4 Cara Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

by Mama Iman on January 11, 2015

Kali lepas kita dah bincang cara kecutkan jerawat batu secara semulajadi. Kali ni kita nak cerita pulak, macam mana nak hilangkan parut jerawat secara semulajadi juga. Tentulah yang penting kita nak buat secara semulajadi, tanpa sebarang bahan kimia yang boleh memudaratkan buah pinggang, hati dan kulit.

Ingat, memang ada banyak sangat produk di pasaran yang menjanjikan kesan cepat dan instant, tapi sebenarnya sangat berbahaya. Boleh cek produk pemutihan kulit berbahaya yang ditarik balik oleh BPFK di link ini.

4 Cara Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi {focus_keyword} 4 Cara Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi acne 2Bscar 2Bspecialists 2B8

<

Mencegah Parut Jerawat Lebih Baik dari Merawat Parutnya

Berbalik pada cara nak hilangkan parut jerawat tadi, apa pon yang penting adalah, elakkan dulu dari terjadinya parut jerawat. Dengan erti kata lain, bila ada jerawat tumbuh, biarkan ia pulih secara sendiri. Jangan dok pepandai nak picit! Kadang-kadang kita fikir dengan picit tu kita sangka yang kita dah keluarkan bakteria dari dalam jerawat. Padahal, kita jadikan luka lebih dalam dan boleh sebabkan lagi banyak infection boleh masuk, sebab kita bukak luka luaran.

>

Jangan Picit Jerawat!

Lagi satu, dengan picit keluar jerawat tu, bukan sahaja kita keluarkan bakteria tu ke bahagian luar kulit, malah sebenarnya terpicit sekali bakteris tu masuk ke dalam salur darah dalam kulit kita. Sebab tu kalau perasan, biasanya jerawat ni dok berlegar kat tempat yang sama jek tak surut-surut. Sebab tindakan kita picit tu la jadikan gitu.

Parut jerawat sebenarnya boleh baik dalam masa 5 hingga 7 hari, tapi bila picit jerawat, ia jadi lambat nak baik sehingga berminggu-minggu dan lebih teruk, ada parut jerawat yang takkan hilang sampai bila-bila.

<

Macam Mana Nak Pulihkan Parut Jerawat?

Pertama sekali, pastikan kita dah tak ada lagi jerawat atau jerawat batu yang masih aktif. Kalau masih ada, kena buat rawatan hilangkan jerawat dahulu. Barulah boleh start dengann parut jerawat pulak. Kalau tak, asyik ada je yang tumbuh, sampai ke sudah parut takkan hilang.

>

Bahan Semulajadi Untuk Menghilangkan Parut Jerawat

Semulajadi bermaksud menggunakan bahan-bahan yang datang dari alam, dan digabungkan untuk membentuk compound yang mudah dimakan. Sebab itulah produk Shaklee adalah dikategorikan sebagai natural atau semulajadi. Kat link berikut saya ada terangkan bagaimana Shaklee boleh dikatakan sebagai Vitamin Semulajadi.

4 Cara Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

1. Mengambil Vitamin C

Vitamin C sangat memainkan peranan yang penting untuk memperbaiki sel kulit, termasuklah memulihkan parut jerawat. Vitamin C adalah vitamin yang larut air. Ini menjadikan Vitamin C sangatlah rapuh dan fragile dan mudah rosak dan tidak disimpan dalam badan. Jika ambil lebih pada waktu tertentu, Vitamin C yang lebih akan dibuang melalui air kencing. Jadi amat perlu memakan Vitamin C dengan sangat cukup dan berperingkat peringkat, lebih-lebih lagi kalau memang kita berniat nak pulihkan banyak sel dalam badan kita ni. Malah, Vitamin C sangat membantu dalam pembentukan kolagen dalam kulit dan salur darah. Kalau kita tak cukup Vitamin C, kolagen dalam kulit kita ni boleh cepat kendur dan kurang elastic. Ini lagi lah menjadikan parut jerawat lagi susah nak sembuh. Vitamin C juga merupakan antioksidan. Ia melindungi sel kulit dari radikal bebas (bahan yang merosakkan sel). Jadi, kalau banyak antioksidan, lagi bagus untuk kulit kita, dan kulit lebih terlindung dari sebarang benda yang boleh merosakkan, termasuklah bakteria.

