Berhenti Rokok, Dengan Mudah, dan Selama-lamanya

by Mama Iman on March 4, 2015

Lelaki ini menggendong bayi nya dalam baby carrier.

Lelaki ini sayang akan bayinya. tahukah sebenarnya sangat bahaya gendong baby seperti ini, jika anda seorang perokok? Tahu tak?

Dan kerana sayang itulah, demi anak yang dikendongnya, perokok ini akhirnya berjaya berhenti merokok.

 

Bayi sebenarnya hisap asap rokok melalui baju bapa mereka. Sebagai seorang bapa, adakah anda sampai hati teruskan merokok tu, demi kepuasan sendiri, menidakkan tanggungjawab keselamatan terhadap anak sendiri.

Tak percaya, baca artikel di bawah ini.

{focus_keyword} Berhenti Rokok, Dengan Mudah, dan Selama-lamanya Screenshot 2B2015 03 04 2B13

Tak percaya jugak, pergi sendiri laman web di link bawah ni

http://www.news-medical.net/news/2006/08/09/19393.aspx#

Dalam artikel tersebut, menerangkan meskipon bapa merokok di luar rumah, kajian mendapati, sehingga 90% nikotin daripada rokok itu akan melekat pada baju, dinding, rambut dan juga kulit.

Ini bukan omongan kosong. Ini adalah kajian yang dijalankan oleh seorang profesor di San Diego State University. Kajian ini mendapati, bayi yang terdedah pada ayahnya yang merokok tak pasal-pasal menjadi second had smoker, melalui ayahnya.

Dalam kajian tu, 49 bayi beumur di bawah 13 bulan telah diperiksa dan mendapati terdapat kandungan nikotin dalam urin dan dalam rambut bayi-bayi ini. Dan kesemua bayi ini mempunyai sama ada ibu atau bapa (biasanya bapa laa) yang merokok. Kesian kan. Malah, kandungan nikotin yang ada pada bayi-bayi ini 7 kali ganda lebih banyak berbanding pada bayi yang mempunyai ibu bapa yang tak merokok. 7 kali ganda tu. Mengejutkan.

So fikirkan, maybe bukan untuk anak anda jek. Tapi anak buah anda yang duduk dalam rumah yang sama, pon tak pasal kena jugak.

Macam mana bayi ni dapat nikotin semua ni? Melalui sentuhan di dinding, peluk mak ayah yang merokok dan juga perabot dalam rumah dan luar rumah.

Bukan orang tak tahu pon risiko second hand smoker ni. Tahu semua dah. Fakta bagi banyak detail dah. Cuma degil tak degil dan selfish yang tak nak buang.

Bayi yang menjadi second hand smoker ni mempunyai kebarangkalian 2 kali lebih tinggi untuk diserang asthma dan juga jangkitan di bahagian paru-paru (kalau masuk wad sebab asthma tu, sila salahkan diri sendiri ya). Sampai hati dok bagi anak tu menderita.

Video dibawah testimoni seorang perokok tegar secara “tak sengaja” berhenti merokok dalam masa hanya 2 minggu! Sangat inspiring kan?

>

 

BERHENTI LAH MEROKOK!! BUKAN MESTI DEMI ANDA, TAPI DEMI ANAK ANDA! (dan anak-anak buah anda juga)

{ 2 comments }

Saya bercakap atas kapasiti seorang mak, bukannya atas kapasiti seorang yang tahu perubatan. So apa yang saya nak share adalah kesan selepas ambil antibiotik, yang rata-rata biasanya ibu baru memang tak tahu apa akan jadi lepas antibiotik diambil. Iyelah, kita yang jaga anak, kita tak tahu pon eh kenapa anak aku jadi gini tetiba. So agak kalut di situ, sebab barulah nak google itu ini. Heheheh.

Biasanya, bila anak demam lama, kita bawak jumpa doktor, dan doktor akan tentukan sama ada anak tu perlu diberi antibiotik atau tak. Antibiotik digunakan untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh kuman (bakteria dan parasit tertentu). Antibiotik bukan digunakan untuk merawat terhadap jangkitan virus macam selsema dan demam biasa.

