill in the blank (=__=!)

 <

Contoh senang lagi;

Kita nak bisnes sekian-sekian, dah kaji semua info dan marketing plan dan tanya mentor yang berpengalaman dan berjaya semua dan dah istikharah segala, 100% yakin ni; tetiba-tiba hati gundah gulana bila ada kawan kata; “Eh… ko nak buat bisnes ni? Weeiii produk mana tah ni weeeii…boikot-boikot! Baik ko repack barang China mari, untung juta-juta woo buat jenama sendiri”. (Sekadar contoh jek ler):lol: {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon lol

>

Lagi-lagi lah zaman smartphone ni yang mana phone jauh lagi smart dari owner phone kan.Apa yang kita nak buat, ada jek kadang tak kena di mata orang kan?

So apa nak buat? Macam mana nak bagi “pendapat” ni supaya tak menjejaskan fikiran positive kita?

<
<

SEBENARNYA TAK DE ORANG KISAH PON PASAL KITA

Secara puratanya statistik, kita akan ada sebanyak 50,000 buah fikiran setiap hari. Katakan la kalau ada orang nak “mengata” pasal kita pon dalam sehari tu sebanyak 10 kali, ia bermaksud baru dalam 0.02% dalam fikiran diorang pun. So let say kalau katakan kita ada buat sesuatu yang betul-betul berkait dengan seseorang tu, dan kita fikir mesti orang tu dok kata pasal kita, weii cuma 0.02% jek pon! So tak perlu bother pon sebenarnya untuk kita fikir “apa org tu kata”. Kan kan?:roll: {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon rolleyes

Mana lagi 99.8%? Well, 99.8% tu sebenarnya orang tu akan fikir SEMUA benda pasal diri dia sendiri. :mrgreen: {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon mrgreen

<

Tak paham? Contoh mudah begini. Katakan suatu pagi sedang anda bersarapan di tempat, ada kawan anda datang pada anda dan tegur cara anda berpakaian tu tak sesuai langsung dengan anda. Anda pon rasa down gile-gile, tak jadi makan terus meluru ke bilik air, tengok apa yang tak kena. Dok la 2, 3 jam dalam bilik air sebab malu nak keluar ke apa ke. Sedangkan orang yang tegur anda tadi tu, tak de fefeling ape pon. Selamba berlalu seakan tiada apa pon berlaku dan die sendiri dok fikir tentang diri sendiri nak makan apa, minum apa, pakai apa. Hah inilah 99.8% tu. Yang anda dok kalut tak tentu pasal dok habiskan masa berjam-jam dalam bilik air malu nak keluar tu apasal sedangkan fikiran kawan yang tegur tadi terhadap diri anda tu cuma 0.02% jek pon dari fikiran die tu!

Hehe..

Contoh lagi lain..

Anda nak berniaga, yang mana ramai dah berjaya dalam perniagaan yang anda nak ceburi ni. Marketing plan semua perfect, clean dan tiada unsur syubhah. Tapi bila anda nak mulakan sahaja, tiba-tiba ada insan baik hati menegur anda tentang bisnes anda itu, mengata begitu begini. Ini menjadikan anda down gila-gila dan rasa kayakinan yang anda bina tadi untuk bisnes anda tu runtuh sama sekali. Sedangkan, kawan yang tegur tadi tu sebenarnya pon 99.8% fikiran dia fikir pasal diri dia sendiri yang tak cukup duit, hutang sana sini, dan fikir macam-macam cara untuk diri sendiri terbelenggu dalam masalah kewangan yang tidak berkesudahan. Cuma 0.02% jek dari fikiran dia yang macam ala-ala “concern” pasal kita punya bisnes ni. So, why bother much? Kan kan?:mrgreen: {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon mrgreen

So ingat macam ni, bila mana ada orang dok mengata kita, atau kita dok fikir sangat “nanti apa orang kata” pada diri kita, fikirkan lah bahawa fikiran mereka pada kita tu cumalah 0.02% sahaja dan selebihnya diorang fikir pasal masalah diorang sendiri. Kunci nya ialah, abaikan jek dan berlalu lah pergi. Kita buat jek apa yang kita rasa betul. Ikut balik kata hari kita yang positive. :-) {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon smile

 <

KITA TAKKAN DAPAT PUASKAN HATI SEMUA ORANG

Sungguh. Sememangnya mustahil nak please semua orang. Tak payah nak dok pulun lah. Hehehe. Sebab macam mana pun dan apa pun yang kita buat, tak kira berapa baik tahap gaban pun kita cuba usaha nak puaskan hati orang, orang akan tetap “mengata” kita juga. Tak kiralah kat mana pun. tempat kerja ke, kawan sekolah ke, kawan FB ke, orang public yang tengok kita sekali sekala ke, kat jalan raya ke. Kita tak akan berjaya stopkan orang dari mengata pasal kita, TETAPI, kita boleh elakkan “apa orang kata” tu memberi kesan kepada diri kita.

Susah?

Ok lah, macam ni. Fikirkan apa benda paling teruk akan terjadi kalau ade orang dok buruk sangka kat kita. Atau bagi pendapat negative diorang kat kita? Sebenarnya, takkan ada apa-apa yang terjadi. Sebab seperti mana yang saya katakan tadi, sebenarnya apa pon dia fikir 99.8% adalah pasal diri dia sendiri. Dia risaukan diri dia. Sebab tu dia taknak apa-apa yang kita buat ni affect memberi kesan pada dia. Tak ada pon yang dia kisah pasal kita sebenarnya. Mungkin dia rasa nak tegur tu sebab dia tak setuju dengan kita, tak setuju dengan cara kita. Sebab apa? Sebab cara kita, tak sama denga cara mereka. Again, nampak tak kat sini yang sebenarnya mereka risau pasal diri mereka. yang 99.8% tu.:mrgreen: {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon mrgreen

Jadi apa nak buat?