2. Mengambil Vitamin E

Vitamin E adalah antara vitamin asas yang penting untuk penghasilan sel kulit baru dan sel kulit yang sihat. Vitamin E juga sangat membantu memulihkan parut jerawat, merawat tisu sel yang rosak, melembabkan kulit, dan mengurangkan radang atau bengkak pada kulit. Vitamin E, dalam bentuk alpha tocopherol boleh membantu menjadikan kulit lembut, mengurangkan garis halus dan juga kedutan di kulit.

3. Menambah Zinc Dalam Diet

Zinc bukan sahaja sangat membantu menghilangkan parut jerawat. Malah zinc juga menghalang petumbuhan jerawat baru. Mereka yang mempunyai kandungan zinc yang rendah dalam tubuh juga lebih mudah untuk tumbuh jerawat berbanding mereka yang cukup zinc. Zinc membantu mengurangkan minyak sebum yang dihasilkan kulit. Minyak berlebihan inilah yang menjadikan jerawat terbentuk. Zinc juga mempercepatkan lagi proses penyembuhan kulit sehingga 43%, mengurangkan pembengkakan dan juga menghalang pertumbuhan bakteria.

4. Meningkatkan Protein Intake

Protein adalah komposisi asid amino, iaitu bahan asas yang membentuk sel-sel dalam tubuh, termasuklah kulit. Badan kita memerlukan protein yang sangat mencukupi untuk membina tisu-tisu baru terutamanya collagen. Collagen ni terbentuk dari gabungan protein dan Vitamin C. Dalam proses penyembuhan luka termasuklah parur jerawat, kita memerlukan 2 atau 3 hidangan yang kaya dengan protein. kalau kita tak cukup protein, proses penyembuhan akan lambat sebab protein juga digunakan untuk menghasilkan tenaga badan.

acne-scar-img {focus_keyword} 4 Cara Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi acne scar img

 <

Kesimpulannya, makanlah makanan yang sihat dan semulajadi. Sebab untuk merawat luka dan parut jerawat dari dalam sel, badan kita perlu bekerja keras dari dalam. Kurangkan makanan yang kaya dengan gula (refined sugar), karbohidrat ringkas, makanan segera dan makanan yang diproses. Gantikan makanan yang kaya dengan serat, dan karbohidrat kompleks. Barulah tubuh kita akan lebih mudah merawat sel-sel yang tidak sihat.

<

Kenapa Kena Rawat Parut Jerawat Secepat Mungkin?

Sebab, kalau dibiarkan lama-lama, lagilah parut tu takkan pulih sebaiknya. Lebih-lebih lagi pada parut jerawat batu yang dalam-dalam kesannya macam gambar di atas ni. Takut-takut kalau pakai mekap tebal-tebal pon dah tak mampu lagi nak penuhkan bahagian parut yang dalam-dalam tu. Tu tak termasuk lagi dengan ruang pori yang besar-besar dan boleh perangkanp habuk, kotoran dan bakteria. Itu yang menjadikan blackheade jadi semakin banyak dan semakin susah nak buang tu. Jadi, fikir-fikirkanlah kenapa perlu sangat rawat parut jerawat secepat mungkin.

>

SET JERAWAT BATU – MERAWAT JERAWAT SECARA BERKESAN
<

Ok, baiklah, ada tak pembaca yang parut jerawatnya tak pernah surut? Boleh tak kongsikan apa yang pembaca dah pernah pakai dan cuba yang terbukti boleh membantu menghilangkan parut jerawat? Sudi share? Atau nak cuba jom produk semulajadi yang betul-betul selamat untuk kulit? Contact saya 013-3355598 (Farha).

Jom komen di bawah.

