IbuCergas.com

nappy-rash 0

Ruam Lampin Disebabkan Antibiotik Yang Ibu Muda Biasanya Tak Tahu

Saya bercakap atas kapasiti seorang mak, bukannya atas kapasiti seorang yang tahu perubatan. So apa yang saya nak share adalah kesan selepas ambil antibiotik, yang rata-rata biasanya ibu baru memang tak tahu apa akan jadi lepas antibiotik diambil. Iyelah, kita yang jaga anak, kita tak tahu pon eh kenapa anak aku jadi gini tetiba. So agak kalut di situ, sebab barulah nak google itu ini. Heheheh. Biasanya, bila anak demam lama, kita bawak jumpa doktor, dan doktor akan tentukan sama ada...

2015-02-05 02.48.17 (1) 1

7 Tanda Yang Sebenarnya Kita Kekurangan Nutrisi

Tanpa kita sedari la opkos. Terkadang sebenarnya kita memang kurang nutrisi pon, tapi ego dan keyakinan diri rasa macam confirm ah yang memang kita tak perlu pon vitamin. Yes, saya 4 tahun lepas macam tu jugak. Memang tak pernah telan hatta sebijik pon supplement. Sehinggalah mengandung, barulah tau doktor ada beri supplement untuk topup nutrisi dalam badan. Besar gedabak pulak tu Obimin Plus tu. Itu lah pertama kali kenal vitamin dan supplement. Tapi sebenarnya kadang kala badan kita sendiri ada tunjuk...

daun bunga lili-tile 0

Pengalaman Saya Dengan Sakit Gastrik Satu Ketika Dahulu

Dahulu, saya pernah ada sakit perut yang amat sangat. Masa tu umur dalam 15 – 17 tahun. Tapi tak tahu pun itu adalah gastrik. Mungkin sebab selalu tahan lapar, so lama-lama perut jadi tak tahan. Sakitnya sukar digambarkan. Memang pedih menyucuk-nyucuk dan dalam masa sekejap jek rasa sakit sampai nak guling-guling pun ada. Pernah seali sakit tu saya kena masa tengah bercamping dengan persatuan. Almaklumlah, bila bercamping, tak boleh la nak demand macam-macam kan. Makan pon ala kadar jek. Ditakdirkan masa...

acne scar specialists 8.1 0

4 Cara Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Kali lepas kita dah bincang cara kecutkan jerawat batu secara semulajadi. Kali ni kita nak cerita pulak, macam mana nak hilangkan parut jerawat secara semulajadi juga. Tentulah yang penting kita nak buat secara semulajadi, tanpa sebarang bahan kimia yang boleh memudaratkan buah pinggang, hati dan kulit. Ingat, memang ada banyak sangat produk di pasaran yang menjanjikan kesan cepat dan instant, tapi sebenarnya sangat berbahaya. Boleh cek produk pemutihan kulit berbahaya yang ditarik balik oleh BPFK di link ini. < Mencegah Parut...

Xcvhjewkrjei0078 0

Bahaya Tabiat Gigit Kuku Dan Cara Mengatasinya

Mesti baca bahaya tabiat gigit kuku ni, dan saya ada tips untuk atasinya. Berdasarkan pengalaman sebenar. InsyaAllah. Mana tau kot-kot ada anak yang dah start gigit kuku dan kopek kuku ni. Iman dah start dah. Memang nak kena brainwash. Errkk….. euuu…. > Kenapa Tabiat Gigit Kuku Ini Berlaku? Sesetengah orang kata ia ada berkaitan dengan masalah psikology. Sebab bila ditanya dan suruh berhenti, kebanyakan orang yang ada tabiat ini akan cakap; “Susahlah nak berhenti”, “Dah biasa dari kecik” dan ada yang...

10475520_10152443705768261_7435403636207665313_n 4

Resepi Lempeng Lembut dan Sedap Kegilaan Saya Sekeluarga

Lempeng senang dan sedap ini memang kegemaran saya dan selalu sangat saya buat. Kalau bawak opis tu memang semua org suka. Hatta ex-boss saya pon suka sampai dia selalu tanya bila lalu tempat saya; “Farha takde lempeng ke jumput-jumput ke”   Masalahnya bila orang dok tanya apa resepinya sampai lembut cenggini dan nampak gebu. Err. errr… saya tak ade resepi la pulak. saya main campak-campak jek dan rasa macam agak2 pekat tu dah best, baru saya lempar atas non stick pan. (hahah lempar...

calm_a_crying_newborn_baby_to_sleep_at_night 0

3 Masalah Penyusuan Susu Ibu Paling Utama Yang Ibu Baru Risau

Sharing is caring. Saya banyak dihubungi ibu-ibu muda yang biasanya baru pertama kali ada anak dan selalu nakkan supplement atau vitamin ibu menyusu kerana ada masalah penyusuan susu ibu. Tapi saya akan pastikan bertanya dahulu apa punca awal yang menjadikan ibu tu berasa tak cukup susu. Menjadi ibu, terutamanya untuk anak sulung, memang excited sangat. Tapi banyak benda yang kita rasa kita boleh buat, tapi akhirnya tiba-tiba rasa ada masalah. Biasanya selepas bersalin. Susu ibu adalah antara yang paling utama dan...

Processed with Moldiv 1

Kronologi Eksperimen Mendapatkan Warna Merah Semulajadi Red Velvet Cake

Yummy Wow Merahnya Red Velvet ini!! Merah menggoda lebih-lebih lagi kalau dah disapukan Cream Cheese Frosting. Pergh memang terangkat. Moist dan lembab, rasa yang cair di mulut. Tapi…. merah ini bukan semulajadi. Merah ini adalah pewarna tiruan. Dan pewarna tiruan merah adalah paling berbahaya berbanding pewarna berwarna lain.  Ini kek Red Velvet Dengan Pewarna Tiruan. Saya gunakan 15 ml (satu sudu besar) untuk dapatkan warna ini. Resepi asal menggunakan sehingga 30 ml (2 sudu besar) pewarna merah. Eerrr.. > Saya suka...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.