Masalah Penyusuan Susu Ibu {focus_keyword} 3 Masalah Penyusuan Susu Ibu Paling Utama Yang Ibu Baru Risau calm a crying newborn baby to sleep at nightSharing is caring. Saya banyak dihubungi ibu-ibu muda yang biasanya baru pertama kali ada anak dan selalu nakkan supplement atau vitamin ibu menyusu kerana ada masalah penyusuan susu ibu. Tapi saya akan pastikan bertanya dahulu apa punca awal yang menjadikan ibu tu berasa tak cukup susu.

Menjadi ibu, terutamanya untuk anak sulung, memang excited sangat. Tapi banyak benda yang kita rasa kita boleh buat, tapi akhirnya tiba-tiba rasa ada masalah. Biasanya selepas bersalin. Susu ibu adalah antara yang paling utama dan paling menyebabkan ibu sangat risau. Sebab itu penting untuk tahu awal-awal sebelum bersalin, fakta-fakta dan masalah-masalah yang sering dihadapi ibu baru ni, supaya ibu lebih bersedia. Untuk ibu yang menyusukan anak pertama kali, biasanya ibu-ibu ni assume;

  1. Susu akan keluar sendiri banyak sejurus selepas melahirkan, walhal biasanya payudara hanya akan bengkak selepas 3, 4 hari (paling awal). Jadi biasanya ibu akan berasa frust dan assume “tak ada susu”.
  2. Ibu assume baby pandai menyusu sendiri sebab banyak yang menyatakan bahawa secara naturenya baby akan pandai menghisap. Tapi bila ibu panik dan baby asyik tolak breast atau tak dapat latch on, ibu akan assume, baby tak suka breast dan baby tak nak susu ibu.
  3. Bila baby menyusu, baby asyik kerap terjaga dari tidur dan asyik menangis dan hanya diam bila dibagi susu. So banyak ibu assume baby tak cukup susu dan akhirnya ibu pon frust dan beri susu dalam botol.

Tambah pulak ibu rasakan perkara-perkara berikut yang lagilah menyumbang kepada mitos-mitos di atas. Berikut adalah antara 4 penyusuan susu ibu masalah paling utama yang dirasai ibu.

>

1. Puting Terasa Sakit, Nyeri dan Kering

Ini adalah masalah paling obvious yang ibu baru bersalin rasa. Puting melecet, pedih, malah ibu rasa takut nak suakan payudara pada baby. Sebenarnya itu adalah berpunca dari teknik lekapan yang tak betul. Berikut ialah cara betul untuk latch on. Amaran, video mengandungi infografic yang menunjukkan aurat ibu, untuk tujuan pendidikan cara betul latch on baby. Pastikan baby mengiring di mana perut baby menghadap perut ibu, bukan mengadap ke atas. Sekiranya perut baby mengadap ke atas, memang akan menyebabkan puting sakit, luka, dan nyeri bila menyusu.

Seperti dalam video, kita dapat lihat bahawa tanda yang baby betul menghisap adalah baby akan berhenti sekejap untuk menelan setelah beberapa kali hisapan. Biasanya, puting sakit beberapa hari pertama selepas bersalin adalah sangat normal. Bila penyusuan susu ibu tu berjaya dan baby berjaya lekap dengan elok, ibu dah takkan rasa sakit lagi dan baby akan mula pandai menyusu. Kalau katakan masih juga sakit, boleh lah sapukan susu ibu di puting setiap kali selepas menyusu. Susu ibu adalah pelembab yang sangat berkesan. Tak perlu beli produk-produk lain di pasaran.