 <

{ 0 comments }

Bahaya Tabiat Gigit Kuku Dan Cara Mengatasinya

by Mama Iman on January 5, 2015

Mesti baca bahaya tabiat gigit kuku ni, dan saya ada tips untuk atasinya. Berdasarkan pengalaman sebenar. InsyaAllah. Mana tau kot-kot ada anak yang dah start gigit kuku dan kopek kuku ni. Iman dah start dah. Memang nak kena brainwash.:mrgreen: {focus_keyword} Bahaya Tabiat Gigit Kuku Dan Cara Mengatasinya icon mrgreen

Bahaya Tabiat Gigit Kuku Terhadap Kesihatan {focus_keyword} Bahaya Tabiat Gigit Kuku Dan Cara Mengatasinya Xcvhjewkrjei0078

Errkk….. euuu….

>

Kenapa Tabiat Gigit Kuku Ini Berlaku?

Sesetengah orang kata ia ada berkaitan dengan masalah psikology. Sebab bila ditanya dan suruh berhenti, kebanyakan orang yang ada tabiat ini akan cakap;

“Susahlah nak berhenti”,
“Dah biasa dari kecik” dan ada yang jawab;

“Sedaplah”…… (-____-)

Pendek kata memang tabiat ni sangat susah nak berhenti. Gigit sampai berdarah-darah dan kuku jadi buruk pon tak boleh berhenti.

Saya antara orang itu suatu ketika dahulu. Sambil tengok TV dan jika cerita itu sangat mengujakan atau seram, teruk kuku saya kerjakan. Bila sampai ke klimax cerita, makin berdarah lah hujung jari saya. Euuuu (eh itu dulu laa… zaman sekolah rendah menengah dulu.. hehe) :-P {focus_keyword} Bahaya Tabiat Gigit Kuku Dan Cara Mengatasinya icon razz Sekarang dah tak laa.. too busy kot. Sekarang kuku dah comei. Hahah.

Saya pon menulis ini sebab anak saya Iman mula menunjukkan tabiat yang sama. So berdasarkan pengalaman diri sendiri, harap tips di bawah boleh membantu sesiapa yang ada anak yang mula ada tabiat gigit kuku ini.

>

Keburukan Tabiat Gigi Kuku

Jom tengok dulu keburukan gigit kuku.

1. Banyak Bakteria. Terlalu banyak bakteria dan kulat sebenarnya di bawah kuku kita tu. Jadi, mengigit kuku ni dah sah-sah lah akan masukkan semua bakteria tu ke dalam mulut kita. Sebenarnya gigit kuku ni cumalah bad habit, tapi bad habit yang boleh memudaratkan sebab boleh mendatangkan penyakit. Sebab itulah kena stop.

2. Jangkitan sekunder. Kebanyakan orang yang gigit kuku ni memang biasanya akan gigit dan koyakkan sekali kulit sekitar kuku tu. Tentulah lagi teruk sebab bila kulit tu luka dan terdedah, memang akan jadikan jangkitan mudah berlaku. Lagi teruk kalau ada luka terbuka. Bakteria boleh senang-senang masuk ke dalam sel darah dan merebakkan ke dalam badan yang lain. Sebab tu lah biasanya kita melihat orang yang mengigit kuku ni agak pengotor dan kurang bersih. Hurrmm.. (-____-)

3. Kurang Keyakinan Diri. Keburukan lain orang yang mengigit kuku ni ialah, kuku jadi rosak dan tak cantik. Kemudian, mereka yang gigit kuku ni biasanya tlangsung tak konfiden nampak kurang normal. Cuba bayangkan, anda nak interview dapatkan kerja baru. Terlalu nervous masa nak interview sampaikan asyik dok gigit kuku. Tak gigit pon maybe kopek-kopek kuku sebab nak hilangkan nervous tu. Sebenarnya tindakan “asyik: dengan kuku tu memang langsung tak normal. Dan jangan tak tahu, ia pon mempengaruhi sama ada kita diterima kerja ataupun tak okeh.

