Sejak saya post pasal Overnight Oat ni, ramai pulak tanya mana nak beli la, ibu menyusu boleh makan ke tak, ibu hamil boleh makan ke tak.

Entah bila, tak perasan. Tiba-tiba sahaja famous Chia Seed ni. Maybe sejak adanya group ibu-ibu yang mementingkan natural food untuk anak. Maybe sebab awarness ibu-ibu yang banyak dah meng”Google”. Atau maybe jugak sebab dulu takde Facebook, sekarang ade Facebook (Ops:mrgreen: {focus_keyword} Kebaikan Chia Seed Sebagai Super Food Menjadikan Ia Sangat Famous icon mrgreen). Hehehee. Sebab kalau nak ikutkan kata ia makanan baru, sebenarnya kajian pasal Chia Seed ni dah dibuat sejak tahun 1984 lagi tau [1].

Chia seed {focus_keyword} Kebaikan Chia Seed Sebagai Super Food Menjadikan Ia Sangat Famous chia11

Komposisi Nutrisi Dalam Chia Seed

Sama seperti flaxseed dan juga sesame seed (Habbatussauda), setiap 28 gram Chia Seed mengandungi:

  • 9 gram lemak,
  • 5 miligram sodium,
  • 11 gram fiber, 4 gram protein,
  • 18% kalsium yang diperlukan setiap hari,
  • 27% phosphorus yang diperlukan setiap hari, dan
  • 30% mineral manganese yang diperlukan setiap hari

Kebaikan Chia Seed {focus_keyword} Kebaikan Chia Seed Sebagai Super Food Menjadikan Ia Sangat Famous Screenshot 2014 11 27 05

Disebabkan itulah, Chia Seed dikatakan sebagai Super Food atau Novel Food. So ia banyak dimasukkan dalam makanan harian sebagai supplement untuk topup nutrisi harian lain yang kita perlukan setiap hari. Chia Seed sekarang digunakan dalam buat biskut, roti, yogurt, dan juga smoothies. Malah disebabkan Chia Seed ni ada kenyal-kenyal macam gelatin (bila direndam), memang sesuai sangat dimasukkan dalam bahan masakan seperti kek dan roti sebab ia seolah2 berfungsi macam pengganti telur dan minyak sehingga 25% untuk jadikan struktur kek tu cantik. (Tibe-tiba IbuCergas nak masukkan Chia Seed jugalah dalam menu Dapur IbuCergas). Hehehehhehe :mrgreen: {focus_keyword} Kebaikan Chia Seed Sebagai Super Food Menjadikan Ia Sangat Famous icon mrgreen.

<

Chia Seed Sebagai Pengganti Telur?

Sebagaimana saya cakap tadi Chia Seed ni ada ability untuk ganti telur dalam bakeri, caranya mudah sahaja. 1 sudu besar Chia Seed dicampur dengan 3 sudu besar air. Chia seed tu hendaklah dikisar halus dan biarkan kembang dalam air. nanti saya nak buatlah eksperimen penggantian telur ni. Maklumlah, Iman kan memang allergik telur. Macam-macam resepi tanpa telur dalam Blog Dapur Ibucergas tu haa.

 Kebaikan chia Seed {focus_keyword} Kebaikan Chia Seed Sebagai Super Food Menjadikan Ia Sangat Famous chia gel

Gel di sekeliling Chia Seed bila ia direndam dalam air. Sama sifat seperti mana yang terjadi kepada Biji Selasih (Basil Seed)

<

Chia Seed Membantu Menurunkan Berat Badan?

Hohohoho. Meskipon memang makan Chia Seed ni rasa boleh kenyang dan boleh kontrol rasa nak makan benda lain, tapi Chia Seed tak bantu untuk turunkan berat badan (secara directly, memang tak). Tak ade study pasal ia bantu kurangkan badan pon. Kalau betul, alamat la pakat masing-masing nak beli Chia Seed ni sebab nak kurus:lol: {focus_keyword} Kebaikan Chia Seed Sebagai Super Food Menjadikan Ia Sangat Famous icon lol. Namun, sebenarnya terdapat kajian pada tahun 2009 yang Chia Seed tak membantu pon menurunkan berat badan [2].