Jika demam baru sehari, biasanya doktor hanya akan suruh monitor suhu badan baby dan beri syrup paracetamol untuk turunkan suhu badan. Bagi ibu-ibu yang memilih merawat demam dengan lebih alami atau natural dan semulajadi, memang boleh gunakan air asam jawa, atau pun daun bunga raya yang diramas sehingga berlendir untuk dilumur kepada baby. Untuk selsema pulak, boleh gunakan kunyit hidup dan disapu pada dahi dan batang hidung baby. Untuk batuk dan kahak, teknik percussion, garlic oil steam, dan onion socks juga boleh digunakan. Untuk antibiotik semulajadi pula, garlic sangat membantu. Ibu boleh increasekan pengambilan garlic harian dalam masakan, mahupun dimakan begitu sahaja.

Untuk demam biasa dan virus, sistem imun badan akan melawan melindungi badan kita. Untuk turunkan suhu badan, rawat batuk dan selsema, sama ada ianya rawatan secara natural mahupun moden medication , itu pilihan ibu-ibu.

Berbalik kepada antibiotik tadi, antibiotik biasanya diberikan untung jangkitan bakteria yang lebih serious. Bronchitis contohnya, iaitu kahak yang terlalu banyak dalam saluran pernafasan, perlukan pengambilan antibiotik. Ini sangat biasa berlaku pada bayi sebab bayi tak dapat buang mukus dengan sendiri macam orang dewasa. Begitu juga tonsil yang membengkak akibat jangkitan, juga perlukan antibiotik. Sama ada antibiotik melalui IV (intravenous), atau pon oral.

Setelah demam selama tiga hari dan tiada tanda demam surut, malah keadaan bayi pulak semakin lemah dan teruk, ujian darah akan mula diambi untuk tengok sama ada ada infection atau tidak. Rasanya dua antibiotik berikut biasanya doktor akan bagi jika demam tak pulih selepas 3 hari.

<

Augmentin

Zithromax

<

Dua antibiotik di atas biasa diberi oleh Dr bila mana demam berpanjangan. Dan biasanya memang prosedur doktor akan bertanya sama ada kita ade allergik pada ubat atau tidak. Kes adik saya, beliau allergik kepada ampicilin. Sehingga badannya bernanah dan bisul satu badan. Umurnya waktu itu setahun 6 bulan gitu. Jadi, sebarang antibiotik, kene lah dengan pengawasan doktor ya. Jangan ambil sebarangan,

So apa yang jadi pada ibu baru ni, biasanya tak tahu apa kesan bila Doktor beri anak antibiotik. Selepas 3 hari ambil antibiotik, terkejutlah si ibu baru bila tengok private part anak ruam teruk dan kemerah-merahan. Bukan merah sedikit, tapi merah teruk!! Sangat teruk. Maka buntulah si ibu dengan keadaan itu. Sebab kebiasannya, tiada doktor yang akan berkata bahawa rashes adalah salah satu daripada side effect dan allergik yang biasa bila baby mengambil antibiotik. Sungguh, saya juga dulu tak tahu. Perasan tak, memang kita tak diberitahu. Selepas berlaku keadaan rashes teruk begitu, barulah tahu, antibiotik ni sehingga boleh menjadikan ruam di private part dengan amat teruk teruk sekali. Kasihan baby kan, antibiotik boleh sampai melukakan kulit. Terbayang apa yang berlaku di dalam usus baby pulak. Huhu.

ruam lampin teruk {focus_keyword} Ruam Lampin Disebabkan Antibiotik Yang Ibu Muda Biasanya Tak Tahu prevent diaper rash