>

Cara Atasi Tabiat Gigit Kuku

{focus_keyword} Bahaya Tabiat Gigit Kuku Dan Cara Mengatasinya hand thumbs plaster isolated 7574139

1. Balut dengan Handy Plaster

Yang ini sangat berkesan untuk Iman. Mujur Iman masih hanya ada tabiat pada satu jari sahaja. So memang saya akan balut dan Iman pon suka pulak dibalut. Main doktor-doktor katanya. Memang Iman takkan bukak pembalut tu sehingga saya yang paksa bukak. So sepanjang masa pembalut ni adam takde lah Iman mengorek kuku dan kulit sekitar kuku. Cuma pastikan sentiasa tukar. Saya akan tukarkan setiap kali basahdan lepas mandi.

Untuk kita yang dewasa ni, cara ini pon berkesan. Cuma toksahlah buat masa menghadiri majlis-majlis formal. Lagipon kita kan solat, so kenalah bukak sekurang-kurangnya 5 kali waktu solat setiap hari. Heheheheeh.

<

{focus_keyword} Bahaya Tabiat Gigit Kuku Dan Cara Mengatasinya DSC 0944

2. Balut dengan Inai

Yang ini sangat berkesan untuk saya dulu. Kalau boleh pakai Inai semulajadi yang tumbuk sendiri tu. Lagi merah lagi bagus. Pakai hari-hari lagi bagus. Tujuannya sebab nakkan bau inai tu sentiasa ada di jari. Memang agak berbau dan saya tak boleh nak gigit kuku. Pahit puak tu rasanya. Hahahahaha. Dan pastikan masa menginai tu, cover seluruh hujung jari sekali dengan Inai. Supaya merah tu ada di sekeliling jari. Ini supaya bila katakan kita nak korek kulit jari tepi tu kan, kita rasa tak berapa nak buat sebab akan jadi terlampau hodoh.

Pernah sampai cikgu disiplin kat sekolah tegur saya kenapa asyik pakai inai. Saya jawab; “Saya ada tabiat gigit kuku cikgu. Ini caranya untuk saya selamatkan diri dari tabiat gigit kuku tu”. Speechless cikgu tu dengan pengawas sekolah haaaaa:lol: {focus_keyword} Bahaya Tabiat Gigit Kuku Dan Cara Mengatasinya icon lol. Eh ini kisah benar sungguh.

>

{focus_keyword} Bahaya Tabiat Gigit Kuku Dan Cara Mengatasinya cross 2Bstitch 2Bclose 2Bup

3. Sibukkan Jari Jemari Anda

Hahaha. Boleh lah tambah hobi yang menggunakan jari. Macam Stitching dan Crostitch. Saya seriously memang buat Crostitch macam gambar di atas ni. Siap buat lapik meja lagi. Dan siap bawak ke sekolah lagi. Hahahahhaa. Eh zaman sekarang ni ada lagi orang buat crostitch ke? :roll: {focus_keyword} Bahaya Tabiat Gigit Kuku Dan Cara Mengatasinya icon rolleyes Tapi seriously alhamdulillah banyak improvement saya masa sekolah menengah dulu.

Sedangkan masa sekolah rendah, kuku saya memang hancus! (sama macam gambar atas sekali dalam artikel ni) (╥︣﹏᷅╥)

Untuk Iman, disebabkan Iman sangatlah suka mewarna dan main playdoh, saya just busykan diri dia dengan mainan tu jek. Kalau biarkan Iman tengok TV semata-mata, memang habis jarinya dikorek. Hatta masa diajak solat pon boleh pulak dia kopek jari dia di bawah telekong dia. Aiyoo.. (-____-)

>

{focus_keyword} Bahaya Tabiat Gigit Kuku Dan Cara Mengatasinya chewing gum

4. Sibukkan Mulut Anda Juga

Dulu saya juga mulakan makan chewing gum masa sekolah menengah. Tapi agak buruk lah kalau sentiasa mengunyah kan. Lagi-lagi perempuan. Hehehehehhe :lol: {focus_keyword} Bahaya Tabiat Gigit Kuku Dan Cara Mengatasinya icon lol. So saya limitkan aktiviti ini bila di rumah atau kawasan tertutup sahaja. Terapi ini juga salah satu yang memberi kesan positive kat saya. Takde lah bila stress tu saya kopek kuku atau gigit kuku. Untuk cara yang ini, tak terpakai untuk Iman. Sebab Iman pon banyak allergiknya. Setakat kismis dan kekacang tu, dia cepat bosan. So saya just busykan tangan dia je lah. Tak dapat nak busykan mulutnya. Hehehehe.