>

Chia Seed Membantu Tambah Susu Ibu?

Meskipon sebenarnya belum ada lagi kajian saintifik (kalau jumpe, beritahu saya ya), yang menceritakan bahawa Chia Seed ni sebenarnya milk booster dan boleh tambah susu ibu, tapi memang banyak sangat review yang menyatakan memang Chia Seed ni sangat bantu tambah susu Ibu. Saya sendiri mengalaminya. Di kala anak sudahpun setahun 4 bulan, bibit-bibit susu merudum pon mulai ada. Maklumlah saya hanya pam 2 kali sahaja sehari kini. Dan kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Maksudnya saya hanya bekalkan susu segar buat Hannan. Tiada lagi susu beku buatnya. Tapi alhamdulillah bila makan Chia Seed dalam Overnight Oat saya, susu saya meningkat kepada 24 oz berbanding 16 oz – 20 oz sehari (2 kali pam). It is amazing!!! 8-O {focus_keyword} Kebaikan Chia Seed Sebagai Super Food Menjadikan Ia Sangat Famous icon eek

{focus_keyword} Kebaikan Chia Seed Sebagai Super Food Menjadikan Ia Sangat Famous 2014 10 21 18

Susu buat Hannan. 2 kali pam, biasanya sekitar ini 16 – 20 oz. Tapi dengan Chia Seed, saya dapat  botol ke lima (bertambah 4 oz)!

>

Baiklah, sampai sini dahulu cerita pasal Chia Seed. Saya nak godek resepi pulak, ape nak buat dengan Chia Seed ni. Of course la untuk baking. Hehehehe.

 

Rujukan di sini:

[1] M. Silvia Taga, E. E. Miller, D. E. Pratt, “Chia seeds as a source of natural lipid antioxidants”, Journal of the American Oil Chemists’ Society, May 1984, Volume 61, Issue 5, pp 928-931

[2] David C. Nieman, Erin J. Cayea, Melanie D. Austin, Dru A. Henson, Steven R. McAnulty, Fuxia Jin, Chia seed does not promote weight loss or alter disease risk factors in overweight adults, Nutrition Research, Volume 29, Issue 6, June 2009, Pages 414-418, ISSN 0271-5317

{ 0 comments }

Cara Sediakan Overnight Oat Yang Famous

by Mama Iman on November 26, 2014

Saya ingatkan sayalah yang paling lambat dalam fenomena Overnight Oat ni  :mrgreen: {focus_keyword} Cara Sediakan Overnight Oat Yang Famous icon mrgreen. Takpe, marilah kita sama-sama menikmati makanan yang kononnya sihat ini. Ishk, insyaAllah lah sihat. Cuma buah-buahan dan yogurt jek pon. Orang asal yang popularkan dia? Entah, dah jadi terlalu viral sampai tak tahu siapa yang asalnya buat. Tapi bila godek di google, mungkin lah (saya kata mungkin ya) si polan dari Blog The YummyLife.Com yang membuatnya (kot). Boleh la godek di blog beliau ya.

Siap sedia la siapa yang jengah blog tu. Memang sakan terliur :lol: {focus_keyword} Cara Sediakan Overnight Oat Yang Famous icon lol. Macam-macam buah diletaknya kau.

5992 {focus_keyword} Cara Sediakan Overnight Oat Yang Famous 5992

Ok, marilah buat Overnight Oat versi IbuCergas pulak. Heheheh.

Dalam resepi asal, dia tuang satu persatu dan pelan-pelan godak dalam bekas tu. Tapi sebab saya pernah buat begitu dan akhirnya Chia Seed tu jadi terkompol banyak-banyak dekat 1 tempat dan tak gaul sebati, saya rasa yuck… langsung tak sedap. Maka saya pon menderhakai resepi dengan pandai-pandai sendiri godak dari bekas besar barulah masukkan ke dalam bekas kecik-kecik. Hahahaha.