Untuk mengelakkan kejadian puting sakit, berikut adalah langkah utama perlu diambil

  1. Jangan hentikan penyusuan
  2. Periksa samada anda menggunakan teknik yang betul semasa melekapkan bayi ke payu dara. Lakukan teknik yang betul jika salah.
  3. Perahkan sedikit susu dan sapukan pada puting. Ini boleh memulihkan puting yang melecet.
  4. Pastikan posisi ibu dan teknik meletakkan bayi ke payu dara adalah betul.
  5. Jangan menggunakan pelindung plastik pada payu dara kerana bahan tersebut tidak meresap peluh.
  6. Elakkan menggunakan coli yang diperbuat dari bahan sintetik kerana ia meningkatkan perpeluhan dan kurang aliran udara.
  7. Bersihkan payu dara dengan air sahaja, jangan guna sabun kerana boleh mengeringkan kulit.

Sekiranya tiada perubahan, jumpa doktor untuk memastikan samada terdapat jangkitan kulat atau ekzema.

>

2. Payudara Rasa Keras, Sakit dan Bengkak

Ini adalah disebabkan payudara tak dikosongkan dengan baik. Satu sebabnya tadi, ibu rasa baby tak pandai menyusu, dan ibu rasa juga yang ibu tu tak pandai nak menyusukan. Pernah saya lihat, ibu yang tak pandai susukan baby ni, breast dah bengkak dan besar sangat-sangat, tapi baby lagi reject breast. Ini akan jadikan keadaan lagi teruk. Sebabnya, bila breast dah bengkak, bahagian nipple tu akan jadi pendek dan leper. Lagi menyebabkan proses nak latch on jadi makin susah. Kemudian susu akan mula pancut sangat laju dan menyebabkan baby akan tersedak. Sebab itulah baby akan menangis dan reject breast.

Oleh itu, amat penting untuk tahu mengosongkan breast dari awal lagi. Supaya breast tak bengkak. Sebab itu jugalah penting untuk ada pam susu sedari awal kelahiran lagi supaya boleh bantu kosongkan breast bila baby tengah tidur dan tengah kenyang. Sebenarnya sangat bahaya membiarkan breast bengkak sebab ia boleh menyebabkan keadaan breast ibu makin teruk dan juga boleh menyebabkan liang susu tersumbat, mastitis dan juga kesakitan.

<

3. Payudara Rasa Sakit, Panas, Sengal dan Saya Jadi Demam

Ini merupakan tanda yang sebenarnya breast bengkak dah pun dijangkiti kuman. Breast akan bengkak, panas, nyeri, dan sengal sehingga ke pangkal dada. Tapi ini boleh dielakkan jika penyusuan susu ibu dilakukan dengan betul, serta breast dikosongkan dengan efision. Apa nak buat kalau dah rasa bengkak sangat ni? Sangat disarankan untuk ibu-ibu mandi air suam dan urut selalu bahagian breast semasa mandi suam. Tak apa jika susu memancut semasa mandi, sebab pengaliran susu yang lancar akan menambahkan lagi susu ibu. Jangan risau juga jangkitan mastitis ni akan effect kualiti susu ibu. Sebab the best pump ever adalah bayi itu sendiri. Suction baby adalah paling kuat berbanding pam paling mahal di dunia. Sebab itulah latch on yang betul amat penting.

Jika demam tak reda dan bengkak tak surut-surut, jumpalah doktor dan juga pakar laktasi. Support kawan-kawan yang sudah mahir atau peer kaunselor juga penting untuk bantu ibu-ibu baru.

>

Kalau katakan ibu baru ada masalah-masalah seperti di atas ini, kena atasi dahulu dengan tenang. Bawak lah bincang dengan suami dan juga rakan yang sudah mahir dengan penyusuan susu ibu. Jangan pendam sorang-sorang sebab ibu akan stress dan akan assume macam-macam sampai sanggup keluar duit banyak untuk beli vitamin yang boleh pancutkan susu macam air terjun.

Sebab itulah ibu mengandung harus pelajari masalah-masalah biasa ini sebelum bersalin lagi. Supaya ibu lebih bersedia dan tahu untuk bertindak. Ada banyak kumpulan sokongan penyusuan susu ibu, pakar-pakar pediatri, laktasi dan saudara-mara yang boleh membantu. Dapatkan bantuan segera sebelum kerana jika tak tangani dengan cepat, susu ibu akan mengering.

