IbuCergas.com

common-breastfeeding-problems-614x410 5

10 Masalah Penyusuan Susu Ibu Dihadapi Oleh Ibu Menyusu 

Kita selalu ingat, benda yang natural proses, iaitu proses semulajadi sepatutnya senang kan? Yelah, contoh tumbuh gigi. Tak perlu buat apa pon gigi tetap tumbuh. Macam menangis, macam mana pon kalau natural, air mata tu keluar terus. Tak perlu pon belajar macam mana nak keluarkan air mata. Hehehehheeheh!!!!   Tapi, rupanya breasfeeding, penyusuan susu ibu ni, meskipon proses semulajadi, tapi kena belajar sungguh-sungguh. Sama macam belajar naik basikal. Ade step by stepnya dan mungkin bagi sesetengah orang adalah susah, dan untuk...

_70685548_79167276 0

Kenapa Perempuan Lebih Sesuai Bekerja Dari Rumah? Compare dengan Lelaki?

Sebab Perempuan Ada Ability Untuk Multitasking Berbanding Lelaki!  Ini bukan omongan kosong ya pak. Ini bener-bener berlaku. Perempuan Seriously Lebih Pandai MultiTasking Berbanding Lelaki? Setuju? Lebih-lebih lagi dalam keadaan bahagi-bahagikan tugas dalam masa yang sekejap. Perempuan nampak gayanya lebih cepat dan cekap, lelaki pulak lebih terkedek-kedek. Kihkihkih. Tak caya, cuba lah test sendiri. Paling senang tengok lah masa nak balik kampung. Perempuan, dari segala mak nenek baju kecik-kecik sampai baju besar-besar, untuk 4-5 orang anak, semua insyaAllah complete. Dari hal penyepit...

Berhenti Rokok, Dengan Mudah, dan Selama-lamanya 2

Berhenti Rokok, Dengan Mudah, dan Selama-lamanya

Lelaki ini menggendong bayi nya dalam baby carrier. Lelaki ini sayang akan bayinya. tahukah sebenarnya sangat bahaya gendong baby seperti ini, jika anda seorang perokok? Tahu tak? Dan kerana sayang itulah, demi anak yang dikendongnya, perokok ini akhirnya berjaya berhenti merokok.   Bayi sebenarnya hisap asap rokok melalui baju bapa mereka. Sebagai seorang bapa, adakah anda sampai hati teruskan merokok tu, demi kepuasan sendiri, menidakkan tanggungjawab keselamatan terhadap anak sendiri. Tak percaya, baca artikel di bawah ini. Tak percaya jugak, pergi...

nappy-rash 0

Ruam Lampin Disebabkan Antibiotik Yang Ibu Muda Biasanya Tak Tahu

Saya bercakap atas kapasiti seorang mak, bukannya atas kapasiti seorang yang tahu perubatan. So apa yang saya nak share adalah kesan selepas ambil antibiotik, yang rata-rata biasanya ibu baru memang tak tahu apa akan jadi lepas antibiotik diambil. Iyelah, kita yang jaga anak, kita tak tahu pon eh kenapa anak aku jadi gini tetiba. So agak kalut di situ, sebab barulah nak google itu ini. Heheheh. Biasanya, bila anak demam lama, kita bawak jumpa doktor, dan doktor akan tentukan sama ada...

2015-02-05 02.48.17 (1) 1

7 Tanda Yang Sebenarnya Kita Kekurangan Nutrisi

Tanpa kita sedari la opkos. Terkadang sebenarnya kita memang kurang nutrisi pon, tapi ego dan keyakinan diri rasa macam confirm ah yang memang kita tak perlu pon vitamin. Yes, saya 4 tahun lepas macam tu jugak. Memang tak pernah telan hatta sebijik pon supplement. Sehinggalah mengandung, barulah tau doktor ada beri supplement untuk topup nutrisi dalam badan. Besar gedabak pulak tu Obimin Plus tu. Itu lah pertama kali kenal vitamin dan supplement. Tapi sebenarnya kadang kala badan kita sendiri ada tunjuk...

daun bunga lili-tile 0

Pengalaman Saya Dengan Sakit Gastrik Satu Ketika Dahulu

Dahulu, saya pernah ada sakit perut yang amat sangat. Masa tu umur dalam 15 – 17 tahun. Tapi tak tahu pun itu adalah gastrik. Mungkin sebab selalu tahan lapar, so lama-lama perut jadi tak tahan. Sakitnya sukar digambarkan. Memang pedih menyucuk-nyucuk dan dalam masa sekejap jek rasa sakit sampai nak guling-guling pun ada. Pernah seali sakit tu saya kena masa tengah bercamping dengan persatuan. Almaklumlah, bila bercamping, tak boleh la nak demand macam-macam kan. Makan pon ala kadar jek. Ditakdirkan masa...

acne scar specialists 8.1 0

4 Cara Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Kali lepas kita dah bincang cara kecutkan jerawat batu secara semulajadi. Kali ni kita nak cerita pulak, macam mana nak hilangkan parut jerawat secara semulajadi juga. Tentulah yang penting kita nak buat secara semulajadi, tanpa sebarang bahan kimia yang boleh memudaratkan buah pinggang, hati dan kulit. Ingat, memang ada banyak sangat produk di pasaran yang menjanjikan kesan cepat dan instant, tapi sebenarnya sangat berbahaya. Boleh cek produk pemutihan kulit berbahaya yang ditarik balik oleh BPFK di link ini. < Mencegah Parut...

Xcvhjewkrjei0078 0

Bahaya Tabiat Gigit Kuku Dan Cara Mengatasinya

Mesti baca bahaya tabiat gigit kuku ni, dan saya ada tips untuk atasinya. Berdasarkan pengalaman sebenar. InsyaAllah. Mana tau kot-kot ada anak yang dah start gigit kuku dan kopek kuku ni. Iman dah start dah. Memang nak kena brainwash. Errkk….. euuu…. > Kenapa Tabiat Gigit Kuku Ini Berlaku? Sesetengah orang kata ia ada berkaitan dengan masalah psikology. Sebab bila ditanya dan suruh berhenti, kebanyakan orang yang ada tabiat ini akan cakap; “Susahlah nak berhenti”, “Dah biasa dari kecik” dan ada yang...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.