Bahan-Bahan Overnight Oat

 

 

Bahan-Bahan Overnight Oat {focus_keyword} Cara Sediakan Overnight Oat Yang Famous 2014 11 25 22Susu, Buah-buahan, Habbatussauda (menderhaka dari resepi asal tak letak), Chia Seed, Oat (resepi asal pakai Rolled Oat) – Hantam sajala:twisted: {focus_keyword} Cara Sediakan Overnight Oat Yang Famous icon twisted.

>

Basically saya sebenarnya tak ade sukatan tertentu. Saya suka banyak buah. Asalkan tenggelam buah tu, saya ok sgt dah. Untuk saya, saya guna seperti berikut:

  • 2 cawan Yogurt
  • 2 cawan susu
  • 2 cawan Oat
  • 3 biji buah epal
  • 1 cawan Kismis
  • 1 biji Pelam
  • 1 biji kiwi (lebihan buat Pavlova:mrgreen: {focus_keyword} Cara Sediakan Overnight Oat Yang Famous icon mrgreen)
  • 1 gugus anggur (lebihan buat Pavlova:mrgreen: {focus_keyword} Cara Sediakan Overnight Oat Yang Famous icon mrgreen juge)
  • 3 sudu besar Chia Seed
  • 1 sudu kecik Habbatussauda

Kemudian campurkan semuanya dan kacau lemah lembut.

Overnight Oat {focus_keyword} Cara Sediakan Overnight Oat Yang Famous 2014 11 25 22

Rupa paras Chia Seed

<

Overnight Oat {focus_keyword} Cara Sediakan Overnight Oat Yang Famous 2014 11 25 23Boh gaul semua

>

Overnight Oat {focus_keyword} Cara Sediakan Overnight Oat Yang Famous 2014 11 25 23

kalau rasa tak cukup banyak Chia Seed tu, boleh lah tambah lagi. Saya suka! Sebab rasa kenyang lama (ye ke)

Overnight Oat {focus_keyword} Cara Sediakan Overnight Oat Yang Famous 2014 11 25 23

Haaa, nampak asal macam tenggelam tu, barulah saya masukkan dalam bekas. Kalau tak tenggelam tu, boleh lah tambah lagi susu. Nanti Chia seed akan kembang dan akan jadikan campuran ini pekat.

<

Overnight Oat {focus_keyword} Cara Sediakan Overnight Oat Yang Famous 2014 11 25 23

Siap! Sedia bergado dan berebut dengan suami tercinta :mrgreen: {focus_keyword} Cara Sediakan Overnight Oat Yang Famous icon mrgreen

Selamat mencuba juga ya.

Oh ya, saya juga ditanya kat mana dijual Chia Seed ni.

BMS Organic

www.organic2u.com.my

Screenshot 2014-11-26 00.32.27 {focus_keyword} Cara Sediakan Overnight Oat Yang Famous Screenshot 2014 11 26 00

>

>

Love Earth 

www.myloveearth.com

Screenshot 2014-11-26 00.36.59 {focus_keyword} Cara Sediakan Overnight Oat Yang Famous Screenshot 2014 11 26 00

<

<

Organic Oasis

www.organicoasis.com.my

Screenshot 2014-11-26 00.40.02 {focus_keyword} Cara Sediakan Overnight Oat Yang Famous Screenshot 2014 11 26 00

Selamat membeli belah dan mencuba Overnight Oat anda!!! (ɔ◔‿◔)ɔ ♥

>

>

>

Update Post:

Tiba-tiba sahaja ada pula kontroversi yang menyatakan bahawa menjadi larangan Nabi Muhammad SAW tentang mencampurkan sesetengah makanan bersama, sebagaimana susu dicampurkan dengan buah-buahan. Menjadikan mereka yang melalukannya seolah-olah mengagungkan sangat cara barat menyediakan makanan, dan menidakkan sunnah Nabi. Berikut saya peroleh info ini berkenaan hukum mencampurkan sesetengah makanan bersama. Semoga ia menjadikan kita lebih yakin untuk mengambil mana-mana makanan yang sihat, tanpa buruk sangka dan prejudis kepada orang lain. Wallahu a’lam.

<

Hukum Mencampurkan Buah Dengan Susu?