Anda dapati info ini berguna? Sharekan pada ibu baru yang hadapi masalah yang sama. Dan, supportlah mereka.

>

Tunggu Dulu!!

>

Tonton Video di Bawah, Bagaimana Seorang Peer Counselor Laktasi Terjebak Dengan Shaklee Sehingga Lebih Banyak Membantu Ibu Menyusu & Bersalin Yang Lain. Hanya di Group IbuCergas dan Ireach

Dan..

>

Tonton Video di Bawah, Bagaimana Seorang Ibu Ini Panic Dengan Stok Susu Yang Sikit Dan Berjaya Atasi Masalah Beliau. Hanya di Group IbuCergas dan Ireach

{ 0 comments }

Yummy Wow Merahnya Red Velvet ini!! Merah menggoda lebih-lebih lagi kalau dah disapukan Cream Cheese Frosting. Pergh memang terangkat. Moist dan lembab, rasa yang cair di mulut. Tapi…. merah ini bukan semulajadi. Merah ini adalah pewarna tiruan. Dan pewarna tiruan merah adalah paling berbahaya berbanding pewarna berwarna lain. 8-O pewarna beetroot ubi bit Kronologi Eksperimen Mendapatkan Warna Merah Semulajadi Red Velvet Cake icon eek

Red Velvet Cake Ubi Bit Beetroot Pewarna Semulajadi pewarna beetroot ubi bit Kronologi Eksperimen Mendapatkan Warna Merah Semulajadi Red Velvet Cake vcW M L5pPkrm8FNvE yDifwv SrPACJVWrRsJUR2TA w482 h642 no

Ini kek Red Velvet Dengan Pewarna Tiruan. Saya gunakan 15 ml (satu sudu besar) untuk dapatkan warna ini. Resepi asal menggunakan sehingga 30 ml (2 sudu besar) pewarna merah. Eerrr..

>

Saya suka buat kek. Saya akan makan sekeping dan kemudian tak tahu apa nak buat dengan kek tu. Hehehe. Nak makan banyak, seram weii. Untuk Red Velvet Cake (RVC), memang saya dapat banyak tempahan untuk kek ini. Memang ramai yang repeat order. Tapi lama-kelamaan dalam hati saya terdetik betapa saya rasa serba salah menjual kek yang kaya dengan pewarna tiruan ini. 2 kek yang paling utama menggunakan pewarna tiruan ini adalah RVC dan Rainbow Cake.

Memang pewarna mekanan adalah dibenarkan dalam makanan, tapi ia tetap bukan makanan sihat. Malah warna merah terutamanya ada carcinogen, iaitu bahan yang boleh merangsang sel kanser. Uhuhuhuhu.

Saya juga serba salah, kerana saya jual Shaklee. Saya encourage orang untuk menjadi lebih sihat. Tetapi saya buat kek? Bertanyakan kepada mentor saya, beliau memberi kata-kata ini;

“Buat kek tak salah, but its depends on how you plant the story”

Deep. Mendalam. Huhu.

Bermula dengan pencarian resepi Kek Red Velvet sebenar tanpa pewarna tiruan, warna merah kek ini sebenarnya boleh diperolehi daripada Ubi Bit atau Beetroot. Antara blog yang saya kunjungi untuk melakukan eksperimen Kek Red Velvet Ubi Bit ini adalah:

  1. The Big Bake Theory
  2. The Sophistimom
  3. The Diet Vegan
  4. Dulce Delight
  5. Yummy Healthy Easy
  6. dan tak lupa juga video dari Dr Ezani – Pastribella

 

Resepi-resepi ini ada perbezaannya, dari segi teknik dan bahan. Tapi yang pasti mereka semua berjaya menjadikan warna kek mereka merah menyala-nyala dan bukannya pewarna tiruan. Menarik kan? :lol: pewarna beetroot ubi bit Kronologi Eksperimen Mendapatkan Warna Merah Semulajadi Red Velvet Cake icon lol

