Jatuh Cinta Pada Anak Gadis Sendiri

Assalamualaikum pemula bicara. Alkisah aku mempunyai anak perempuans yang cantik dan comel pada pandangan mata kasar dan halus aku ni.  Masalahnya aku dah jatuh cinta pada mereka. Ini adalah masalah bapa yang bakal jadi pelindung tegar anak mereka macam filem papadom lakonan Afdlin Shauki bersama Liyana Jasmay. Jatuh cinta kat sini maksud die sangat menyayangi… [Continue Reading]

hannan iman

Aku Capai Aku Kaya – Titik Permulaan

IbuCergas.com adalah sebuah blog yang dah krik.. krik.. krik.. krik.. si cengkrik menggesek biola di kaki. Dalam kata lain dah segan-segan nak muncul. Tapi sekali-sekala nak juga buat penampilan khas. Jika alasan itu perkara baik, nescaya 1001 alasan pun tak kan cukup untuk disenaraikan. Dan sememangnya alasan itu bukan perkara baik, tetap juga nak beralasan… [Continue Reading]

ireach.my

5 Cara Mudah Untuk Berjaya

Tajuk yang agak general, but it really works untuk apa-apa yang kita tgh buat sekarang ni. ia boleh menjadi reflek, di mana kedudukan kita sekarang ni untuk berjaya, tak kira lah dalam biang apa pon yang anda ceburi. < < 1) Berkawanlah dengan orang-orang yang positive ORang yang berjaya dan orang yang positive ya. Of… [Continue Reading]

road-to-success

Review Kes Bapa Sembelih Tiga Anak Di Bandar Baru Bangi

Ku kenali keluarga mereka    Berita terkini kes bapa sembelih tiga anak di perumahan Seksyen 4 Bandar Baru Bangi. Insiden dipercayai berlaku pada khamis 30 Januari 2014. Dalam insiden tersebut, seorang bapa telah mengelar hingga mati seorang anak berusia tujuh tahun dan mencederakan dua lagi anak perempuanya menggunakan sebilah parang. Dalam kejadian amuk kira-kira pukul… [Continue Reading]

Family Gathering up to 5th Generation

Semalam sempena masing-masing cuti, kami satu keluarga sangat besar ada mengadakan gathering. Sehingga ke 5 generasi keturunan. Haha. Sumpah, memang ramai yang tak kami kenal. Mana taknya, lebih kurang 250 orang yang hadir. Hadir2 jek semua kena update Family Tree dulu. Apa tu? Family Tree tu macam salasilah keluarga la. Supaya semua orang tahu apa… [Continue Reading]

SirajsCHoC-How-It-Started-small1-1024x723

Mengajar Anak Menghargai Duit

Assalamualaikum, Sekarang ni topik saya hanya berkisar tentang duit sahaja. Buat masa ni memang itu sahaja yang berlegar-legar dalam kepala saya. Perancangan saya yang membuatkan saya mula bercerita tentang duit ni?? Let it be a secret buat masa ni. (Saja nak masukkan elemen suprise kat sini) Hihi. Apa pun, memang saya banyak belajar pasal duit […]

WP_000234

Roselle Tanaman Mamaku

Salam, masih ingatkah kisah Cendawan Kampung ternakan mak saya? Boleh baca di sini dan sini. Sedang merindui cendawan itu. Tapi tahun ni nampak gayanya bukan rezeki kami. Kalau tak, mahu setahun tu tumbuh melata sampai 2, 3 kali. Tapi Allah itu Maha Pemurah. DItariknya rezeki nikmat Cendawan Kampung itu, diberkan pula nikmat tanaman yang lain. Apakah […]

buy-freestyle-malaysia

Medela Freestyle versi Malaysia upcoming stock – 10 April 2012

Apsal tah Mama Iman tak update blog. Terpaksa terima kenyataan yg saya terpaksa update blog ni dua kali berturut-turut. Bukan ape, takut nanti pengikut blog Mama Iman tak suka banyak norr selingan berunsur promosi.. huhu.. Pertama sekali tajuk yang menyatakan Medela Freestyle versi Malaysia tu saja2 je taruh. Supaya nanti orang search Medela Freestyle Malaysia, […]

20131221-054449.jpg

Business School for Our Child

[Test drive WP mobile] Kisah inspirasi kanak-kanak kecil dengan kelas business mereka. Hehehehe. Seperti biasa di surau untuk solat. Tapi kali ini lain sebab ada sesuatu memikat pandangan saya. Tabung ini. Diisi dengan 3 keping biskut dan dijual dengan RM1 sebungkus. Apa yang saya tertarik adalah tulisan “BELILAH BISKUT KAMI”. Siapakah “KAMI”? “KAMI” adalah anak-anak […]

cara memulakan perniagaan

Memulakan Perniagaan? Baca 5 Nasihat Penting Ini..