Berikut saya peroleh dari Blog Tuan MOHAMAD ABDUL KADIR BIN SAHAK (Sila Klik)
Soalan:

Assalamualaikum ustaz, sya amat meminati blog hukum-hakam. terima kasih kerana memberi informasi berguna disitu. Ustaz, disini saya mempunyai beberapa pertanyaan. Baru-baru ini telah tersebar risalah tentang gaya diet Rasulullah SAW dalam media massa terutama fb. Antara yang disebutkan adalah seperti berikut:

Jangan makan SUSU bersama DAGING
Jangan makan DAGING bersama IKAN
Jangan makan IKAN bersama SUSU
Jangan makan AYAM bersama SUSU
Jangan makan IKAN bersama TELUR
Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD
Jangan makan SUSU bersama CUKA
Jangan makan BUAH bersama SUSU (Contoh: Koktel)

Saya sudah pun bertanya kpada beberapa ustaz, tetapi saya masih tidak berpuas hati dgn jawapan tersebut kerana tiada sebarng dalil drpada Al-quran dan Hadis yg disandarkannya. oleh, itu, sya berharap ustaz dpt merungkaikannya.

terima kasih.

Jawapan:

Terima kasih kerana menjadikan blog hukum hakam sebagai salah satu sumber rujukan hukum. Semoga ada kebaikan yang disumbangkan.

Hukum asal dalam persoalan makan dan minum adalah harus, melainkan setelah tertegaknya dalil yang menunjukkan sebaliknya.

Dalam persoalan yang diajukan, dalil yang menunjukkan larangan tidak ada. Cuma al-Imam Ibn al-Qayyim di dlm Zad al-Ma’ad ada menyebut tentang pemakanan Nabi SAW, dimana baginda tidak menggabungkan antara Laban dan Ikan, Laban dgn benda masam lain dan seumpamanya, namun beliau juga tidak menyertakan sebarang dalil.

Wallahu a’lam perkara seumpama ini dikembalikan kpd pakar pemakanan, jika terdapat kajian yg membuktikan ia boleh membawa mudharat maka ketika itu ia termasuk dlm perkara yang dilarang.

Jika menggabungkan makanan tersebut mndatangkan mudharat kpd sebahagian kecil orang, tidak pada sebahagian besar yang lain. Maka hukum umumnya ketika itu tetap harus, kerana sesuatu hukum dibina di atas Ghalib (kebiasaan berlaku) bukan Nadir (jarang2 brlaku).

wallahu a’lam.

MOHAMAD ABDUL KADIR BIN SAHAK bekas Pegawai Penyelidik di Institut al-Qayyim, dan sekarang bertugas di Jabatan Mufti Negeri Perlis. Mendapat pendidikan awal agama di Maahad al-Tarbiah al-Islamiah Kampung Tengah Derang, Kedah Darul Aman yang lebih dikenali sebagai Pondok Derang atau Pondok Ustaz Nik Mat. Seterusnya menyambung pengajiannya di Kuliah al-Huda li al-Tafaqquh fi al-Din di Dewan Pengajian al-Imam Ibn Qayyim al-Jauziyyah, Mengkuang Pulau Pinang. Pemegang Diploma Pengajian Syariah dari Kolej Dar al-Hikmah Kajang Selangor dan Ijazah Sarjana Muda Fiqh Dan Usul Fiqh dari Universiti Madinah Antarabangsa (MEDIU).
Sempat bertalaqqi beberapa kitab bersama al-Syeikh Basir Ahmad al-Solad, Pengerusi Badan Ulama Somalia, antaranya kitab Fiqh al-Muqarin yang masyhur, Bidayah al-Mujtahid wa Nihayah al-Muqtasid, Hasyiah al-Usul al-Thalathah, Mukhtasar Sahih al-Bukhari dan lain-lain.