>

Eksperimen 1 – Resepi Joy Of Baking

Saya kalau boleh tak nak lari jauh dari resepi asal saya iaitu dari Joy Of Baking. Sebab mengikut tekak saya,resepi ini cukup lembab, cukup lembut dan cair di mulut tak terasa berat langsung. Memang resepi yang saya akan sangat-sangat simpan. Tapi bila menggunakan ubi bit dan gunakan resepi ini, memang hancus terus kejadian rupa parasnya. Kek ini menjadi warna sangat coklat, langsung tak ada merah-merah pada kek. Masa tu saya belum jumpe blog-blog dalam senarai di atas ni. Saya teruja dah dapat warna semulajadi ni, terus nak apply pada resepi kek kegemaran. Tak sangka jadi begini rupanya.

Red Velvet Cake Ubi Bit Beetroot Pewarna Semulajadi pewarna beetroot ubi bit Kronologi Eksperimen Mendapatkan Warna Merah Semulajadi Red Velvet Cake IMG 9995

Eksperimen pertama – failed. Kek bertukar menjadi warna coklat (╥︣﹏᷅╥)

<

Dalam resepi ini, saya mula-mula perah jus ubi bit menggunakan Juice Extractor. Dan saya gunakan 1 sudu besar seperti mana saya selalu menggunakan pewarna tiruan. Malang sekali ia bertukar warna pink bila dimasukkan ke dalam buttermilk. Masa tu dah pelik dah kenapa tak merah. Tapi gamble jek la. Sebab 1st time kan. Bila dimasukkan buttermilk ke dalam adunan kek, dan pulak ditambah soda bikarbonat, hah terus tukar warna kepada coklat (╥︣__╥)

Tuhla akibat tak study betul-betul masa tu. Teruja dah dapat warna merah semulajadi, terus nak apply. Memang la salah. Rasa kek tetap sama dan ada sedikit rasa macam lain. Sedap masih sedap dan lembut. Tapi frust menonggeng sebab warnanya tak merah.

Ok, barulah nak study dan godek blog-blog omputih atas tu.

Bila baca punya baca barulah tau yang warna merah ubi bit akan teroksida dalam persekitaran yang ada alkali. So kita kene sentiasa jadiakan ubi bit ni dalam keadaan berasid. Soda bikarbonat adalah musuh utama yang menyebabkan pengoksidaan. So, kena lah carik resepi yang memang tak guna soda bikarbonat.

Merujuk pula kepada Resepi Dr Ezani, iaitu menggunakan puree ubi bit ini. Ops, memang saya tak nak langsung cuba sebab memang sungguh terasa keubiaannya bila ubi bit tu dimasukkan terus ke dalam adunan.

Apa yang saya nakkan ialah, resepi hanya gunakan extract jus ubi bit, tanpa perlu masukkan keseluruhan ubi ke dalam adunan kek. Itu yang membawa saya kepada Blog Dulce Delight.

>

Eksperimen 2 – Masih Menggunakan Resepi Joy Of Baking

Saya tak menggunakan soda bikarbonat. Dan kali ni saya rebuskan ubi bit iru sehingga agak pekat. Dengan harapan warnanya akan berubah menjadi merah pekat bila dimasukkan ke dalam adunan kek. Sungguh menarik apabila kek menjadi agak kemerahan dan keunguan. Hehehe. Suka, tapi keknya bantat!!! Hahahahahah. Sebabnya saya suka hati letak jus ubi bit tu banyak sebab nak warna merah punya pasal la ni.