{focus_keyword} Bahaya Tabiat Gigit Kuku Dan Cara Mengatasinya nails short

5. Potong Kuku pendek Siap-siap

Saya sentiasa bawak pengetip kuku. Ia adalah sebagai langkah berjaga jaga supaya gigi tak jadi “ketip kuku”. Hahaha. Biasanya mulut mula jadi gatal nak gigit sebab kita dapat rasa sesuatu yang tak berapa selesa di bahagian jari. Bila ada rasa sebegitu, terus ambil sahaja pengetip kuku dan potong bahagian yang tak sedap tu. Ianya lebih cepat, mudah dan tidak mencetuskan tabiat gigit kuku. Sebab pengetip akan kemaskan kuku sebaik mungkin dan tajam berbanding gigi. Gigi akan menyebabkan keadaan kuku makin teruk dan tendency untuk terus gigit dan tarik makin menjadi-jadi. Lagipon pengetip kuku lebih hygenic berbanding menggunakan gigi kaaan.

Sentiasa pastikan kuku pendek. Bila pendek, takdelah bahagian yang nak kita gigit tu. Pastikan cek kuku anak-anak setiap hari kalau boleh. Macam Iman, saya kena cek hari-hari untuk pastikan tak ada bahagian keras di tepi kuku yang menjadikan Iman rasa nak korek tu. Alhamdulillah memang berkesan.

Itu dia 5 cara yang saya guna berkesan untuk saya atasi tabiat gigit kuku ni. Memang sangat take time dan sangat mencabar. Lebih-lebih lagi bila waktu stress atau teruja. Memang siapa yang ada tabiat gigit kuku ni rasa ia tak boleh berhenti. Ada yang kata ia berkaitan dengan psychology. Erk… hhahaha teruk sangat ke psychology aku ni:lol: {focus_keyword} Bahaya Tabiat Gigit Kuku Dan Cara Mengatasinya icon lol. Kalau dah sampai kronik dan berdarah-darah sampai pecah ranap kuku tu, bawak-bawak la jumpe doktor. Mungkin Doktor ada cara alternatif yang lain untuk merawat masalah psychology ni. Hehehheehe. Alhamdulillah saya tidaklah kronik sangat dulu.

Pada masa yang sama, kenalah amalkan pemakanan yang sihat supaya kuku tu tumbuh cepat dan sihat. Kalsium dan magnesium adalah antara mineral yang membantu repair balik kuku. Memang ada kajian yang menunjukkan siapa yang kurang kalsium dan magnesium ada tendency untuk gigit kuku berbanding mereka yang cukup kalsium dan magnesium. Antara makanan yang membantu pertumbuhan kuku adalah telur, soya, dan bijirin. kalau nak kuku cantik dan berkilat pulak, amalkan makanan yang kaya dengan asid lemak (essential fatty acid EFA) yang banyak dalam ikan, sayur hijau, kekacang dan biji-bijian.

Mungkin lah juga Iman kurang nutrisi (sebab limited macam-macam tak boleh makan dek allergy dia tu).

So, selamat mencuba. Semoga kuku anak-anak kita cantik dan berkilat. Sejarah mengajar saya mengenai tabiat ini, dan saya akan cuba pastikan Iman tidak terikut tabiat buruk saya. Muahahahaa. Wish me luck! :lol: {focus_keyword} Bahaya Tabiat Gigit Kuku Dan Cara Mengatasinya icon lol

{ 0 comments }

Resepi Lempeng Lembut dan Sedap Kegilaan Saya Sekeluarga

December 26, 2014

Lempeng senang dan sedap ini memang kegemaran saya dan selalu sangat saya buat. Kalau bawak opis tu memang semua org suka. Hatta ex-boss saya pon suka sampai dia selalu tanya bila lalu tempat saya; “Farha takde lempeng ke jumput-jumput ke”   Masalahnya bila orang dok tanya apa resepinya sampai lembut cenggini dan nampak gebu. Err. errr… saya […]