{ 2 comments }

Bahaya Tepung Yang Dilunturkan

October 28, 2014

Tepung yang biasa kita makan, yang berwarna putih bersih tu adalah tepung yang telah dilunturkan. Kita panggil tepung ini sebagai “Bleached Flour”, manakala tepung yang tak dilunturkan dipanggil sebagai “Unbleached Flour”. Peluntur yang digunakan untuk menlunturkan tepung dipanggil sebagai “Flour bleaching agent” iaitu bahan tambahan dalam makanan yang menjadikan tepung tu begitu putih dan untuk […]

Read the full article →

Bagaimana Memujuk Hati Dari Orang Yang Negative Terhadap Diri Kita

September 9, 2014

Sebelum ni saya cerita pasal negative yang ada sendiri dalam diri kita, dan bagaimana nak menepisnya. Kali ni, nak cerita bagaimana pula bila kita dah sokmo positive selalu, tetapi ada jek orang luar atau anasir luar yang cuba tanamkan negativity dalam diri kita. Kadang-kadang bukan secara direct pon, kadang-kadang bukan secara sengaja pun, tapi kita […]

Read the full article →

5 cara Untuk Melawan Rasa Negative Dalam Diri Kita

September 5, 2014

Terus terang, memang secara natural dan semulajadinya semua kita ni ada sifat negative dalam diri kita. We born with it. Suara-suara negative tu memang banyak, dan kalau dilayan memang tentu akan bertambah-tambah dan menimbun-nimbun laa jawabnya. Malasnya nak bangun tidur (meskipun kita tahu tidur banyak pon tak bagus jugak) Malasnya nak pergi kerje (meskipun kita […]

Read the full article →

Apa Jadi Pada Blog Kita Kalau Kita Mati?

August 29, 2014

Hari ini akaun WordPress saya kene suspend, disebabkan tak bayar hosting. Ngahaahah. Terlupa bayar sebabnya kad kredit hilang dan dah tukar baru. Dalam proses semua akaun-akaun nak kena transfer kepada kad kredit baru, boleh pulak terlupa pasal web hosting ni. Saya gunakan kad kredit bukannya untuk saja-saja berhutang, cuma memudahkan kerja pembayaran semua jenis bil […]

Read the full article →

Depression – Punca Kematian Robbin Williams

August 13, 2014

Semalam 12 Ogos 2014 kita dikhabarkan dengan kematian seorang pelakon bernama Robin Williams. Beliau mati pada umur 63 tahun dan di dikatakan telah membunuh diri akibat depression. Masa tengah dengar berita ni, saya tengah memandu. Sejujurnya saya tak kenal nama pelakon (^ ^) hoho. Saya kenal muka jek, tu pon tak la tahu all-the-list pelakon […]

Read the full article →

Bisnes Shaklee Bukan Sekadar Bisnes; Ia juga tempat piknik. Eiihh??!

August 10, 2014

Salah-salah, sebetulnya Shaklee juga merupakan tempat kami berukhwah. Alhamdulillah semalam telah diadakan Jamuan AidilFitri – Ketuk-ketuk Aidilfitri bersama warga Shaklee iReach Sdn Bhd. Ops. Ia adalah kelolaan Master Lyna Noh dan Master Zainul untuk anak cucu cicit piut semua beramah mesra sempena Raya AidilFitri 2014 kali ini. Alhamdulillah dengan makanan yang sangat enak, bertempat die […]

Read the full article →

Business Shaklee Is Our Family Business

July 22, 2014

Alhamdulillah kelas SEO advanced untuk business Shaklee berjaya diadakan untuk anak-anak buah Shaklee yang berdaftar dengan kami IbuCergas Marketing. Tahniah kepada anak-anakku kerana sanggup berjalan jauh untuk menimba ilmu. 1) Zaleha 2) Fatihah 3) Munirah 4) Fazlina 5) Syakila 6) Nur Hanim Fatihah, Saya, Zaleha, Fazlina, Munirah dan Syakila < Mungkin ada yang tertanya-tanya, perlukah […]

Read the full article →

Voucher Cash AEON Big Bernilai RM1,785

July 17, 2014

    Tada!!! Hasil tangkapan masa Maybank Treatspoint aritu. Buat via online jek la jawabnya sebab memang tak sempat langsung nak ke Maybank Treats Fair. Masa tu point ade lebih kurang 42,000 (aje.. sbb kami shopping tak banyak). Semua point ni pon dapat sebab bayar bill komitment bulanan, dan cuma beli Shaklee jek untuk pelanggan-pelanggan. […]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Read the full article →