Ok berbalik kepada ruam tadi, inilah perkara yang ibu muda dan ibu baru biasanya tak tahu. Rashes teruk di private part disebabkan oleh antibiotik. Maka, sekali lagi si ibu terpaksa membawa anak ke klinik dan nyatakan kerisauan tentang ruam teruk tadi. Akhirnya, doktor pon paham, dan terus berikan Zinc Oxide Cream pada si ibu. Hahahahaha. Adoh, kenapa la tak beritahu awal-awal dan berikan terus kan kan. Kihkihkih. Kesian la baby. Andai kata kita diberitahu sedari awal kemungkinan rashes yang berlaku, dah tentu kita akan aware dan siap-siap sediakan oitment untuk menjadi lapisan pelindung kepada baby. Ruam Lampin  {focus_keyword} Ruam Lampin Disebabkan Antibiotik Yang Ibu Muda Biasanya Tak Tahu nappy rash

Based on experience dan diterangkan oleh pediatric, berikut adalah perkara yang boleh dilakukan bila mana ruam teruk disebabkan antibiotik terjadi;

  1. Kerap tukarkan lampin baby, dan cepat tukar bila baby kencing atau berak. Pastikan selalu lampin kering dan tak bernajis. Sebab kesan antibiotik pada najis tu yang melukakan kulit.
  2. Pastikan private part baby betul-betul kering bila nak tukar lampin baru. Lap kering dan kipaskan sedikit.
  3. Sapukan krim diaper sebagai peindung kulit baby. Biasa Dokotr akan berikan Zinc Oxide Cream. Sebabnya ianya murah dan tidak memudaratkan. Selamat digunakan untuk bayi untuk melindungi kulitnya. Dan berdasarkan nasihat pediatric, sapukan tebal-tebal pada kulit supaya ia betul-betul boleh melindungi kulit baby dari terkena najis.
  4. Kalau ruam lampin sangat-sangat teruk, memang dinasihatkan supayay baby diaper-less. Biarkan luka kering sendiri. (Tapi sukar sikit untuk baby yang masih belum pandai ke toilet, ia menjadi cabaran kepada ibu-ibu)
  5. Ingat nama antibiotik tersebut. Pastikan lainkali jika memerlukan antibiotik, ia tidak diberikan. Ini kerana allergik yang menyebabkan ruam lampin terjadi akibat antibiotik ini. Terdapat banyak lagi antibiotik yang mungkin sesuai untuk bayi kita. So, ingat dan take note mana-mana antibiotik yang boleh menyebabkan ruam.

Ruam Lampin  {focus_keyword} Ruam Lampin Disebabkan Antibiotik Yang Ibu Muda Biasanya Tak Tahu sudocrem range no 400 new

Penggunaan Sudocream (mengandungi Zinc Oxide) sangat membantu melapik private part baby) daripada najis yang dicemari oleh antibiotik.

{focus_keyword} Ruam Lampin Disebabkan Antibiotik Yang Ibu Muda Biasanya Tak Tahu rashes princ e07355 diaper rash

Kesan antibiotik pada kulit amat teruk. Lebih merah dari ini. Kadang sampai berdarah. So ibu-ibu kene selalu perhatikan private part baby, terutama jika ibu ambi antibiotik, ataupun, baby tu sendiri ambil antibiotik.

<

Semoga info ini memberi sedikit panduan kepada ibu baru terutamanya. Share pada kawan-kawan yang baru mendapat bayi, dan aware dengan masalah ruam lampin teruk disebabkan pengambilan antibiotik. Selamat mencuba! ;-) {focus_keyword} Ruam Lampin Disebabkan Antibiotik Yang Ibu Muda Biasanya Tak Tahu icon wink

Tonton Video di Bawah, Bagaimana Seorang Ibu Mengatasi Masalah Anak Kurus Kering Dan Sering Sakit di Taska

{ 0 comments }

7 Tanda Yang Sebenarnya Kita Kekurangan Nutrisi

February 7, 2015

Tanpa kita sedari la opkos. Terkadang sebenarnya kita memang kurang nutrisi pon, tapi ego dan keyakinan diri rasa macam confirm ah yang memang kita tak perlu pon vitamin. Yes, saya 4 tahun lepas macam tu jugak. Memang tak pernah telan hatta sebijik pon supplement. Sehinggalah mengandung, barulah tau doktor ada beri supplement untuk topup nutrisi […]