Red Velvet Cake Ubi Bit Beetroot Pewarna Semulajadi pewarna beetroot ubi bit Kronologi Eksperimen Mendapatkan Warna Merah Semulajadi Red Velvet Cake IMG 9971 tile

Warna dah start cantik, tapi kek tak naik (╥︣﹏᷅╥)

Disebabkan warnanya yang kelam. So saya buat lagi eksperimen guna resepi yang sama, tapi tanpa serbuk koko. Hanya untuk melihat apakah warna yang terjadi bila jus ini dimasukkan direct ke dalam adunan dan tanpa serbuk koko. Adakah warnanya akan kelam? Dan kali ni saya jadikan bentuk cupcake. Supaya tak terkilan sangat bila jadi kek besar tiada yang nak makan. Huhuhuhu.

Red Velvet Cake Ubi Bit Beetroot Pewarna Semulajadi pewarna beetroot ubi bit Kronologi Eksperimen Mendapatkan Warna Merah Semulajadi Red Velvet Cake IMG 0022 tile

Beautiful pinkish cake batter. Hehehehehe. Warna semulajadi. Comel warna ni kalau jadi warna topping cream cheese. In the form of cupcake. Memang adunan kek Joy Of Baking ni gebu dan sedap. Kalau katakan buat cupcake vanila pon dah cukup ok dah. Memang lembab dan cair di mulut.

>

Eksperimen 3 – Resepi The Sophistimom

Kali ni saya study betul-betul semua video. Video Dr Ezani, dan juga Video Dulce Delight. Tapi, saya tetap tak nak masukkan puree ubi bit dalam adunan kek saya. Saya hanya nakkan jus sahaja. Dengan itu, saya teliti betul-betul Video dari Dulce Delight dan resepi Sophistimom sebab banyak review yang berjaya buat kek Red Velvet tu betul-betul merah. Berdasarkan review dan komen dalam The Sophistimom, keknya agak padat. Mungkin adalah disebabkan oleh puree ubi bit yang diletakkan. Malah dalam resepi tersebut, ubi bit itu dibakar, dan dikisar untuk dijadikan puree.

Resepi Dulce Delight, ammount bahan-bahannya lebih kurang sama dengan The Sophistimom, cuma ubit bit tu hanya diambil jusnya. So saya mulakan dahulu dengan resepi  The Sophistimom, tapi mengambil jus dari Dulce Delight. (Maaf kalau pening).

Beli lebih kurang 1 kilo ubi bit ya. Perah jusnya dan dapatkan dalam 3 cup (750 ml) jus. Kemudia pekatkan dengan merebus sehingga menjadi 3/4 cup sahaja (iaitu 180ml).

pewarna beetroot ubi bit Kronologi Eksperimen Mendapatkan Warna Merah Semulajadi Red Velvet Cake 2014 12 16 2B05

Saya gunakan bahan berikut. SCS salted butter, Cultured Buttermilk (bukan susu tambah cuka ya), Natural cocoa powder (not dutch process ya), dan Organic Aluminium Free Baking Powder. In term of serbuk koko jugak, jika beli yang dutch proses, ia adalah bersifat alkali. Menurut Kak Haridah (pakar buat coklat), tempat di mana coklat ditanam juga menentukan kealkalian atau keasidan coklat tersebut. Coklat tempatan katanya berasid. Saya pon makin kompius, saya gunakan Hersheys (buatan Amaerika) dengan harapan ianya bukan Dutch proses dan bukan alkali. Ngahahahaaha.

pewarna beetroot ubi bit Kronologi Eksperimen Mendapatkan Warna Merah Semulajadi Red Velvet Cake 2014 12 15 2B22

Ini buttermilk. Beli kat kedai bakeri dalam RM10.20. Kalau kat Aeon Jusco, RM11.90

>

Red Velvet Cake Ubi Bit Beetroot Pewarna Semulajadi pewarna beetroot ubi bit Kronologi Eksperimen Mendapatkan Warna Merah Semulajadi Red Velvet Cake 2014 12 16 2B03

Wah.. inilah warna yang saya mahukan!!!! Alhamdulillah!