Just standing up for what you believe in. Be firm. Macam mana pun, kita akan sentiasa jumpa dengan orang yang tak setuju dengan kita. Carilah crowd yang sependapat dengan kita, ada komuniti sendiri yang sama bot dengan kita. Hanya mereka akan faham kita. It is better to be loved by few people that care about you, than to be liked by everyone. Fokus pada orang-orang kesayangan kita. Fokus pada family, anak-anak, suami, dan ibu bapa yang mana sayang dan sokong anda sebagaimana diri anda.

Tarik nafas dalam-dalam.

Let it go.

Jom jumpa di puncak kejayaan!!! :D {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita icon biggrin

f6a0c804dda91d5d3c6635f1bdff1ddb {focus_keyword} Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita f6a0c804dda91d5d3c6635f1bdff1ddb

 

 

 

 

 

{ 1 comment }

5 cara Untuk Melawan Rasa Negative Dalam Diri Kita

September 5, 2014

Terus terang, memang secara natural dan semulajadinya semua kita ni ada sifat negative dalam diri kita. We born with it. Suara-suara negative tu memang banyak, dan kalau dilayan memang tentu akan bertambah-tambah dan menimbun-nimbun laa jawabnya. Malasnya nak bangun tidur (meskipun kita tahu tidur banyak pon tak bagus jugak) Malasnya nak pergi kerje (meskipun kita […]

Read the full article →

Apa Jadi Pada Blog Kita Kalau Kita Mati?

August 29, 2014

Hari ini akaun WordPress saya kene suspend, disebabkan tak bayar hosting. Ngahaahah. Terlupa bayar sebabnya kad kredit hilang dan dah tukar baru. Dalam proses semua akaun-akaun nak kena transfer kepada kad kredit baru, boleh pulak terlupa pasal web hosting ni. Saya gunakan kad kredit bukannya untuk saja-saja berhutang, cuma memudahkan kerja pembayaran semua jenis bil […]

Read the full article →

Depression – Punca Kematian Robbin Williams

August 13, 2014

Semalam 12 Ogos 2014 kita dikhabarkan dengan kematian seorang pelakon bernama Robin Williams. Beliau mati pada umur 63 tahun dan di dikatakan telah membunuh diri akibat depression. Masa tengah dengar berita ni, saya tengah memandu. Sejujurnya saya tak kenal nama pelakon (^ ^) hoho. Saya kenal muka jek, tu pon tak la tahu all-the-list pelakon […]

Read the full article →

Bisnes Shaklee Bukan Sekadar Bisnes; Ia juga tempat piknik. Eiihh??!

August 10, 2014

Salah-salah, sebetulnya Shaklee juga merupakan tempat kami berukhwah. Alhamdulillah semalam telah diadakan Jamuan AidilFitri – Ketuk-ketuk Aidilfitri bersama warga Shaklee iReach Sdn Bhd. Ops. Ia adalah kelolaan Master Lyna Noh dan Master Zainul untuk anak cucu cicit piut semua beramah mesra sempena Raya AidilFitri 2014 kali ini. Alhamdulillah dengan makanan yang sangat enak, bertempat die […]

Read the full article →

Business Shaklee Is Our Family Business

July 22, 2014

Alhamdulillah kelas SEO advanced untuk business Shaklee berjaya diadakan untuk anak-anak buah Shaklee yang berdaftar dengan kami IbuCergas Marketing. Tahniah kepada anak-anakku kerana sanggup berjalan jauh untuk menimba ilmu. 1) Zaleha 2) Fatihah 3) Munirah 4) Fazlina 5) Syakila 6) Nur Hanim Fatihah, Saya, Zaleha, Fazlina, Munirah dan Syakila < Mungkin ada yang tertanya-tanya, perlukah […]

Read the full article →

Voucher Cash AEON Big Bernilai RM1,785

July 17, 2014

    Tada!!! Hasil tangkapan masa Maybank Treatspoint aritu. Buat via online jek la jawabnya sebab memang tak sempat langsung nak ke Maybank Treats Fair. Masa tu point ade lebih kurang 42,000 (aje.. sbb kami shopping tak banyak). Semua point ni pon dapat sebab bayar bill komitment bulanan, dan cuma beli Shaklee jek untuk pelanggan-pelanggan. […]

Read the full article →

Homemade Pai Tuna

July 17, 2014

Alkisahnya berapa belas hari la dapur tak berasap. Mana taknya, Hannan warded sejak 30 June, bermakna sedari awal puasa lagi berbuka dan bersahur, kira “memasak” di hospital ler. Alhamdulillah ada makanan (meskipon tak berapa sedap ). Masa di hospital, kerjanya membelek buku ni berhari-hari, sambil berangan-angan. Tangan cukup gatal laaaa nak memasak. Buku ni antara […]

Read the full article →

Doktor!! Hannan Gigit Susu Mama!!!! Ouch!!

July 13, 2014

Hahaha, serious memang itu ayat Husnul Iman semalam. Masa tu saya memang tengah bergolek-golek dengan Husnul Iman dan Hannan Soufiya di ward. Atas baby cot yang sempit tu (sila jangan report, mujur-ku-belum-gemok). Heheh Tiba-tiba ngam2 saat Hannan menggigit tu, saya agak terjerit dan Datuk Zul masuk. Terus Iman mengadu pada Datuk; > “Doktor!!! Hannan gigit […]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Read the full article →