Read the full article →

Pengalaman Saya Dengan Sakit Gastrik Satu Ketika Dahulu

January 29, 2015

Dahulu, saya pernah ada sakit perut yang amat sangat. Masa tu umur dalam 15 – 17 tahun. Tapi tak tahu pun itu adalah gastrik. Mungkin sebab selalu tahan lapar, so lama-lama perut jadi tak tahan. Sakitnya sukar digambarkan. Memang pedih menyucuk-nyucuk dan dalam masa sekejap jek rasa sakit sampai nak guling-guling pun ada. Pernah seali […]

Read the full article →

4 Cara Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

January 11, 2015

Kali lepas kita dah bincang cara kecutkan jerawat batu secara semulajadi. Kali ni kita nak cerita pulak, macam mana nak hilangkan parut jerawat secara semulajadi juga. Tentulah yang penting kita nak buat secara semulajadi, tanpa sebarang bahan kimia yang boleh memudaratkan buah pinggang, hati dan kulit. Ingat, memang ada banyak sangat produk di pasaran yang […]

Read the full article →

Bahaya Tabiat Gigit Kuku Dan Cara Mengatasinya

January 5, 2015

Mesti baca bahaya tabiat gigit kuku ni, dan saya ada tips untuk atasinya. Berdasarkan pengalaman sebenar. InsyaAllah. Mana tau kot-kot ada anak yang dah start gigit kuku dan kopek kuku ni. Iman dah start dah. Memang nak kena brainwash. Errkk….. euuu…. > Kenapa Tabiat Gigit Kuku Ini Berlaku? Sesetengah orang kata ia ada berkaitan dengan […]

Read the full article →

Resepi Lempeng Lembut dan Sedap Kegilaan Saya Sekeluarga

December 26, 2014

Lempeng senang dan sedap ini memang kegemaran saya dan selalu sangat saya buat. Kalau bawak opis tu memang semua org suka. Hatta ex-boss saya pon suka sampai dia selalu tanya bila lalu tempat saya; “Farha takde lempeng ke jumput-jumput ke”   Masalahnya bila orang dok tanya apa resepinya sampai lembut cenggini dan nampak gebu. Err. errr… saya […]

Read the full article →

3 Masalah Penyusuan Susu Ibu Paling Utama Yang Ibu Baru Risau

December 21, 2014

Sharing is caring. Saya banyak dihubungi ibu-ibu muda yang biasanya baru pertama kali ada anak dan selalu nakkan supplement atau vitamin ibu menyusu kerana ada masalah penyusuan susu ibu. Tapi saya akan pastikan bertanya dahulu apa punca awal yang menjadikan ibu tu berasa tak cukup susu. Menjadi ibu, terutamanya untuk anak sulung, memang excited sangat. […]

Read the full article →

Kronologi Eksperimen Mendapatkan Warna Merah Semulajadi Red Velvet Cake

December 17, 2014

Yummy Wow Merahnya Red Velvet ini!! Merah menggoda lebih-lebih lagi kalau dah disapukan Cream Cheese Frosting. Pergh memang terangkat. Moist dan lembab, rasa yang cair di mulut. Tapi…. merah ini bukan semulajadi. Merah ini adalah pewarna tiruan. Dan pewarna tiruan merah adalah paling berbahaya berbanding pewarna berwarna lain.  Ini kek Red Velvet Dengan Pewarna Tiruan. […]

Read the full article →

DIY Pewarna Makanan Semulajadi dan Organic

December 14, 2014

Jom Tukar Pewarna Makanan Tiruan Kepada Pewarna Makanan Natural Saya baru nak mula misi merubah diri menjadi seorang baker yang lebih sihat. Ngahahahaahha. Takpelah lambat sikit, dari tak berubah terus kan kan. Jika selama ni di Dapur IbuCergas.com saya gunakan standard biasa pewarna makanan yang dibenarkan dalam industri makanan, saya ingin beranjak kepada baker yang […]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Read the full article →