Red Velvet Cake Ubi Bit Beetroot Pewarna Semulajadi pewarna beetroot ubi bit Kronologi Eksperimen Mendapatkan Warna Merah Semulajadi Red Velvet Cake 2014 12 16 2B06

Saya masukkan adunan dalam loyang cupcake. Untuk tengok kejadian nya dalam bentuk cupcake. Dan selebihnya saya masukkan dalam loyang 7 inci. Hasilnya memang sangat menarik dan sangat memuaskan hati. Cuma ia tak melekat pada paper liner. Tidak seperi kek red velvet saya yang melekat elok dalam paper liner. Mungkin untuk versi cupcake, saya kena pakai solo cup.

>

Berikut adalah Video yang menjadi sumber rujukan saya. Dari Dulce Delight. A must watch video.

Resepi Red Velvet Cake Beetroot

by: Sophistimom

Bahan-Bahan yang diperlukan

  • 3/4 cup puree ubit bit (saya tak ikut, saya gunakan jus mengikut resepi Dulce Delight menjadi hanya 125ml)
  • 1 1/2 sudu teh cuka
  • 1 sudu besar air perahan buah lemon
  • 113 gram butter (salted)
  • 190 gram gula halus
  • 2 biji telur  saiz besar
  • 3/4 sudu teh extrak vanilla
  • 3/4 sudu teh garam (abaikan jika guna salted butter)
  • 1 1/4 cup (157 gram) tepung unbleached (mesti unbleached)
  • 3/4 sudu kecil baking powder (aluminium free)
  • 1 sudu besar serbuk koko semulajadi (wajib semulajadi @ natural)
  • 1/2 cup buttermilk (pastikan beli kat kedai, bukan campur susu dengan cuka)

>

Penerangan Bahan:

  1. Saya beli sehingga 1.8 kilogram ubi bit dengan anggaran kos total adalah ~ RM20. Kemudian saya basuh dan masukkan ke dalam jus extractor untuk mendapatkan jus tulen ubi bit tanpa perlu ditambahkan air ke dalamnya. Kerana bila dah tambah air, warna ubi bit akan berubah.
  2. Dari 1.8 kilogram ubit bit tu, saya perolehi dalam 1061 gram jus ubi bit tulen. Saya memerlukan 3 cawan iaitu 750 ml jus dan dimasak di atas api untuk disejatkan airnya sehingga kuantiti air itu berubah dari 750 ml kepada hanya 125 ml sahaja (selebihnya saya simpan). Ini bermakna saya betul-betul dapatkan warna jus yang sangat pekat dan likat.
  3. Ingat, 750 ml extract jus ubi bit kepada 125 ml untuk mendapatkan menggantikan 3/4 cup puree dalam resepi di atas.
  4. Bila sejuk, terus masukkan cuka dan jus lemon ke dalam jus ubi bit. Ini untuk memastikan warna jus ubi bit tidak teroksida dan berubah menjadi coklat.
  5. Kenapa kena gunakan unbleached flour? Sebab unbleached flour bersifat asid manakala bleached flour bersifat alkali.
  6. Untuk memastikan warna ubi bit kekal merah, kita kena pastikan adunan kesemua bahan dalam kek ini bersifat asid.
  7. Serbuk koko juga pastikan ianya bukan dutch proses. Pastikan ianya adalah serbuk koko natural tanpa sebarang bahan tambahan.

 

Cara-cara Buat Kek:

  1. Panaskan oven 160 darjah celsius mengikut suhu oven masing-masing (ingat, loyang kecik tak perlu bakar lama dan tak perlu suhu terlalu tinggi)
  2. Putar mentega dengan gula sehinga pucat (creaming method)
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Kemudian masukkan esen vanilla (beli yang tinggi kualiti ya)
  4. Masukkan tepung yang dah dicampur dengan baking powder dan serbuk koko.
  5. Masukkan buttermilk.
  6. Last sekali masukkan jus beetroot yang dan campur dengan cuka dan jus lemon.
  7. Terus bakar , jangan biar di luar lama-lama kerana risau teroksida.