Read the full article →

3 Masalah Penyusuan Susu Ibu Paling Utama Yang Ibu Baru Risau

December 21, 2014

Sharing is caring. Saya banyak dihubungi ibu-ibu muda yang biasanya baru pertama kali ada anak dan selalu nakkan supplement atau vitamin ibu menyusu kerana ada masalah penyusuan susu ibu. Tapi saya akan pastikan bertanya dahulu apa punca awal yang menjadikan ibu tu berasa tak cukup susu. Menjadi ibu, terutamanya untuk anak sulung, memang excited sangat. […]

Read the full article →

Kronologi Eksperimen Mendapatkan Warna Merah Semulajadi Red Velvet Cake

December 17, 2014

Yummy Wow Merahnya Red Velvet ini!! Merah menggoda lebih-lebih lagi kalau dah disapukan Cream Cheese Frosting. Pergh memang terangkat. Moist dan lembab, rasa yang cair di mulut. Tapi…. merah ini bukan semulajadi. Merah ini adalah pewarna tiruan. Dan pewarna tiruan merah adalah paling berbahaya berbanding pewarna berwarna lain.  Ini kek Red Velvet Dengan Pewarna Tiruan. […]

Read the full article →

DIY Pewarna Makanan Semulajadi dan Organic

December 14, 2014

Jom Tukar Pewarna Makanan Tiruan Kepada Pewarna Makanan Natural Saya baru nak mula misi merubah diri menjadi seorang baker yang lebih sihat. Ngahahahaahha. Takpelah lambat sikit, dari tak berubah terus kan kan. Jika selama ni di Dapur IbuCergas.com saya gunakan standard biasa pewarna makanan yang dibenarkan dalam industri makanan, saya ingin beranjak kepada baker yang […]

Read the full article →

Tips Makan Luar Dengan Baby, Tanpa Dijeling Tuan Kedai

December 9, 2014

Pernah tak kita pergi kedai makan (tujuan opkos nak makan sekeluarga), tapi end up anak kita sepahkan makanan dan akhirnya dimarahi tuan kedai. Pernah tak tuan kedai tiba-tiba suruh kita pekerja dia sapu tempat meja makan kita dek kerana anak kita dok makan sepah sampai nasik berterabur kat bawah kedai? Pernah tak pekedai dok kata […]

Read the full article →

Elak Kesilapan Bisnes Dari Rumah Jika Ingin Berhenti Bekerja

December 4, 2014

Berhenti bekerja dan mulakan bisnes dari rumah memang impian ibu-ibu. Sesibuk mana di opis, pangkat tinggi melangit, dan gaji berkepok-kepok, dalam hatinya pasti terdetik – “Aku nak jaga anak-anak aku sendiri”. Ramai yang berjaya, tapi sungguh ramai juga yang kecundang jika silap tekniknya. Kita membayangkan seperti ini. Alangkah indahnya kan? Tapi awas. Realiti tak sebegini. […]

Read the full article →

Doa Untuk Rawatan Batuk Berkahak

December 3, 2014

Nak dijadikan cerita, Hannan dah batuk dan selsema selama 2 minggu. Memang bergelen2 ubat dah makan (exaggerated ).  Rawatan garlic dan onion pon dah buat setiap hari. Tapi macam tak berkesudahan jugak. Hannan hampir setiap bulan Bronchitis (sampai pihak insurans pun dah jadi detektif dah haaa). Hehehe. Tapi Alhamdulillah kali ni dah masuk 3 bulan dah […]

Read the full article →

Cara Berkesan IbuCergas Detox Anak Ketagih Gadget

November 30, 2014

Husnul Iman pernah ketagih gadget. Serious. Ia salah saya. Saya mengaku. Serious. Admit the mistake, then barulah boleh nak betulkan mistake tu. Betul? Tapi kalau mistake pon kita tak nak mengaku, macam mana nak baiki ye tak? Hehehe. So first step, mengaku dulu yang kita dah buat salah. Better late than never Daripada langsung tak berubah, […]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Read the full article →