Memulakan perniagaan ni memerlukan perancangan yang rapi kalau nak membina perniagaan yang mampan dan berkekalan atau ‘sustainable’ omputih sebut. Sekarang ni pun banyak perniagaan yang tumbuh macam cendawan. Semua terutama orang melayu kita dah mula berniaga nak cari duit lebih. Dari meniaga larut malam sampai la sampai la meniaga dalam opis. Semua gara-gara kos kehidupan […]

hannan iman

Jatuh Cinta Pada Anak Gadis Sendiri

Assalamualaikum pemula bicara. Alkisah aku mempunyai anak perempuans yang cantik dan comel pada pandangan mata kasar dan halus aku ni.  Masalahnya aku dah jatuh cinta pada mereka. Ini adalah masalah bapa yang bakal jadi pelindung tegar anak mereka macam filem papadom lakonan Afdlin Shauki bersama Liyana Jasmay. Jatuh cinta kat sini maksud die sangat menyayangi […]

ireach.my

Aku Capai Aku Kaya – Titik Permulaan

IbuCergas.com adalah sebuah blog yang dah krik.. krik.. krik.. krik.. si cengkrik menggesek biola di kaki. Dalam kata lain dah segan-segan nak muncul. Tapi sekali-sekala nak juga buat penampilan khas. Jika alasan itu perkara baik, nescaya 1001 alasan pun tak kan cukup untuk disenaraikan. Dan sememangnya alasan itu bukan perkara baik, tetap juga nak beralasan […]

road-to-success

5 Cara Mudah Untuk Berjaya

Tajuk yang agak general, but it really works untuk apa-apa yang kita tgh buat sekarang ni. ia boleh menjadi reflek, di mana kedudukan kita sekarang ni untuk berjaya, tak kira lah dalam biang apa pon yang anda ceburi. < < 1) Berkawanlah dengan orang-orang yang positive ORang yang berjaya dan orang yang positive ya. Of […]

Review Kes Bapa Sembelih Tiga Anak Di Bandar Baru Bangi

Ku kenali keluarga mereka    Berita terkini kes bapa sembelih tiga anak di perumahan Seksyen 4 Bandar Baru Bangi. Insiden dipercayai berlaku pada khamis 30 Januari 2014. Dalam insiden tersebut, seorang bapa telah mengelar hingga mati seorang anak berusia tujuh tahun dan mencederakan dua lagi anak perempuanya menggunakan sebilah parang. Dalam kejadian amuk kira-kira pukul […]

Family Gathering up to 5th Generation

Semalam sempena masing-masing cuti, kami satu keluarga sangat besar ada mengadakan gathering. Sehingga ke 5 generasi keturunan. Haha. Sumpah, memang ramai yang tak kami kenal. Mana taknya, lebih kurang 250 orang yang hadir. Hadir2 jek semua kena update Family Tree dulu. Apa tu? Family Tree tu macam salasilah keluarga la. Supaya semua orang tahu apa […]

contest dan giveaway

Blogger Contest and Giveaway by IbuCergas.com?

Beberapa hari ni saya banyak menggodek blog IbuCergas.com ni. Ubah atau betulkan balik mana-mana setting yang korup serta meng ‘enhance’ kan setting-setting yang berkaitan SEO. hmm.. ayat apa aku tulis ni..   Dulu macam meriah je tapi sekarang agak suram. Gara-gara Mama Iman yang dah taksub dengan bisnesnya (sila lihat sidebar di kanan anda.. ngeh ngeh […]

cara memulakan perniagaan

Memulakan Perniagaan? Baca 5 Nasihat Penting Ini..

Memulakan perniagaan ni memerlukan perancangan yang rapi kalau nak membina perniagaan yang mampan dan berkekalan atau ‘sustainable’ omputih sebut. Sekarang ni pun banyak perniagaan yang tumbuh macam cendawan. Semua terutama orang melayu kita dah mula berniaga nak cari duit lebih. Dari meniaga larut malam sampai la sampai la meniaga dalam opis. Semua gara-gara kos kehidupan […]

20131221-054449.jpg

Business School for Our Child

[Test drive WP mobile] Kisah inspirasi kanak-kanak kecil dengan kelas business mereka. Hehehehe. Seperti biasa di surau untuk solat. Tapi kali ini lain sebab ada sesuatu memikat pandangan saya. Tabung ini. Diisi dengan 3 keping biskut dan dijual dengan RM1 sebungkus. Apa yang saya tertarik adalah tulisan “BELILAH BISKUT KAMI”. Siapakah “KAMI”? “KAMI” adalah anak-anak […]

workparttimestudent

Bekerja Dari Rumah – Tanda Anda Memilih “Part Time” yang Betul

Okeh, harga tol pula akan naik. Bermula dengan kenaikan harga minyak, kemudian kenaikan harga ayam, harga gula dan kini kita bakal “menikmati” kenaikan harga tol pula. Eh, sejak bila blog IbuCergas berbicara mengenai politik? Oh tidak-tidak. Heheh. Saya bukan berbicara mengenai politik. Saya berbicara mengenai hakiki. Kerana ini lah juga asbab musabab saya mencari part […]

20131118-170230.jpg

3 Years old Iman dan 3 Months old Hannan

Alhamdulillah Hannan dah pon 3 bulan. Uii… sihat dan kembang budaknya. Pulak tu suke sangat bersembang. Syukur. Kami masih lagi mengikuti appointment Hannan untuk checkup follow up kes meningitis Hannan dulu. Alhamdulillah setakat ni semua macam ok dan normal. Ya, saya menyesal bawa Hannan keluar selepas habis pantang. Tapi tak pe, pengajaran mengajar saya. Untuk […]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...