<

Bahan Cream Cheese Frosting

  • 250 gram Cream Cheese Frosting
  • 85 gram gula aising diayak
  • 250 gram Non UHT Whipping Cream

>

Cara-cara Cream Cheese Frosting:

  1. Pukul creamm cheese sehingga lembut
  2. Masukkan gula aising yang dah diayak. Pukul sehingga sebati. Adunan ini tak terlalu manis.
  3. Masukkan whipping cream dan pukul dengan kelajuan tinggi sehingga kental. Adunan ini akan jadi kental dan tidak cair. Ianya mampu untuk dipiping ke atas kek dan terbbentuk swirl yang cantik.

>

Inilah kek yang terhasil. penuh dengan warna semulajadi beetroot atau ubi bit. Kaya dengan antioksidan!! Dan warna terang yang mengiurkan. Ramai yang bertanya,adakah ia berasa sayur? Atau berasa ubi? Suka hati saya menerangkan, langsung tak rasa apa-apa!!! Memang rasa kek sungguh! Dan rasa yang sedap. Serious rasa kek yang sedap. Bapa Cergas juga mengakui kesedapannya. Beliau sepatutnya puasa dari makan kek, tapi sendiri tak tahan tengok warna kek ini. Dan sungguh rasa tak bersalah memakannya sebab bukan pewarna tiruan.

Selamat mencuba kalian! :-) pewarna beetroot ubi bit Kronologi Eksperimen Mendapatkan Warna Merah Semulajadi Red Velvet Cake icon smile

red velvet cake dengan ubi bit beetroot pewarna semulajadi pewarna beetroot ubi bit Kronologi Eksperimen Mendapatkan Warna Merah Semulajadi Red Velvet Cake 2014 12 17 2B11

red velvet cake dengan ubi bit beetroot pewarna semulajadi pewarna beetroot ubi bit Kronologi Eksperimen Mendapatkan Warna Merah Semulajadi Red Velvet Cake 2014 12 17 2B11

Feel free to drop a comment. InsyaAllah kalau ada masalah, saya boleh tolong. Pastikan ikut betul-betul resepi. InsyaAllah menjadi. Jangan derhaka resepi tau! Untuk mixer kek, saya hanya guna yang hand held berharga RM160 jek.

pewarna beetroot ubi bit Kronologi Eksperimen Mendapatkan Warna Merah Semulajadi Red Velvet Cake 2014 12 17 2B11

 

 

pewarna beetroot ubi bit Kronologi Eksperimen Mendapatkan Warna Merah Semulajadi Red Velvet Cake 2014 12 17 2B12

 

pewarna beetroot ubi bit Kronologi Eksperimen Mendapatkan Warna Merah Semulajadi Red Velvet Cake 2014 12 17 2B13

 

 

Melihat kan review-review ini, menjadikan resepi ini akan disimpan sepanjang hayat! Wahahahha.

pewarna beetroot ubi bit Kronologi Eksperimen Mendapatkan Warna Merah Semulajadi Red Velvet Cake 10qsgweOT04w32xWk2jHS8OCW54jFh6PHViBLKiJG7E w508 h610 no

 

pewarna beetroot ubi bit Kronologi Eksperimen Mendapatkan Warna Merah Semulajadi Red Velvet Cake te3miqJcp64 FZ4KkMAtgwOtal9lJcvi38R LgiXVFU w506 h363 no

 

pewarna beetroot ubi bit Kronologi Eksperimen Mendapatkan Warna Merah Semulajadi Red Velvet Cake Screenshot 2B2014 12 20 2B18

{ 1 comment }

DIY Pewarna Makanan Semulajadi dan Organic

December 14, 2014

Jom Tukar Pewarna Makanan Tiruan Kepada Pewarna Makanan Natural Saya baru nak mula misi merubah diri menjadi seorang baker yang lebih sihat. Ngahahahaahha. Takpelah lambat sikit, dari tak berubah terus kan kan. Jika selama ni di Dapur IbuCergas.com saya gunakan standard biasa pewarna makanan yang dibenarkan dalam industri makanan, saya ingin beranjak kepada baker yang […]

Read the full article →

Tips Makan Luar Dengan Baby, Tanpa Dijeling Tuan Kedai

December 9, 2014

Pernah tak kita pergi kedai makan (tujuan opkos nak makan sekeluarga), tapi end up anak kita sepahkan makanan dan akhirnya dimarahi tuan kedai. Pernah tak tuan kedai tiba-tiba suruh kita pekerja dia sapu tempat meja makan kita dek kerana anak kita dok makan sepah sampai nasik berterabur kat bawah kedai? Pernah tak pekedai dok kata […]

Read the full article →

Elak Kesilapan Bisnes Dari Rumah Jika Ingin Berhenti Bekerja

December 4, 2014

Berhenti bekerja dan mulakan bisnes dari rumah memang impian ibu-ibu. Sesibuk mana di opis, pangkat tinggi melangit, dan gaji berkepok-kepok, dalam hatinya pasti terdetik – “Aku nak jaga anak-anak aku sendiri”. Ramai yang berjaya, tapi sungguh ramai juga yang kecundang jika silap tekniknya. Kita membayangkan seperti ini. Alangkah indahnya kan? Tapi awas. Realiti tak sebegini. […]

Read the full article →

Doa Untuk Rawatan Batuk Berkahak

December 3, 2014

Nak dijadikan cerita, Hannan dah batuk dan selsema selama 2 minggu. Memang bergelen2 ubat dah makan (exaggerated ).  Rawatan garlic dan onion pon dah buat setiap hari. Tapi macam tak berkesudahan jugak. Hannan hampir setiap bulan Bronchitis (sampai pihak insurans pun dah jadi detektif dah haaa). Hehehe. Tapi Alhamdulillah kali ni dah masuk 3 bulan dah […]

Read the full article →

Cara Berkesan IbuCergas Detox Anak Ketagih Gadget

November 30, 2014

Husnul Iman pernah ketagih gadget. Serious. Ia salah saya. Saya mengaku. Serious. Admit the mistake, then barulah boleh nak betulkan mistake tu. Betul? Tapi kalau mistake pon kita tak nak mengaku, macam mana nak baiki ye tak? Hehehe. So first step, mengaku dulu yang kita dah buat salah. Better late than never Daripada langsung tak berubah, […]

Read the full article →

Rawatan Kecemasan Bila Asthma Menyerang Dan Ventolin Tak Ade!

November 28, 2014

Katakan lah anda di situasi seperti saya. Travel dan balik ke rumah mak atau ke mana sahaja, mesti membawa ubat lelah. Paling kurang stok Ventolin dan Salbutamol mesti ada. Sebab tahu bila-bila masa tanpa diduga, asthma mungkin akan menyerang anak anda seperti mana anak saya Husnul Iman. Mungkin anak anda allergik habuk, atau allergik susu, […]

Read the full article →

Kebaikan Chia Seed Sebagai Super Food Menjadikan Ia Sangat Famous

November 27, 2014

Sejak saya post pasal Overnight Oat ni, ramai pulak tanya mana nak beli la, ibu menyusu boleh makan ke tak, ibu hamil boleh makan ke tak. Entah bila, tak perasan. Tiba-tiba sahaja famous Chia Seed ni. Maybe sejak adanya group ibu-ibu yang mementingkan natural food untuk anak. Maybe sebab awarness ibu-ibu yang banyak dah meng”Google”. Atau […]

Read the full article →

Cara Sediakan Overnight Oat Yang Famous

November 26, 2014

Saya ingatkan sayalah yang paling lambat dalam fenomena Overnight Oat ni  . Takpe, marilah kita sama-sama menikmati makanan yang kononnya sihat ini. Ishk, insyaAllah lah sihat. Cuma buah-buahan dan yogurt jek pon. Orang asal yang popularkan dia? Entah, dah jadi terlalu viral sampai tak tahu siapa yang asalnya buat. Tapi bila godek di google, mungkin lah […]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Read the full article →